Josef Bazala

  • KDU-ČSL
  • Uherské Hradiště
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2023 16:11:28

Zvýšení daně z nemovitostí? Jako bývalý starosta nesouhlasím.

Zvýšení daně z nemovitostí? Jako bývalý starosta nesouhlasím.

Daň z nemovitostí je příjmem pro obce a ty již dnes mají možnost sami tuto daň regulovat, tzn. snižovat nebo zvyšovat. Skutečně tak obce i města činní.

Jako kompenzaci za zvýšené daně pak mnohé samosprávy odpouští spoluobčanům některé z místních poplatků, jako například poplatky za psy nebo svoz komunálního odpadu a to proto, aby tím vykompenzovaly zvýšené náklady domácnostem. Tento postup považuji za ne zrovna za šťastný, který jde proti ekologickému zacházení s odpady a demotivuje spoluobčany třídit odpad.

Daň z nemovitostí je ovšem trestem pro majitele nemovitostí. Jedná se spoluobčany a obchodní nebo výrobní společnosti, které tyto nemovitosti zdědili, vystavěli, nebo koupili. Ve většině případů se o ně starají, udržují a modernizují. Zkrátka vkládají do nich neustále finanční prostředky. Chceme tak trestat pracovité, snaživé a úspěšné spoluobčany, kteří jsou hybnou silou našeho hospodářství. Nutno ještě podotknout, že již dnes mají obce na svém území možnost, například v průmyslové zóně, zvýšit daň z nemovitostí.

Velkým problémem zvýšení daně z nemovitostí je ale i to, že by to zřejmě zvýšilo nájemné. Dá se předpokládat, že mnozí majitelé nemovitostí by vyšší zdanění přenesli na své nájemníky a nájem by zvýšili o příslušnou částku, kterou by museli připlácet na dani z nemovitostí. Je i mnoho občanů, kteří nemovitost vlastní, ale nejsou v dobré finanční situaci. Například nízkopříjmoví spoluobčané nebo senioři a další.

Věřím tomu, že návrhem na zvýšení daně z nemovitostí se vyvolá velká diskuse, neboť počítá s tím, že rozpočtové určení daní (RUD) se změní a část výnosů půjde nejen do obcí, ale i do státního rozpočtu a rozpočtu krajů. Při současném složení Poslanecké sněmovny a Senátu, nezůstane z RUDu kámen na kameni.

Budou to nekonečné diskuse, které jen rozhoupou stabilitu vládní koalice. Rozumím tomu, že tento návrh přišel z Národní ekonomické rady vlády, ale že se zalíbí vládní koalici, to mi hlava nebere.

Myslím, že je na místě přiznat chybu a vrátit do hry superhrubou mzdu. Původně se počítalo s tím, že se v roce 2023 obnoví.

Šetřit je nutné na výdajové straně. Myslím, že by vláda měla určit své priority, kterých potřebuje dosáhnout. Za mě je to infrastruktura, sociální oblast, energetika a v dnešní době „bohužel“ i obrana. V ostatních oblastech je nutné některé projekty pozdržet, optimalizovat a vyhodnotit jejich nezbytnost. Já bych to tak na městě dělal.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama