České Budějovice už skoro dva roky nemají městského architekta. Vedení radnice změnu nechystá

8. únor 2023 10:44

Téměř dva roky jsou České Budějovice bez hlavního městského architekta. Funkci naposledy vykonával Jan Němec, který v březnu roku 2021 po vzájemné dohodě s magistrátem odešel. Podle radnice se situace v brzké době nezmění. Někteří odborníci to ale označují za chybu, podle nich je hlavní architekt pro krajské město se skoro sto tisíci obyvateli důležitý.

„Dobré to není. Chybí tady koordinované řízení projektů a skutečně odborník, renomovaný architekt by mohl pomoci,“ říká architekt Filip Landa, který nedávno pro České Budějovice vytvořil městský manuál regulace reklamy na veřejných prostranstvích.

Sám byl v minulém volebním období členem komise rady města pro architekturu a územní rozvoj. Ta podle něj doporučovala, aby kancelář hlavního architekta fungovala jako samostatná příspěvková organizace, jak tomu je třeba v Praze, Brně, Ostravě nebo ve Zlíně. „Výhoda je ve větší flexibilitě aparátu a zároveň je to atraktivnější forma, která může přitáhnout renomovaného odborníka, který se stane ředitelem příspěvkové organizace,“ vysvětluje.

Na českobudějovickém magistrátu stále funguje útvar hlavního architekta, který zaměstnává sedm lidí. Právě v tom, jak se chod odboru dříve nastavil, vidí částečně problém vedoucí odboru regionálního rozvoje, územního plánu a stavebního řádu krajského úřadu Petr Hornát. „Městský architekt by si měl tým postavit podle toho, co se po něm chce, jaké má úkoly. To, že vznikne nejprve útvar a pak se hledá architekt, je podle mě velmi nešťastné rozhodnuté,“ komentuje.

Petr Hornát byl sám dříve součástí soukromého ateliéru a zastával také pozici městského architekta ve Velešíně na Českokrumlovsku. Problém vidí i v tom, že České Budějovice nemají jasně definováno, co vlastně od pozice hlavního architekta očekávají.

Čtěte také

„Pokud by se našlo nějaké téma, které by vytvořilo možnost pro vznik instituce městského architekta, pak je vlastně úplně jedno, jestli je to odbor na radnici, nebo zmiňovaná příspěvková organizace. Vy ji totiž potřebujete nějakým způsobem naplnit a vědět, co od ní máte chtít,“ připomíná.

Vedení radnice se přesto post hlavního architekta města obsadit nechystá. Podle náměstka primátora Lubomíra Bureše se spíš chce důkladně zaměřit na obsazení odborné komise pro architekturu a urbanismus.

To je jediná z odborných komisí rady města, která po loňských komunálních volbách stále není ustavená. „Chceme ji obsadit, slíbili jsme to a potřebujeme to. Potřebujeme takového člověka, který to nějakým způsobem povede a bude opravdovým odborníkem. Přitom samozřejmě útvar hlavního architekta jako odbor magistrátu zůstane,“ potvrzuje Lubomír Bureš.

Hlavního architekta mají s výjimkou Českých Budějovic na jihu Čech všechna okresní města. Jako poslední se k tomuto kroku odhodlal Tábor v loňském roce.

Spustit audio

Související