Esteban Chaves patří dlouhodobě k nejlepším kolumbijským cyklistům. Jako první Kolumbijec vyhrál monumentální klasiku (Kolem Lombardie 2016), byl celkově druhý na Giro d'Italia a třetí na Vueltě a vyhrál pět etap na těchto dvou Grand Tours. Přesto je pro něj kolumbijský titul něčím výjimečný. „V tomto období sezóny jsme většinou všichni pohromadě a soupeříme mezi sebou, takže je to vyrovnanější," řekl Chaves před startem závodu. Lidé cestovali autobusem třeba deset hodin jen proto, aby nás viděli. Takže je to dost zvláštní a bojovat o dres je snem každého. Snil jsem o tom, že budu mít kolumbijský dres například během Tour de France nebo Giro d'Italia. Celá sezóna v dresu kolumbijského mistra, to je něco. Je to jako kdybych říkal: ‚Podívejte se na mě. Jsem z Kolumbie‘!“

237 kilometrů dlouhý závod byl složen z devíti okruhů a startovní pole se před cílem roztrhalo na malé skupiny a jednotlivce. Chaves zůstal na čele a i když se Martínez a Quintana snažili, už ho nedostihli. Pro Quintanu to byl první start v letošní sezóně. Stále ještě nemá smlouvu s profesionálním týmem, jel v dresu bez reklam a sponzorů a na svém vlastním kole. Sklidil ovace fanoušků, když přebíral bronzovou medaili. Podpora diváků ho rozplakala, stejně jako Chavese.

„Vyhrát tady v Bucaramanze bylo velkolepé, lidé byli šílení. Myslím, že dnes jsem slyšel nejvíce lidí, kteří kdy křičeli mé jméno. Dodalo mi to motivaci, která mě nutila tlačit do pedálů až do konce. Je spousta lidí, kteří mi pomáhají, moje rodina, moje žena. Podívat se přijel také někdo výjimečný, doktor Sandoval, bez jehož pomoci by to nebylo možné. Zachránil mi kariéru,“ připomněl lékaře, který mu pomohl po vážném zranění na Trofeo Laigueglia v roce 2013.  

Nyní Chavese a ostatní kolumbijské profesionály čeká let do Evropy a první mezinárodní závody. Domácí šampionát byl pro ně jedinou příležitostí ukázat se před kolumbijskými diváky. Tour Colombia se nejela od roku 2020 a ani letos se nevrátí. „Dnes si to užiju, ale musím pokračovat v práci a zůstat nohama na zemi. Sezóna právě začala a my teď musíme začít od nuly,“ dodal Chaves.