Hlavní obsah

Hrad Loket čeká oprava krovů i střech

Opravy historických krovů a střech na loketském hradě by měly začít ještě letos. Městská památka má střechy ve velmi špatném stavu, místy do nich zatéká a krovy jsou napadené dřevomorkou. Náklady stavebních prací budou asi 44 milionů korun, přičemž polovina by měla jít z dotace. Loketský hrad tak dostane po více než 20 letech původní pálené tašky, řekl loketský místostarosta Petr Zahradníček (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Radnice v Lokti připravuje rekonstrukci krovů a střech místního hradu.

Článek

Na loketské památce byly dosud dřevěné šindele. Jejich nevýhodou je to, že se musí pravidelně ošetřovat, což stojí správu hradu nemalé peníze. Současná dřevěná krytina je navíc na hradě přes 20 let, což je hranice její životnosti. Vedení města se proto po domluvě s památkáři rozhodlo dát na hrad červené pálené tašky, které na něm byly původně. Jejich výhodou je, že vydrží až sto let, tedy výrazně déle než šindele.

Nevyhovující stav střech i krovů potvrdil v Lokti odborný posudek, který si město nechalo loni zpracovat. Do střech místy zatéká, části krovů jsou poničené hnilobou i dřevomorkou. Některé z nich jsou neprofesionálně opravené a jejich stav se dál zhoršuje.

Stovky let staré trámy stavbaři opraví, ty nejponičenější vymění. Na rekonstrukci střech všech objektů hradu má město hotovou projektovou dokumentaci. Podle ní by opravy měly stát 44 milionů korun. Následně vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele.

Renovace provoz neovlivní

Práce by mohly začít letos v létě. Město na ně získalo dotaci z programu ITI Karlovy Vary, dohromady s povinnou spoluúčastí města je to 27 milionů korun. Zbývajících 17 milionů korun musí dát třítisícové město z vlastního rozpočtu nebo musí sehnat další dotaci. Pokud se radnici nepodaří získat další externí příspěvek, rozdělí práce do několika etap. Trvat by pak měly zhruba dva roky.

Stavební práce by neměly ovlivnit provoz památky, která je otevřená celoročně. „Samozřejmě bude hrad pod lešením, nebo jeho určité části, ale veškeré bezpečnostní podmínky, které jsou nutné pro návštěvnický provoz, budou zachovány,“ řekla ředitelka obecně prospěšné společnosti Hrad Loket Jana Těžká.

Mendelův skleník míří mezi památky UNESCO

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hrad Loket

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám