Muž pod postelí v podání zlínského divadla ukáže tak trochu jiného Dostojevského

Foto: MD Zlín
ZLÍN – Už tuto sobotu 11. února bude mít ve Velkém sále zlínského divadla premiéru nová komediální inscenace Muž pod postelí. Původní povídku z pera F. M. Dostojevského, kterou pro divadelní jeviště adaptoval slovenský dramatik Peter Pavlac, režijně připravuje umělecký šéf divadla Patrik Lančarič.

Šabrin je oddaný, milující manžel, který se považuje za směšného člověka. Nebo aspoň donedávna se za takového považoval. Pak se ale stala ta politováníhodná událost a jeho manželství, jež bývalo chrámem důvěry, věrnosti a lásky, se otřáslo v základech. Co se stane, když žena oklame svého muže? A je žárlivost směšná? Nebo ostudná? Jisté je, že by nejspíš žádná neexistovala, kdyby neexistovala nevěra. Ale i nevěru je potřeba nejdřív dokázat…

Ke komedii o tom, co s člověkem udělá podezření, žárlivost a do jakých absurdních situací ho může dostat, říká režisér Patrik Lančarič: „Príbeh je o žiarlivom mužovi, ktorý chce nachytať svojho rivala so svojou manželkou. Téma poviedky je ako stvorená pre našu súčasnosť. Dostojevského text v Pavlacovej adaptácii ma uchvátil tým, ako veľmi je muzický a nesie v sebe i prídavok poézie plnej bizarností a erotickej fantázie. Prostredníctvom tejto poviedky môžeme spoznať úplne iného Dostojevského. Dostojevského s klaunským nosom.“

Původní Dostojevského povídku Cizí žena a muž pod postelí adaptoval pro divadelní jeviště slovenský dramatik Peter Pavlac, který pro zlínské divadlo dříve napsal komedii Agent František ve službách Sherlocka Holmese, životopisné drama Já, Baťa či hru Masaryk/Štefánik.

„Keď som dostal otázku, či by som poskytol tento text zlínskemu divadlu, neváhal som ani chvíľu. Komediálny potenciál súboru som mal tú česť spoznať už pri Agentovi Františkovi… potenciál, ktorý spočíva na humore intelektu, s jasne nastavenou laťkou, čo mi samozrejme imponuje a teším sa z toho,“ říká autor adaptace Peter Pavlac.

Inscenace je velkou hereckou příležitostí především pro Zdeňka Lambora, který se bude muset popasovat s extrémně širokou paletou komických poloh žárlivostí ničeného Šabrina.

„Práce na Šabrinovi je specifická v tom hereckém myšlení, které probíhá uvnitř hlavy postavy. Ta je složitá nejen rozsahem textu, ale také tím, že text obsahuje obrovské množství střihů, které já jako herec musím naplnit, vymyslet jim motivaci,“ říká představitel hlavní role Zdeněk Lambor.

Jeho ctěnou manželku Glafiru ztvární Markéta Holcmanová. V dalších rolích se představí například Marek Příkazký, Štěpán Princ, Adam Kořán, Jan Leflík, Rostislav Marek a další.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x