Věčná naděje 2023. Nová naděje v nelehkých dobách

Ve dnech 23. 2. - 30. 3. proběhne šestý ročník festivalu Věčná naděje. Zahajovací koncert představí Verdiho Requiem v provedení z roku 1943 v terezínském ghettu - se sólisty, sborem a klavírním doprovodem. Festival nabídne kromě koncertů Iva Kahánka, Krása Quartetu a mnoha dalších také výstavu, přednášku či filmovou projekci.

Festival Věčná naděje mapuje od roku 2017 českou, německou, židovskou a křesťanskou kulturu, jejichž soužití a prolínání dalo na našem území vzniknout pozoruhodným hudebním dílům. Organizátoři se systematicky věnují prezentaci děl hudebních skladatelů i hudebníků tvořících v těžko představitelných podmínkách koncentračních táborů během 2. světové války.

profimedia-0267606714 Tarazín.jpg

Foto: Terezín (©Profimedia)

„Terezínští autoři dávají světu naději. Naději v to, že jejich hudba má šanci na přežití, i když měla být navždy umlčena,“ říká dramaturg festivalu Věčná naděje Petr Nouzovský.

Rafael Schächter byl československý hudební skladatel, pianista a dirigent židovského původu, který se aktivně podílel na kulturním životě v terezínském ghettu. Díky neutuchající touze po provozování milované hudby, která ho neopustila ani v tragických chvílích jeho života, vznikla neopakovatelná představení Figarovy svatby, Prodané nevěsty či Requiem Giuseppe Verdiho. V případě Verdiho velkolepého díla se jednalo o největší hudební projekt, který se v Terezíně uskutečnil. Roku 2023 si připomínáme 80 let od terezínského provedení.

Novodobé reprízy tohoto tematického programu včetně promítání filmu Defiant Requiem proběhly v Terezíně v rámci MHF Pražské jaro a taktéž v Katedrále sv. Víta, však vždy ve verzi symfonické čili za doprovodu orchestru. Věčná naděje představí historickou rekonstrukci terezínského provedení, které se uskutečnilo šestnáctkrát vždy pouze za doprovodu klavíru. Půjde o emocemi nabitý večer ve svrchovaně profesionálním provedení. Na koncertě se představí jedno z nejlepších evropských sborových těles Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala) pod vedením šéfdirigenta FOK Tomáše Braunera. Sólisty večera budou 23. února v kostele sv. Šimona a Judy v Praze Jana Sibera, Tomáš Černý, Jana Sýkorová a Jozef Benci. Tento koncert se koná ve výročí 210 let od narození Giuseppe Verdiho. Promítání filmu Defiant Requiem proběhne 9. března v Bio Oko.

Ivo Kahánek2, foto Petr Kurečka.jpg

Foto: Ivo Kahánek (©Petr Kurečka)

Festival dále uvede klavírní recitál Iva Kahánka v Zrcadlové kapli Klementina, Krása Quartet s přednáškou Prof. PhDr. Lubomíra Spurného a Ph.D., Evy Hazdrové-Kopecké ve Winternitzově vile, Trio Bohémo v kostele sv. Vavřince či speciální koncert Terne Čhave v pražském Vzletu. Přímo pro Věčnou naději vzniklo ve spolupráci s Terne Čhave pásmo romských písní, které v koncentračních táborech vznikly nebo s romských holocaustem souvisejí.

Kromě Verdiho představí hudebníci dílo Hanse Krásy, Ludwiga van Beethovena, Pavla Haase, Gideona Kleina, Franze Schuberta, Bély Bartóka, Dmitrije Šostakoviče či Benjamina Yusupova.

Festival Věčná naděje také inicioval vydání audioknihy Tři kapitoly Erika Poláka. Ten strávil v terezínském ghettu dva roky. V 80. letech minulého století napsal první část svých zamýšlených pamětí — o své rodině, dětství, mládí, o životě v Terezíně, o svých kamarádech a vychovatelích, o šťastném návratu z Osvětimi a Friedlandu. V režii Zdeňka Duška namluvil Tři kapitoly herec Daniel Krejčík s hudebním doprovodem Davida Dorůžky. Audiokniha je k zakoupení na stránkách Supraphonline.cz.

Vstupenky na festival zakoupíte v prodejní síti GoOut či na webu vecnanadeje.org.

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Malá pevnost, Pamatník narodního utrpení, Terezín (©Profimedia)

Podcast