Češi postoupili na finálový turnaj Davis Cupu! Po nezdaru ve čtyřhře rozhodl Lehečka

5. 2. 2023, 18:33
Aktuality 23
DAVIS CUP - Čeští tenisté po dvou letech postoupili do skupinové fáze finálového turnaje Davis Cupu. Kvalifikační duel na antuce v portugalské Maie vyhráli 3-1 na zápasy, vítězný bod dnes zařídil ve formě hrající Jiří Lehečka v souboji týmových jedniček s Joaem Sousou.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Čeští tenisté si už v sobotu vypracovali lukrativní vedení 2-0, když Jiří Lehečka porazil Nuna Borgese a Tomáš Macháč zvládl bitvu s Joaem Sousou. Vítězný třetí bod tak mohli přidat už v dnešní úvodní čtyřhře, ale Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem v prvním společném duelu neuspěli. I vinou spousty chyb a nevyužitých šancí podlehli 5-7 6-7 páru Nuno Borges a Francisco Cabral.

Český pár měl sice dobrý úvod a ujal se vedení 3-0, ale zkušená portugalská dvojce se zlepšila a vývoj otočila. Od stavu 1-4 povolili domácí hráči Čechům jen jednu hru a díky dvěma brejkům sadu otočili.

Adam Pavlásek a Tomáš MacháčTaké ve druhé měli Macháč s Pavláskem vývoj ve svých rukou a vedli 4-2. Závěr však znovu nedotáhli a po třech ztracených hrách za sebou servíroval Borges na vítězství. Češi sice v tu chvíli odvrátili mečbol a vynutili si pokračování, vzápětí ale nevyužili dva setboly.

Sada tak dospěla do zkrácené hry a uspěli v ní Portugalci. K radosti zaplněné haly si Borges s Cabralem vypracovali brzy vedení 6-3. Přestože česká dvojice ještě jeden mečbol odvrátila, při dalším už byli domácí tenisté bezchybní a dovedli utkání po dvou hodinách a 13 minutách k vítězství.


O další zdramatizování se ale Portugalci nepostarali. Vítězný český bod získal Jiří Lehečka, který necelé dva týdny po postupu do čtvrtfinále Australian Open zvládl přechod na antuku. V Maie nedaleko Porta vyhrál všechny čtyři sety a potvrdil svou skvělou formu. 

Dnes si 21letý rodák z Mladé Boleslavi poradil s 84. hráčem světa Joaem Sousou. V pátém gamu sice jako první ztratil podání, ale zareagoval rebrejkem, o další servis už nepřišel a po necelé hodině a půl zvítězil 6-4 6-1. Svěřenec trenéra Michala Navrátila vyhrál i druhý vzájemný duel, poprvé uspěl loni na antuce v Kitzbühelu.


"Trochu jsem doufal, že to kluci dorazí už v deblu. Bohužel se to nepovedlo, ale o to víc mě to motivovalo, abych to dotáhnul. Jsem mc rád, že se to povedlo," radoval se Lehečka, který dnes předvedl jistější výkon než v sobotu proti Borgesovi.

"Už jsem věděl, jak mám na antuce fungovat. Jde to pak od zápasu k zápasu rychle. Včera to nebylo ideální, ale dnes to bylo hned od začátku mnohem lepší. Už jsem věděl, jak s údery pracovat. Mnohem lépe jsem se s tím popasoval a důležité momenty zahrál tak, jak jsem potřeboval," dodal Lehečka, jenž v Davis Cupu vyhrál počtvrté za sebou.

Letos Lehečka vyhrál 10 z 13 zápasů, všechny porážky utrpěl s hráči Top 12.

Češi zdolali Portugalce v samostatné historii poprvé. V předchozích dvou duelech tehdejší československý tým také uspěl, naposledy vyhrál v roce 1971 v Praze 5-0.



Češi postoupili do skupinové fáze finálového turnaje Davis Cupu pro šestnáct nejlepších zemí po dvou letech. Letos se odehraje od 12. do 17. září. Vyřazovací fáze je na programu od 21. do 26. listopadu ve španělské Málaze.

Postup dnes slavili také Chorvaté, Finové nebo Chilané
O všech 16 účastnících finálového turnaje je tak rozhodnuto. Jistotu startu měli předem zajištěnou loňští šampioni Kanaďané, poražení finalisté Australané a divokou kartu obdrželi Španělé a Italové. V sobotu slavili úspěch v kvalifikaci Američané, Srbové, Britové, Francouzi, Švédové a Švýcaři a dnes před českými tenisty postoupili Korejci, Nizozemci, Finové, Chorvaté a Chilani.

Finští tenisté dnes za nerozhodného stavu po sobotních dvouhrách nedali v Espoo argentinským soupeřům šanci. Oba potřebné body zařídil Emil Ruusuvuori. Nejprve s Harrim Heliövaarou vyhrál po třísetové bitvě čtyřhru a rozhodující třetí bod přidal v duelu s Facundem Bagnisem.

Postup Nizozemců dnes v Groningenu řídil Matwe Middelkoop, který byl také u obou bodů. Ve čtyřhře zvítězil s deblovou světovou jedničkou Wesley Koolhofem nad párem Lukáš Klein a Alex Molčan, 6-3 6-3, ve dvouhře pak za již rozhodnutého stavu přehrál Jozefa Kovalíka dvakrát 6-4.

Chorvaté mohli dotáhnout duel s Rakouskem rovněž už ve čtyřhře, Ivan Dodig s Nikolou Mektičem ale proti dvojici Alexander Erler a Lucas Miedler neuspěli. Rozhodující bod tak přidal až Borna Čorič, který porazil Dominica Thiema 7-6 6-2.

Jižní Korea na domací půdě v Soulu porazila 3-2 Belgii, přestože před dnešními zápasy prohrávala 0-2. Vítězný bod získal Seong Chan Hong, který porazil 6-3 7-6 Zizoua Bergse.

Pro Chile pečetil postup po vítězné čtyřhře Cristian Garín, který po třísetovém souboji ve dvouhře porazil Alexandera Bublika 6-4 3-6 6-3.

Poražené celky kvalifikačních duelů čeká baráž o udržení mezi elitou.

• DAVIS CUP 2023 - KVALIFIKACE O FINÁLOVÝ TURNAJ •
kompletní výsledky (03. - 05. 02. 2023)
Portugalsko - Česko 1-3 (Maia - antuka / hala)
Borges - Lehečka 4-6 4-6
Sousa - Macháč 6-7(6) 6-3 2-6
Borges/Cabral - Macháč/Pavlásek 7-5 7-6(4)
Sousa - Lehečka 4-6 1-6
Korea - Belgie 3-2 (Soul - tv. povrch / hala)
Soon-Woo Kwon - Bergs 6-1 4-6 6-7(6)
Seong Chan Hong - Goffin 4-6 2-6
Ji Sung Nam/ Min-Kyu Song - Gille/Vliegen 7-6(3) 7-6(5)
Soon-Woo Kwon - Goffin 3-6 6-1 6-3
Seong Chan Hong - Bergs 6-3 7-6(4)
Chorvatsko - Rakousko 3-1 (Rijeka - tv. povrch / hala)
Čorič - Novak 6-3 7-5
Gojo - Thiem 6-3 7-6(2)
Dodig/Mektič - Erler/Miedler 3-6 6-7(11)
Čorič - Thiem 7-6(3) 6-2
Nizozemsko - Slovensko 4-0 (Groningen - tv. povrch / hala)
Griekspoor - Klein 7-6(6) 2-6 6-4
Van Rijthoven - Molčan 7-6(6) 5-7 6-3
Koolhof/Middelkoop - Klein/Molčan 6-3 6-3
Middelkoop - Kovalík 6-4 6-4
Finsko - Argentina 3-1 (Espoo - tv. povrch / hala)
Ruusuvuori - Cachín 7-5 6-3
Virtanen - F. Cerúndolo 3-6 6-3 6-7(3)
Heliövaara/Ruusuvuori - González/Molteni 7-6(5) 4-6 6-4
Ruusuvuori - Bagnis 7-5 6-1
Chile - Kazachstán 3-1 (La Serena - antuka)
Garín - Skatov 1-6 3-6
Jarry - Bublik 6-2 6-2

