U šumavské Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili ráno minus 29 stupňů

foto U šumavské Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili ráno 8. února 2023 minus 29 stupňů Celsia, což je dnes nejnižší hodnota v republice.

Kvilda (Prachaticko) - U šumavské Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili ráno minus 29 stupňů Celsia, což je dnes nejnižší hodnota v republice. Silné mrazy začaly na Šumavě v pondělí. Stanice Perla u Kvildy vyrovnala rekord pro dnešní den z roku 2005. ČTK to řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

"Jedná se zatím o tři nejchladnější dny této zimy, kdy nízké teploty byly především na Šumavě," uvedla. V pondělí bylo na stanici Perla minus 29,8 stupně Celsia, v úterý minus 28,3 stupně.

Dnes silně mrzlo také na šumavské Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 28,1 stupně Celsia. Březník pak zaznamenal teplotu minus 25,7 stupně Celsia. V nižších polohách na jihu Čech se dnes po ránu teploty pohybovaly kolem minus deseti stupňů Celsia. "Nejedná se o nic mimořádného, odpovídá to tomu, že je únor. Pouze my jsme si už trochu na takové teploty odvykli," uvedla Plášilová.

Podle předpovědi meteorologů se však v následujících dnech nepatrně oteplí. Plášilová odhaduje, že ve čtvrtek ráno bude na Šumavě až o pět stupňů tepleji než dnes. Od pátku se tam budou ranní teploty zřejmě blížit k minus 20 stupňům Celsia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď