20 let mám za sebou a 4 roky před sebou. A pořád mě to baví, usmívá se dlouholetý starosta Smiřic

6. únor 2023

Pozveme vás do Smiřic, kde se na jaře odehraje letos už jubilejní 20. ročník festivalu Smiřické svátky hudby. Prodej vstupenek je v plném proudu. A také ve Smiřicích na podzim po volbách začalo další funkční období pro dlouholetého starostu Luboše Tuzara, kterého vítám ve studiu.

Kolikáté funkční období pro vás začalo?
Šesté začíná. V podstatě 20 let mám za sebou a 4 roky pravděpodobně před sebou. A stále mě to ještě baví.

Čtěte také

Jak se za tu dobu změnily Smiřice?
Nejvíce ty změny vnímají samozřejmě lidé, kteří přijedou do Smiřic jednou za čas, zkrátka přespolní. Ti říkají, že máme zase něco nového. My už to tak ani nevnímáme, už ani nevíme, v kterém volebním období jsme udělali to či ono. Ale udělala se spousta věcí. Máme nové školní hřiště s umělým povrchem, průtah města je hotov, udělali jsme nové náměstí, pořídili novou techniku hasičům, jak velkou cisternu, tak dodávkový automobil. Spousta opravených chodníků, výměna veřejného osvětlení za úspornější i nový povrch v tělocvičně. Mohl bych tak pokračovat dál.

A co máte před sebou? Četl jsme, že byste chtěli omladit ve Smiřicích pivovar.
Původní úmysl byl, že bychom společně s investory skutečně ve Smiřicích vařili pivo. Dnes jsme ten projekt zredukovali s ohledem na náklady, které by to znamenalo. Spíše si pivo necháme někde vařit, pokud najdeme třeba i smiřickou recepturu, tak by to mohl být původní smiřický ležák.

V budově historického pivovaru bychom chtěli realizovat restauraci a penzion. Pivo tam vařit nebudeme, ale určitě se tam bude pít.
Luboš Tuzar, starosta Smiřic

Kdy se naposledy vařilo pivo ve Smiřicích?
Bylo to někdy kolem roku 1950. Pivovar má historii zhruba od roku 1650, takže dlouholetou. A my bychom tam chtěli realizovat restauraci, penzion, k tomu nějaké drobné wellness. Ležíme na Labské stezce směrem na Kuks, kde projíždí ročně 150 tisíc lidí, takže evropská cyklotrasa. Když jsme komunikovali třeba s lidmi z Ústeckého kraje, tak němečtí dálkoví cyklisté jsou lační jezdit do Čech. Věříme, že jednou budou jezdit i k nám a že získáme třeba i certifikát Cyklisté vítáni a o to budeme zajímavější zařízení.

Čtěte také

V jakém stavu pivovar je tedy nyní?
Dnes je v podstatě v databázi Národní registrovaný brownfield. Takže to hovoří samo za sebe. Obvodové stěny a střechy drží pohromadě, ale budova si žádá neprodleně investice. Ale bavíme se o nějakých 50 či 100 milionech. Protože i konzervace budovy by stála významný peníz. Ovšem konzervovat ji a nemít pro ni vymyšlený život je trošku nesmysl. Pivo se tam tedy vařit nebude, ale bude se tam určitě pít. To vím jistě.

Restaurace, penzion, bazén by tam měl být také?
Měl by tam být bazén, říkejme spíš bazének. Jako součást wellness, protože dnes ubytovací kapacity už standardně nabízejí takové atrakce jako wellness, bazén, vířivku, saunu. My máme základní školu, ze které se malé děti jezdí autobusem učit plavat do Dobrušky a jsou z toho zbytečně stresovány. Takže by to bylo třeba fajn i pro ně.

Čtěte také

V jaké fázi to momentálně je? Už se bude stavět a rekonstruovat?
Začal bych odzadu. Věříme, že se bude stavět. Máme za sebou studii a vytendrovaného projektanta, aktuálně jsme podepsali smlouvu na zhotovení projektu ke stavebnímu povolení a prováděcí dokumentaci. Tak doufám, že koncem roku budeme žádat o stavební povolení. Na jaře roku 2024 by to povolení mohlo být. Protože je to kulturní památka, tak tam asi bude zajímavá diskuse s památkáři, ale v rámci studie už jsme s nimi leccos pořešili. A pak to bude o volbě investiční strategie a časovém harmonogramu, jak se bude vyvíjet aktuální ekonomická situace. Ale my věříme, že to zvládneme.

Na jaře také pořádáte Smiřické svátky hudby, krásný festival.
Je to tak. On se konal vždy na jaře, ale před rokem jsme změnili jeho formát a udělali jsme z něj celoroční projekt. Celý rok se budou větší koncerty konat pod hlavičkou Smiřických svátků hudby. Cílem bylo nedegradovat ostatní koncerty, které se v průběhu roku konají, a také, aby se zájem veřejnosti nesoustředil jen na oněch 14 dní kolem Velikonoc. Abychom lákali okolí celý rok.

Tak pojďme nahlédnout do programu.
Začínáme 23. března. Na jarní část už máme spuštěn předprodej vstupenek. Standardně držíme opět šest koncertů, jsou to tři víkendy před Velikonočním pondělím, vždy sobota a neděle. Na letošní rok jsme zařadili jednu novinku a to bude pátek po Velikonočním pondělí 14. dubna, kdy to bude koncert s podtitulem Smiřické svátky hudby podporují mladé talenty. V rámci tohoto koncertu chceme dát šanci mladým interpretům a motivovat je k jejich dalšímu vývoji. Zúčastní se čtyři ZUŠ průřezem z celé republiky.

Nahlížím tady do programu a musím říct, že bude opravdu velmi zajímavý a bohatý. Tak ať se to vše povede, pane starosto. Ať se Smiřicích dál daří ve všem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související