Tabilo/Barrios - Golubjov/Nedovjesov 6-4 7-5

Garín - Bublik 6-4 3-6 6-3
• Zápasy hrané již v pátek a sobotu •
Kolumbie - Británie 1-3 (Cota - antuka)
Mejía - Evans 6-2 2-6 6-4
Barrientos - Norrie 2-6 5-7
Cabal/Farah - Evans/N. Skupski 4-6 4-6
Mejía - Norrie 4-6 4-6
Uzbekistán - USA 0-4 (Taškent - tv. povrch / hala)
Fomin - McDonald 4-6 1-6
Sultanov - Paul 1-6 6-7(6)
Fajzijev/Fomin - Krajicek/Ram 2-6 4-6
Milušev - Kudla 6-7(3) 4-6
Maďarsko - Francie 2-3 (Tatabánya - tv. povrch / hala)
Piros - Bonzi 7-6(4) 6-3
Fucsovics - Humbert 3-6 2-6
Marozsan/Valkusz - Mahut/Rinderknech 6-2 7-6(4)
Fucsovics - Mannarino 6-7(6) 2-6
Maroszán - Humbert 3-6 2-6
Švédsko - Bosna a Hercegovina 3-1 (Stockholm - tv. povrch / hala)
M. Ymer - Bašič 6-4 7-5
E. Ymer - Džumhur 6-1 6-4
Goransson/E. Ymer - Bašič/Brkič 4-6 2-6
M. Ymer - Džumhur 6-1 1-6 6-3
Německo - Švýcarsko 2-3 (Trevír - tv. povrch / hala)
Otte - Hüsler 6-2 2-6 4-6
A. Zverev - Wawrinka 6-4 6-1
Mies/Pütz - Stricker/Wawrinka 6-7(3) 6-3 6-4
Zverev - Hüsler 2-6 6-7(4)
Altmaier - Wawrinka 3-6 7-5 4-6
Norsko - Srbsko 0-4 (Oslo - tv. povrch / hala)
Petrovic - Kecmanovič 1-6 3-6
Durasovic - Djere 3-6 6-4 6-7(8)
Durasovic/Höyeraal - Čačič/Krajinovič 4-6 6-3 3-6
Durasovic - Medjedovič 4-6 7-6(4) 4-10
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
makro99
teda to sou sestavy.. a výsledky.. Garin-Skatov, doma na antuce, 1:6 3:6? smile
Reagovat
makro99
i když teď koukám, že ten Kazach to pojal hodně zodpovědně, hrál jako přípravu challenger v Chile a dostal se tam do finále, kde prohrál s Coriou...
Reagovat
makro99
Nemáte tam nějak špatně ty Nory? Já tam vidím samý srbský náhradníky, Petrovic, Kecmanovic, Durasovic...:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
našim, Korejcům a Chilanům!smilesmilesmile
Švýcarům, hlavně teda Marc Andreovi a Stanovi jsem už gratuloval včera.
Reagovat
Dobry-den
Stále si letos drží solidní úroveň. To už není náhoda. smile
Reagovat
Jan
Souhlasím s názorem, že Macháče unavit v deblu nebylo nejlepší řešení. Kdyby Lehečka prohrál, byl by Macháč na odpis. Naštěstí se jim povedlo včerejší lukrativní náskok proměnit v lukrativní vítězství smile Gratulace. smilesmile
Reagovat
Carloss
Jirku čekaj světlé zítřky. Hraje fakt výborně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a to zvládl i změnu povrchu, na kterém je Sousa nejen doma domasmilesmile
Reagovat
farr
Po prohraném servisu v 1. setu vůbec žádná panika, hned zatlačil a od té doby na kurtě byl jasně lepší. Druhý set paráda jako v Austrálii a velmi cenné tři odvrácené bb navíc 2. servis po těch dvouchybách, které by nejspíš lepší hráč potrestal, ale i tak Jirka ukázal mimořádnou psychickou odolnost a z toho mám asi největší radostsmile smile. Jen tak dál a houšť
Reagovat
Pe3k
Bude mít za ty dvě výhry Šlehačka nějaké body?
Reagovat
EllNino
Ne ...
Reagovat
EllNino
Ale Kozohorský to komentuje, jako by šel koupit rohlíky :/ Žádné emoce, nic, odškrtnuto a jdeme dál ...

