Obchvat Kojic na Pardubicku bude hotový se zpožděním na konci dubna

8. únor 2023 13:09

Stavba obchvatu Kojic na Pardubicku, které výrazně zatěžovala tranzitní doprava, skončí na konci dubna s více než půlročním zpožděním. Nová silnice navazuje na obchvat Chvaletic.

Obec čekala na vymístění tranzitní dopravy 20 let. Stavba obchvatu začala v září 2021, což bylo 11 let po dokončení obchvatu Chvaletic. Hotová měla být loni v září. Během stavby se ale podle kraje objevily komplikace.

Vyhrála náročnější varianta

Hejtmanství měnilo projekční kancelář, protože s ní nebylo spokojeno, pomalejší byl také postup zemních prací, obtíže se objevily i kvůli pozdní demolici objektů, na kterou navazovala potřebná přeložka sítí ČEZ.

Pardubický kraj vybíral ze dvou možností, kudy silnici vést. Jedna varianta obcházela obec na severu, druhá kopírovala železniční trať. Nakonec vede obchvat kolem železnice, nezabírá lesy a pole, ale je stavebně náročnější možností.

Čtěte také

„Stavba obchvatu Kojic je od samého počátku nejen pro kraj jako zadavatele, ale také pro projektanty a následně stavebníky velkou výzvou. Část silnice v nové trase vede po náspu přes rybníky a mokřady a v poměrně složitém území blízko hlavnímu železničnímu koridoru,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Stavba je rozdělená na tři etapy. První je úsek silnice v původní trase z Chvaletic do Kojic. Druhou částí je samotný obchvat Kojic a třetí etapu tvoří úsek silnice II/322 od křižovatky s III/3224 po nový obchvat Kojic. Silnice je široká 9,5 metru a na obou koncích napojená na kruhové objezdy.

Původní rozpočet stavby 280 milionů stoupnul nakonec na 348 milionů korun. Dotace kraj dostane ve výši 85 procent.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související