Maďarsko přivítalo čínskou podnikatelskou delegaci, očekává další spolupráci

Zástupci maďarských společností a podnikatelů se v maďarském hlavním městě setkali s podnikatelskou delegací z východočínské provincie Če-ťiang, která hledá obchodní a investiční příležitosti. Očekává se tak další spolupráce v oblasti investic a obchodu.

Erno Peto, prezident Maďarsko-čínské hospodářské komory, v pondělí při projevu na konferenci o navazování investiční a obchodní spolupráce mezi Maďarskem a Če-ťiangem uvedl, že je rád, že zde v Budapešti může přivítat »po třech letech velkou čínskou delegaci«.

Provincie Če-ťiang je podle něj známá pro svůj význam v čínské ekonomice a nabízí příznivé podnikatelské prostředí pro investory. »Če-ťiang je pro maďarské společnosti dobrou vstupní branou na čínský trh, stejně jako je Maďarsko pro čínské společnosti dobrou platformou pro vstup na evropský trh. Věřím, že maďarští investoři budou vítáni,« uvedl Peto.

Zsanett Ihaszová, manažerka pro vztahy s Čínou Maďarské agentury na podporu exportu, na setkání uvedla, že Čína a Maďarsko navázaly v posledních sedmi desetiletích »příkladnou a prosperující« obchodní spolupráci a Maďarsko se stalo důležitou cílovou zemí pro mnoho čínských společností a také důležitým tranzitním a distribučním centrem pro přístup na evropský trh.

»Maďarsko si vysoce cení všech příležitostí k osobnímu setkávání se svými čínskými partnery,« řekla a připomněla, že obě země dokázaly udržovat úzké vztahy formou on-line konferencí a obchodních jednání i během pandemie covid-19. »Díky tomu naše vztahy prokázaly nebývalou flexibilitu,« dodala.

Turisté s bazilikou svatého Štěpána v pozadí v maďarském hlavním městě Budapešť 4. listopadu 2022. FOTO – Xinhua/Attila Volgyi

Ihaszová vyjádřila přesvědčení, že tato akce poskytne základ pro zvýšení obchodních příležitostí mezi oběma zeměmi. »Prezentace (čínské delegace) jsou velmi působivé. Vidím v Číně velký potenciál,« řekl agentuře Xinhua Giddel Edwin-Uzoag, manažer ve stavebním průmyslu, a zmínil technologický a infrastrukturní rozvoj v Če-ťiangu.

Edwin-Uzoaga, jehož firma se zaměřuje na inovativní čisté technologie, uvedl, že je ohledně spolupráce s Čínou optimistický. »Opravdu doufám, že se nám podaří najít ty správné partnery, se kterými bychom mohli spolupracovat, a možná založit společný podnik a pak uvidíme, jak to půjde v blízké budoucnosti,« uvedl.

Současně s jednáním čínská delegace informovala účastníky o letošním veletrhu China-Central and Eastern European Countries (CEEC) Expo, který se má konat ve městě Ningbo v provincii Če-ťiang.

Podle delegace bude výstava, která je naplánována od 16. do 20. května, zahrnovat přibližně 20 důležitých událostí, jako jsou fóra, propagační schůzky na podporu značek, živé přenosy pro internetový prodej, aby se vytvořilo více obchodních příležitostí pro země střední a východní Evropy v oblasti hospodářské a obchodní spolupráce.

Maďarský podnikatel Laszlo Regoczi, který uvedl, že jeho první podnikání začalo v Ningbo, řekl agentuře Xinhua, že se chce výstavy zúčastnit nejen proto, aby našel nějaké partnery pro své podnikání s minerální vodou, ale také proto, aby pomohl svým maďarským přátelům prezentovat se na »fantastické výstavě«.

V rozhovoru pro agenturu Xinhua po pondělní akci Peto uvedl, že výstava CEEC Expo je pro maďarské společnosti velmi důležitá a on se jí zúčastnil již potřetí. Doplnil, že jeho komora se pokusí zorganizovat delegaci na letošní CEEC Expo, přičemž zdůraznil význam spolupráce. »Budeme se to snažit koordinovat se sousedními zeměmi ze střední a východní Evropy, abychom na veletrh v Ningbo jeli společně. I ony budou mít svůj vlastní stánek nebo pavilon, firmy musí spolupracovat. To je budoucnost,« řekl Peto.
Peto také poznamenal, že »velmi pozitivně« vnímá čínskou ekonomiku poté, co země počátkem ledna snížila svá kontrolní opatření covid-19. »Čína dosáhla v posledních dvou desetiletích neuvěřitelně vysokého a kvalitního rozvoje. Čína je klíčovým hráčem pro oživení světové ekonomiky,« řekl.

S poukazem na to, že několik investičních bank revidovalo směrem nahoru své prognózy tempa růstu Číny v roce 2023, řekl Peto agentuře Xinhua, že je to »velmi důležité nejen pro čínskou ekonomiku, ale i pro ekonomiku světovou«.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy