Celebrity

7. února 2023 06:05

David Laštovka

Dramatická smrt herce Lubora Tokoše. Zemřel ve svém bytě, musela zasáhnout policie

UPO - Originální seriály exkluzivně na prima+

Herec Lubor Tokoš v české kinematografii zanechal hlubokou stopu. Zemřel ve věku osmdesát let. Letos si připomínáme dvě jeho výročí. 7. února nedožité sté narozeniny a 29. září dvacet let od smrti. Jaké bylo soukromí slavného umělce?

Lubor Tokoš se stal hercem v podstatě náhodou. Studia nedokončil a v době války našel práci v Městském divadle v Brně, kde působil jako kulisák a nápověda. Postupem let se začal uplatňovat v komparzu, kde se osvědčil, a nakonec se stal plnohodnotným členem souboru.

Prošel několika divadly. Kromě Brna získal angažmá v Hodoníně, Uherském Hradišti, Ostravě, Zlíně, Olomouci a v Praze. Měl obrovský talent, kterého si brzy všimli i televizní režiséři, kteří ho začali obsazovat do svých filmů. Před kamerou ztvárnil několik desítek postav. Mezi nejznámější patří například postava akademického mistra Nejezchleba ve snímku Smrt krásných srnců nebo král v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Ztrácel se před očima. Stěžoval si na zdravotní problémy

Přestože žil celý život v podstatě sám, nestěžoval si. V herecké kariéře se našel. Ve volném čase maloval a psal knihy. Do poslední chvíle měl spoustu plánů. Zemřel krátce před svou výstavou ve Zlíně. Jeho tělo bylo nalezeno v bytě, kde žil.

„Byli jsme domluveni, že nás bude čekat v deset hodin venku na lavičce, ale nebyl tam. Všiml jsem si, že v pokoji se svítí. Zvonili jsme se, ale neotvíral. Sousedka nám potvrdila, že rozsvíceno je už od pátku. Proto jsem se stavil na městské policii. Strážníci natáhli lano a z vedlejšího balkonu se dostali dovnitř. Lubor ležel mezi pokojem a chodbou. Já myslím, že ještě bojoval o život,“ svěřil se po jeho smrti deníku Blesk Tokošův přítel a spoluorganizátor výstavy Blahoslav Kroupa.

ČTĚTE TAKÉ: Herečka Zuzana Dřízhalová zemřela ve 36 letech. Rok před smrtí si adoptovala dítě

Jak dále sdělil, už předtím tušil, že zdravotní stav herce, který si zahrál v mnoha slavných filmech, jako byl Baron Prášil, Nefňukej, veverko, Skleněná kulička nebo Kožené slunce, nebyl dobrý. „On se už dva měsíce ztrácel před očima. Hubnul a stěžoval si, že mu dělají problémy změny počasí a bolí ho klouby,“ dodal.

Komu připadlo dědictví?

Tokoš měl dobré srdce. Když v roce 2002 obdržel cenu Thálie za celoživotní dílo v oboru činohra, věnoval ji nevidomým. Přes 50 tisíc korun zaslal Divadlu Pod Palmovkou na obnovu po povodních a nemalou částkou obdaroval i Pomocnou internátní školu na Lazech. Když zemřel, závěť se nenašla. Pozůstalost si rozdělili jeho vzdálení příbuzní.

„Stýkali jsme se, když někde pořádal výstavy. Vždycky jsem si tam chtěla nějaký obrázek pořídit a on říkával, tady ne, já ti namaluju. Ale léta plynula a vlastně od něj nemám nic. Pokud by majetek připadl rodině, o obrázky bychom se podělili. Pokud by zbyly, není vyloučeno, že bychom je věnovali městu nebo divadlu. Lubor žil v malém bytě, ale dosud ani nevíme, zda byl jeho,“ uvedla po jeho smrti Tokošova sestřenice Alena.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.