Všechno dobře dopadne – i když my tady nebudeme. Do kin přichází esejistický film o včelách a našem vztahu k nim

7. únor 2023

Všechno dobře dopadne je poetické, přitom chvílemi až mrazivé filmové zamyšlení režiséra Miroslava Janka nad vztahem člověka ke včelám. Dá se čekat, že pro nás lidi nedopadá nejlépe. Což ale ani v nejmenším neubírá kinematografickým kvalitám filmu. 

Pro Janka, jak přiznává, bylo natáčení dokumentu vzrušující cestou. „Díky knihám a rozhovorům se včelaři šlo o nádherné objevování včelího systému a jeho fungování. Jenom jeden příklad jeho složitosti: v rámci zdánlivě jednoduchého aktu rojení se včely vyrojí a pak hledají nový domov. A jenom tohle hledání popisuje asi tři centimetry tlustá kniha v angličtině. A takových knih jsem přečetl spoustu,“ osvětluje režisér svou cestu za včelami. Fascinovala ho přitom schopnost včel domluvit se. Třeba u zmíněného hledání budoucího domova. „Domlouvají se pomocí tanečků, to víme, ale jakým způsobem se pak dohodne celý úl, a řekne si: ano, tohle je nejlepší nabídka, letíme – tak to vlastně nevíme. Ale vždycky se domluví. Na rozdíl od lidí,“ dodává. 

Otázkou tak je, vrátíme-li se k názvu Jankova filmu, pro koho všechno dobře dopadne. Pro nás? Pro včely? Pro všechny? „Když se podíváme na to, jak se my, lidé, chováme, tak to asi bude ve prospěch těch včel,“ odpovídá trochu smutně autor dokumentu Miroslav Janek. A jeden z dialogů filmu jeho názor potvrzuje: „Ano, bude líp a všechno dobře dopadne. – Bude líp, ale my nebudeme!“ 

Spustit audio

Související