InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Grafický kurz - suchá jehla

    sobota 25.5 10:00 - Výtvarný ateliér Objev, Rudolfovská 1, 37000 České Budějovice

  • LÉtání víTA Salsa + Bachata party

    sobota 25.5 18:00 - Beach Park České Budějovice, u sportovní haly

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domov pro seniory v Horní Stropnici se dočkal přístavby. Nabízí komfortní pokoje pro 47 lidí

Domov pro seniory v Horní Stropnici se dočkal rekonstrukce a přístavby. , Autor: Lucie Váchová

Domov pro seniory v Horní Stropnici se dočkal rekonstrukce a přístavby.     Autor: Lucie Váchová

HORNÍ STROPNICE – Necelé dva roky trvala rekonstrukce s přístavbou domova pro seniory v Horní Stropnici, v části Dobrá Voda. Obyvatelé po dobu stavebních prací našli dočasné zázemí v dolním areálu českobudějovické nemocnice, odkud se do nových pokojů vrátili na začátku tohoto měsíce. Slavnostní otevření objektu se konalo v úterý 7. února odpoledne.

„Domov pro seniory v Horní Stropnici dosud nabízel pětačtyřicet lůžek, nyní jich je o dvě více. Obzvláště tady jde o komornější zařízení. Jsem ráda, že to tak zůstane, neplánujeme žádné větší rozšíření. Pro tuto oblast je kapacita dostačující, primárně tedy při rekonstrukci nešlo o rozšíření počtu lůžek, ale spíše o zlepšení komfortu pro klienty," zmínila náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Lucie Kozlová.

V domově kromě pokojů přibyly také nové místnosti pro společenské nebo aktivizační činnosti. „Klienti tu prostě najdou vše, co dnes k sociálním službám patří. Pokud jde o pokoje, tak devatenáct jich je dvoulůžkových, devět potom pouze jednolůžkových. Pokud tu budou chtít manželské páry, tak tady mají možnost. S tím už se u domovů pro seniory modernějšího typu samozřejmě počítá," dodala náměstkyně.

Podle ředitelky domova seniorů se přestavba povedla. „Snažíme se, aby tu lidé našli domov s velkým D. Nejvíce vděčná jsem za místnosti pro společné setkávání. Naši klienti se rádi potkávají, ale neměli k tomu potřebný prostor. Teď už mohou být po skupinkách na různých místech. Na druhou stranu ale lidem, kteří s námi žili v Budějovicích v podstatě na jedné chodbě a teď se sem vrátili do vysněného jednolůžkového pokoje, je najednou smutno," poznamenala ředitelka Eva Chaloupecká.

Například v jedné společenské místnosti vznikne retro kuchyňka. „Už máme slíbený kredenc, ale kvůli sněhu jsme ho sem ještě nemohli přepravit. Stůl, židle i další věci, které si senioři pamatují ze svých domácností, už ale připravené jsou. Klienti se u nás věnují jak ručním pracím, ale nejraději ze všeho vaří a pečou. Momentálně máme v domově sedm mužů a zbytek jsou ženy. Ale i muži se nechají k pečení a vaření zlákat," doplnila ředitelka domova pro seniory v Dobré Vodě.

Přístavba domova má dvě patra, v jedné z částí pak dokonce tři. Všechna místa jsou přístupná bezbariérově a nechybí ani závěsný kolejnicový systém, který personálu pomáhá s přepravou nepohyblivých pacientů. „U nás pracují samé ženy a s přepravou pacientů měly často problémy, bylo jich zapotřebí několik najednou. Dnes je převezeme z postele například do koupelny téměř bez námahy," připomněla Eva Chaloupecká. Dodala také, že v současné době registruje přibližně osmdesát žádostí o umístění do domova pro seniory. Většina z nich ale není akutních, lidé si podají žádost, ale potom čekají, až budou služby domova opravdu potřebovat.

Slavnostní otevření domova po rekonstrukci si nenechal ujít ani jihočeský hejtman Martin Kuba. „Rekonstrukce s přístavbou nás vyšla na necelých sedmdesát pět milionů korun. Velmi rozumně to odpovídá tomu, co se tu dokázalo vybudovat. Jednak se úplně změnila struktura pokojů. Lidé tu byli na tří až čtyřlůžkových pokojích, nyní jsou po jednom, maximálně po dvou. Změnilo se i zázemí péče o pacienty, kde jsou využité moderní technologie," uvedl hejtman Kuba, který si s klienty domova šel popovídat přímo do jejich nových pokojů.

Jednou z klientek, kterou hejtman navštívil, byla i šestaosmdesátiletá Markéta Šonková, která do domova v Horní Stropnici docházela i jako dobrovolnice. „Je to tady moc fajn. Mně umřel manžel, děti se odstěhovaly, mají své rodiny. Umíte si představit tu samotu? Když jsem měla koronavirus, tak jsme šla do nemocnice, kde mě vyléčili. Hodný pan primář mě posílal domů a já jsem se tam rozbrečela. Požádala jsem ho, aby mi v nemocnici půjčil postel, že si ji zaplatím, protože domů nemůžu jít. Po covidu jsem byla pořád ve velkých depresích, ze všeho jsem měla strach a nemohla jsem být sama. A on mi doporučil tento domov. Tady je čisto a pořádek. I jídlo je výborné, i když teď mám dietu. Opravdu to všem doporučuju, i když chápu, že se někdo bojí sem přestěhovat. Také jsem se bála, ale opravdu to není potřeba," svěřila se Markéta Šonková.

„Hlavně abychom si to tady užili. Máme tu dobrou vodu, čistý vzduch, kostel, domov, hřbitov. Všechno v jedné linii," smála se klientka. „Tak užívejte zatím jen vodu, vzduch, domov a kostel. Na vše ostatní máte ještě hodně času," popřál Markétě Šonkové hejtman Martin Kuba.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Děkujeme, Pane Hejtmane!

    Vloženo 7.2.2023 20:22:00

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace