Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Recenze: nano filtr Eheim MiniUp

 

Články » Recenze: nano filtr Eheim MiniUp   Vytisknout tuto stránku 

Recenze: nano filtr Eheim MiniUp

Publikováno: 02.01.2023 • Autor: © razboravesmirna • Rubrika: Technika

FVýběr kvalitního filtru do akvária může dát zabrat, a to zejména začátečníkovi, jako jsem třeba já. Probírala jsem se rozsáhlou nabídkou produktů na e-shopech s akvaristickými potřebami, až jsem došla k nano filtru Eheim MiniUp. Recenzí jsem moc nenašla, v podstatě jen jedno video v angličtině, kde techniku uživatel kritizoval, a pár vět na Amazonu. Nicméně jsem se i tak rozhodla zariskovat a filtr nakonec přidat na seznam pro Ježíška. Výrobce uvádí, že je filtr určen pro akvária do 30 litrů, což byl můj případ. Až ve chvíli, kdy jsem si filtr rozbalila pod stromkem, jsem si uvědomila, že namísto 30litrové nádrže mám nově padesátku a možná mi tak bude nová hračka k ničemu. Nicméně, beru to pozitivně, alespoň zde mohu napsat svůj názor a obohatit tak svět internetu o další recenzi.

Ve videu, na které jsem narazila, hovoří uživatel hned v úvodu o vysoké ceně filtru. Na internetových stránkách v ČR se prodává kolem 500 korun, což je u značky těchto filtrů ještě poměrně dobrá cena. Do nano akvárií se samozřejmě dají pořídit i levnější zařízení, ale v nabídce se dá najít i dražší technika. Spotřeba filtru je 5 W a výrobce slibuje průtok 300 litrů za hodinu. Součástí balení jsou kvalitní přísavky, které se dají dokoupit. Filtrační náplň, kterou tvoří dvě houbičky, se dá rovněž dokoupit. Oba produkty jsou dost drahé, přísavky stojí 199 korun a médium 119 korun. Náplň se však dá nahradit jinými produkty, jež trh nabízí. Samotný filtr pak lze snadno rozdělat a v celku jednoduše vyčistit.

Mezi nesporné výhody Eheim MiniUp určitě patří velikost, s rozměry 3,3 × 12,8 × 5,4 cm se stává nenápadným a snadno se v nádrži ztratí za dekorace. K výhodám řadím také spolehlivost a tichost. Nicméně zarážející je fakt, že se nedá nijak nastavit směr proudu. Tedy pro představu - při umístění filtru na zadní stěnu akvária jde proud proti protější straně. Zpočátku se mi zdálo jako výhoda, že se dá nastavit intenzita proudění. Osobně jsem velký rozdíl mezi nastavením na nejvyšší intenzitu a na nejnižší intenzitu nezaznamenala. Proud je zkrátka stále silný. V nádrži mám růžkatec, který se může vlivem silného proudění polámat, to se k mému úžasu zatím nestalo a v podstatě jsem si ani nevšimla, že by intenzita proudu vadila osazenstvu nebo jiným rostlinám. Pochyby budí mřížka, která disponuje podélnými velmi úzkými štěrbinami, v nichž se zasekávají větší usazeniny (například listy rostlin), což samozřejmě okamžitě zabraňuje průniku menších nečistot. Dá se říct, že zpočátku jsem nacházela na mřížce nalepené kousky rostlin každý den, teď už se to děje spíš výjimečně. Není to díky změně v nastavení filtru, spíš se víc zabývám úklidem uhnilých či polámaných lístků.

Nejdůležitější funkcí filtru je samozřejmě to, v jakém stavu udržuje akvárium. Předtím, než jsem tento filtr používala, jsem měla v nádržích klasické bublifuky, které se tomuto filtru nemůžou ani zdaleka rovnat. Nádrž mám průzračně čistou a překvapivě tomu tak je i po dvou týdnech bez údržby a proprání média. Abych si potvrdila svou domněnku, že i takový pidifiltr v padesátce může ještě něco čistit dva týdny bez jakéhokoli zásahu, pořídila jsem fotografie. Na prvním obrázku je médium po dvou týdnech nepřetržitého provozu, na druhé fotografii po sedmi dnech provozu a na posledním snímku po vyprání v akvarijní vodě. Původně byly houbičky bílé.

Obrázek č. 1

F

Obrázek č. 2

F

Obrázek č. 3

 

F

Autor videa správně poznamenal, že kvůli silnému proudění není filtr příliš vhodný pro bojovnice a krevetky, které upřednostňují klidnější vodu. Zároveň jde o často chované jedince v nano akváriích. Je tedy otázkou, na kolik je tato technika do nano nádrží vhodná. Vzhledem k tomu, že plní funkci v nádrži, která téměř jednou tolik převyšuje doporučenou litráž, bych s nákupem do malého akvária váhala. Ve finále můžu být ráda, že jsem 30litrové akvárium zrušila a pořídila si větší, protože bych měla s menší nádrží pocit, že mi proud veškerou vodu vyžene ven.

Zdroj ilustrační fotografie: eheim.com



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 02.01.2023 Upraveno: 04.02.2023 Přečteno: 192x

Schválili: Rex *** 06.02.23 • Anthrax *** 07.02.23 • vaclav *** 07.02.23

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
22.01.2015*****DIY auto top off (doplňovač odparu)623x
06.02.2011*****Past na přísaváky2171x
20.12.2010*****Zářivka s předřadníkem šetří vaše peníze.2686x
26.05.2013*****Recenze skimmer: Eheim Skim 3501378x
08.12.2022*****Pořiďte si chytré akvárium210x
11.03.2011*****Výroba triviálního akvaristického odkalovače z prvomájového mávátka2839x
02.07.2014*****Chlazení akvária, zmírnění proudu vody754x
09.03.2014*****CO2 z tlakové lahve - skládáme si svůj set z ověřených levných komponent11299x
15.08.2012*****JBL Aqua in-out667x
11.07.2016*****Výroba CO2 difuzoru z lipového dřeva, snadno - levně - rychle699x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
18.05.2022*****Akvárium pro děti aneb marketingový tah254x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1970-recenze:-nano-filtr-eheim-miniup