Orientovat se v celé daňové legislativě je pro podnikatele náročné. Kdybychom měli znát úplně vše, na podnikání už není jednoduše čas. Naštěstí existují specialisté, kteří podnikatelům s daněmi pomáhají, přesto je však dobré se ve svých povinnostech orientovat. Dnes vám přinášíme informace o tom, co všechno musí splňovat plátci DPH.

Kdo je plátce DPH a kdy se jím stanete?

Plátcem DPH může být fyzická i právnická osoba. Povinnost stát se plátcem DPH nastává v případě, že během 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců překročí hodnota vašeho obratu dva miliony korun (od roku 2023, v předchozích letech byla hranice 1 000 000 Kč).

K dani se musíte registrovat do 15 dnů po skončení měsíce, ve kterém jste daný obrat překročili.

Zjistěte více tipů o cashflow a podnikání na Cashbot.cz.

Co je identifikovaná osoba?

V některých případech se plátcem DPH, potažmo tzv. identifikovanou osobou, musíte stát i v případě, že k překročení zmíněného obratu nedošlo. Například pokud pracujete pro zahraniční klienty nebo platíte reklamu na sociálních sítích (spolupráce se zahraniční společností). Platí to také v případě, že zakoupíte zboží za více než 326 000 korun ze zahraničí.

Identifikovaná osoba má povinnost přihlásit se k DPH při nákupu v zahraničí. Na území ČR je však stále neplátce DPH.

Je pro vás výhodné stát se dobrovolným plátcem DPH?

Někteří podnikatelé si mohou zvolit dobrovolné přihlášení k DPH. To je výhodné především pro podnikatele, jejichž obchodní partneři jsou z větší části také plátci DPH.

Přihlášením k DPH můžete také zlepšit pověst své společnosti, což platí zvlášť při obchodování se zahraničními partnery.

Kdy se naopak plátcovství nevyplatí? Především v případech profesí, které mají nízké vstupní náklady na podnikání (konzultanti, koučové, školitelé apod.).

Nezapomeňte na kontrolní hlášení

Jednou z hlavních povinností plátce DPH je kromě placení daně odeslat včas kontrolní hlášení. To musí podávat všichni plátci DPH do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce a podávat ho musí kromě plátců DPH také identifikované osoby.

 

Foto: Pixabay.com