Jirkovi gratulace :) Dva těžké zápasy zvládl bez ztráty setu smile
Jsem rád, že Tomáš i Jirka porazili týmovou jedničku Portugalců, zdaleka nejzkušenějšího hráče z obou týmů :)

Jirka by teď měl hrát Delray Beach a pak blízkovýchodní turnaje, myslím ale, že USA teď vynechá a pojede tam až do IW a Miami
Reagovat
Fandina
Jj, komentář bez emocí, asi největší suchar mezi českými komentátory, co se týká tenisu. Ale jinak mi jeho komentování nevadilo. Bylo věcné. smile
Reagovat
farr
Za mě tenis není fotbal. A uřvanej Svačina na ČT je zas trochu druhý extrém. Kozoroh neblábolí je věčný, pohotový a že tam nejančí po každým vyhranym míči jen dobře. Jelikož poslouchat hysterku koment a do toho furt ty Český deb*lely s vuvuzelama to by asi nejednoho už šlehlo. Twl kdyby radši tleskali a řvali je to mnohem osobnější než furt foukat do trubky jako momentálně zaostalej jedinec...smile
Reagovat
Fandina
Jirka Lehečka super. Sousa skoro neměl šanci. Moc pěkný výsledek a postup, i když jsem se o něj po deblu bála. Ale je to tam. Gratulka klukům a Lehečka roste před očima. smilesmilesmile
Reagovat
pink
Tenis je fantastický
Škoda že tam je ten českej blb s tou vuvuzelou...
Reagovat
peggy
Je stále hrozne poslouchát nase fanoušky v Portugalsku chovají se tam s trubkami jako zvirata.Byt pořadateli vyvedla bych je a hračem přestala bych hrát.Nikdo to nedělá jen ubozi Češi bez inteligence.
Reagovat
Mantra
Prokaučované už nominací. Vybírat hráče z nostalgie je česká specialitka. Se vůbec divím, že tam nevzal Aspika s Veselkou. Stačilo poprosit. smile

Jak chlapi, tak ženské by potřebovali nové kapitánysmile
Reagovat
Fandina
Adam je z českých kluků na deblovém žebříčku nejvýše, takže celkem logický výběr.
Reagovat
rusedski
Jako to chce velkej fištrón oddělat po včerejším maratónu Macháče, kterej beztak není žádnej velkej deblista...teď jestli Lehečka nevyhraje, tak jsme asi v háji smile
Reagovat
EllNino
Debl uz ponekolikate spatne postavenej
Reagovat
Fandina
Myslím, že by bylo lepší poslat tam Pavláska s Kopřivou. Tomáše měli včera nakoukaného, Vítek by byl úplně neznámý a navíc jsou s Adamem na debl žebři výš než Tomáš. Kdyby ale vyhráli, velebila bych jejich výběr. Teď mě to mrzí, že bod neudělali. Tak snad Jirka, včera hrál dobře a má set.
Reagovat
Davor1
Čo sa s tým Pavláskom stalo? Pamätám si ho, keď ešte ako mladý hráč v najlepšej forme dokázal občas uhrať aj kvaldu na GS či vyhrať challenger, vyzeral vtedy ešte mladší ako bol... Teraz má 28, herne nemá ani na futures turnaje a vyzerá tak o 10 rokov starší, ako v skutočnosti je... to mi nejak hlava neberie, takú premenu, v ešte stále najlepších rokoch...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist