Eliška Novotná: V pohádkách se nestárne

8. únor 2023

Mám několik oblíbených seriálů, na které se dívám opakovaně, a tak jsem se hodně těšila na další řadu jednoho z nich – po tolika letech jsem v ni už ani nedoufala.

Bylo to zase skvělé a profesionální, jen všichni ti moji hrdinové zestárli, a to mě zaskočilo. To se přece nedělá, v pohádkách se nestárne! Hrdinové jsou na konci jako na začátku stejně mladí, krásní a štíhlí a kráčí svižně vstříc nadějím nových začátků.

To jenom my stárneme a ztrácíme jiskru v oku, přeci! A také se ti moji hrdinové změnili i jinak – říkají a dělají občas něco jiného, než bych od nich očekávala. Jsou unavení, pletichaří, kolabují – i je život „obrousil“. Co mi to udělali?

Samozřejmě, že mi to nedá a pustím si nynější řadu „mého“ seriálu znovu, leč se smutkem a pochybnostmi – že by byl ze skutečného života?

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Pořád je devět

    Věděla jsem, že když mám vše stihnout, musím z domova vyrazit v devět ráno. Docela mi šlo všechno od ruky a osm padesát pět jsem si nazouvala botky.

  • Eliška Novotná: Cena dárku

    Vyrostla jsem v přesvědčení, že o ceně daru se nemluví. Že je to neslušné a kdo toto pravidlo poruší, dopustí se „fópa“. Proto pečlivě odstraňuji z dárků všechny cenovky.

  • Eliška Novotná: Obilí pro Afriku

    Pokud se do Afriky nedostanou miliony tun obilí z Ukrajiny, hrozí tam hladomor a nám v Evropě další migrační vlna zoufalců zápasících o holé přežití.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.