Průmyslová výroba i stavebnictví loni rostly, obchodní bilance je deficitní

foto Zahraniční obchod - meziroční bilance od roku 2005

Praha - Průmyslová výroba v Česku loni vzrostla o 1,7 procenta a vrátila se na úroveň před pandemií covidu-19. Stavebnictví narostlo o 1,9 procenta. Zahraniční obchod skončil v nejhlubším schodku od vstupu Česka do Evropské unie, když obchodní bilance za rok vykázala deficit 198,1 miliardy korun. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici v letošním roce očekávají slabší výkonnost průmyslu. Stavebnictví by podle nich mělo zůstat stabilní a obchodní bilance se zlepší, přesto zůstane ve schodku.

Fotogalerie

Průmyslovou výrobu posilovala zejména produkce automobilů, která meziročně vzrostla o 11,7 procenta. Pohoršila si ale naopak například produkce potravinářských výrobků, která klesla o 1,5 procenta. Zpracování dřeva kleslo o více než osm procent a výroba kovových konstrukcí byla nižší o 3,8 procenta. Produkce a rozvod elektřiny, plynu a tepla se snížily o 3,1 procenta.

Analytici očekávají letos oslabení průmyslu, zejména kvůli slabší poptávce a pokračujícím problémům v dodavatelských řetězcích, které se projevují zejména v automobilovém průmyslu. "Ačkoli automobilový sektor výrazně průmysl loni táhl, začátek letošního roku budou tuzemské automobilky opět omezovat výrobu z důvodu nedostatku dílů. Tento vývoj ukazuje, že situace v dodavatelských vztazích se ještě zcela neznormalizovala a bude tuzemský průmysl brzdit i letos. Navzdory obecnému optimismu na trzích začátkem letošního roku tak řada rizik přetrvává a pokud se letos průmysl vyhne poklesu, bude to příznivý výsledek," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Stavební výroba si loni udržela růst, když se zvýšila o 1,9 procenta po růstu 2,4 procenta v roce 2021. Podle ČSÚ loni nejrychleji rostla stavební výroba v prvním čtvrtletí, díky nízké srovnávací základně a příznivému počasí o 9,9 procenta. Naopak nejhorší výsledek zaznamenalo stavebnictví ve třetím kvartále, kdy jeho produkce klesla o 1,7 procenta.

Za celý loňský rok úřady vydaly 86.047 stavebních povolení, meziročně o 5,4 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb proti roku 2021 klesla o 1,6 procenta na 512,8 miliardy Kč. Loni začala výstavba 41.546 bytů, meziročně jich bylo o 7,7 procenta méně. Dokončených bytů bylo o 14,1 procenta více, 39.460, což bylo podle ČSÚ nejvíce od roku 2007.

Na růstu stavebnictví se loni shodně podílela vyšší produkce pozemního i inženýrského stavitelství. Obor se ale podle analytiků potýkal s problémy, ke kterým se vedle dopadů války na Ukrajině či růstu cen energií v první polovině roku přidaly váznoucí dodávky zdražujících surovin. Bytovou výstavbu ve druhé polovině roku ovlivnila kvůli nárůstu úrokových sazeb nižší dostupnost hypoték. Letos analytici očekávají podobný vývoj jako loni, předpokládají také zvýšený zájem o rekonstrukce zaměřené na energetické úspory a fotovoltaiku.

Schodek zahraničního obchodu vzrostl o 189,2 miliardy korun na 198,1 miliardy korun, podle ČSÚ je obchodní bilance horší zejména kvůli drahé ropě a plynu. Podle místopředsedy Asociace exportérů Otty Daňka navíc exportérům zkomplikovala situaci silná koruna.

V letošním roce analytici očekávají zlepšení obchodní bilance, která ale přesto zůstane záporná. Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové skončí letos zahraniční obchod v deficitu 110 miliard korun. Vliv na to budou mít odeznívající problémy se subdodávkami a nižší ceny energetických surovin, uvedla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď