Po stávce v Nexenu u Žatce budou následovat schůzky vyjednávacích týmů

foto Ilustrační foto - Druhým dnem pokračovala 1. února 2023 neomezená stávka části zaměstnanců továrny Nexen Tire u Žatce na Lounsku. Stávkující zaměstnanci zůstali doma, v továrně jsou přítomny pouze stávkové hlídky. 

Bitozeves (Lounsko) - Po stávce části zaměstnanců v továrně Nexen Tire u Žatce na Lounsku, která trvala sedm dní, teď budou následovat schůzky vyjednávacích týmů. Strany budou ladit finální podobu kolektivní smlouvy. ČTK to dnes řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Stávka skončila v úterý poté, co se odbory a zástupci firmy domluvili na zvýšení mezd všem zaměstnancům o osm procent od 1. března a na kompenzačním bonusu ve výši 20.000 korun za loňský rok a první tři měsíce letošního roku.

Odboráři původně požadovali kromě jiného zvýšení mezd o 8,3 procenta. Nástupní mzda operátora výroby je podle odborářů 22.700 korun. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí. Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve třetím čtvrtletí loňského roku byla podle statistiků zhruba 37.000 korun a byla šestá nejvyšší mezi kraji. Minimální celostátní mzda od letošního ledna činí 17.300 korun.

"V průběhu jednání se už obvolávali zaměstnanci, aby dorazili do práce od 18:00 a učinili tak," uvedl Ďurčo. Původně se odbory s firmou domluvily na podepsání kolektivní smlouvy 31. března, podle předsedy se termín posunul na 30. června. "Sejdou se vyjednávací týmy, které budou dojednávat úplnou podobu smlouvy," sdělil Ďurčo. Zatím nemá informaci o termínech schůzek. Mezi požadavky odborů byl ještě dvacetiprocentní příplatek za noční směnu a víkendy nebo dvě koruny navíc k hodinové sazbě směnařů. Předseda řekl, že se vyjednávací týmy budou věnovat právě dalším požadavkům. Odbory už v úterý upozornily na to, že ukončení stávky je podmínečné, zaměstnanci se mohou ke stávce kdykoli vrátit, pokud firma ujednání nedodrží.

Odboráři v továrně před rokem vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji jihokorejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Ke stávce přistoupili poté, co zaměstnavatel odmítl smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď