Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

Jihočeští kováci si do svého čela znovu zvolili Jana Janouška

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 08.02.2023 18:48


Jihočeským zmocněncem Odborového svazu KOVO zůstává Jan Janoušek, předseda odborářů při akciové společnosti Motor Jikov Group. Jednomyslně o tom rozhodli delegáti volební konference Krajského sdružení jihočeských kováků, která se začátkem týdne uskutečnila v českobudějovickém Metropolu. Janoušek se své funkce nechal odvolat kvůli potřebě obsazení nové regionální Rady OS KOVO v souvislosti s organizačními změnami dle stanov svazu.

„Odbory jsou v současné době jedinou organizací, která může i dokáže účinně hájit zájmy a práva zaměstnanců. Ta jsou často velmi hrubým způsobem pošlapávána. Tak jednoznačná důvěra našich členů mě samozřejmě nejen nesmírně těší, ale současně i zavazuje k tomu, abych ve své práci pokračoval s ještě větším nasazením a důrazem,“ uvedl Janoušek.

Delegáti se shodli na hlasování veřejném. Vedoucí Regionálního pracoviště (RP) OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková, která zde zastupovala nepřítomné zástupce takzvaných Seskupení členů OS KOVO v osmi jihočeských firmách, se hlasování zdržela. „Jako vedoucí regionálního pracoviště jsem současně nejen členkou OS KOVO, ale i jeho zaměstnankyní. Z důvodu střetu zájmů jsem se hlasování zdržela. I bez těchto hlasů byla konference usnášeníschopná,“ poznamenala Jirková.

Volba byla jasná. Z přítomných 31 hlasů hlasovalo pro znovuzvolení 23 delegátů. Stejně jednomyslně byla obsazena další tři místa v Radě JčK OS KOVO.

V jejím čele je nadále Jan Janoušek, coby zmocněnec jihočeského krajského sdružení OS KOVO. Dalšími „staronovými“ členy zůstávají předseda Základní organizace (ZO) OS KOVO při akciové společnosti Robert Bosch České Budějovice Stanislav Jindra, předseda ZO OS KOVO při společnostech Jihostroj Velešín, BRAWE Kaplice, Engel strojírenská Kaplice, Extrunet Kaplice, JAWA Moto Velešín a KFT Kaplice Jiří Řihout. Třetím, respektive čtvrtým zástupcem v Radě, je opět předseda ZO OS KOVO při společnosti Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice a Inovan Zliv Marek Profant.

Šedesátiletý Jan Janoušek je vyučeným obráběčem kovů a absolventem Střední průmyslové školy strojní v Českých Budějovicích. Celý svůj dosavadní profesní život spojil s jedinou firmou. S českobudějovickým Motorem Jikov, v němž prošel celou řadou pozic. Od obsluhy obráběcích strojů přes seřizovače CNC strojů až po manažera pro techniku. Do OS KOVO vstoupil v roce 1979 a ve společnosti Motor Jikov dlouho působil jako místopředseda základní odborové organizace. Od roku 2013 je jejím předsedou.
Zmocněncem OS KOVO v Jihočeském kraji se Janoušek stal v září 2019. Tehdy po třiceti letech ve funkci nahradil legendu moderního odborového hnutí a prvního porevolučního předáka kováckých odborů v někdejší českobudějovické Igle, následně Akře a dnes Groz-Beckert Czech Jana Švece, který odešel do starobního důchodu. Už tehdy Janouška Švec veřejně podpořil.

„Našlo by se určitě pár dalších jmen. Honza Janoušek je však nejen velmi zkušeným odborářem, ale je i přijatelným člověkem pro většinu základních organizací v regionu,“ řekl v této souvislosti v pátek 13. září 2019 delegátům Konference Krajského sdružení OS KOVO Jihočeského kraje na výjezdním zasedání v Purkarci Švec.

arm



Související zprávy

Na Budějovicku zahájí plavební sezonu, plavby na lodi budou zdarma

Dnes 15:02

Plním synům sny, říká Tomáš Aubrecht a do Budějovic přinesl fascinující svět minerálů a mušlí

Dnes 14:52

Menza Jihočeské univerzity pomáhá potřebným

30.01.2024 20:19

V Novohradských horách vznikla patnáctá rezervace velkých kopytníků v Česku a třetí v Jihočeském kra

04.01.2024 17:41

Budějovice podporují sportování občanů i v chladných měsících

12.11.2023 16:32

Po hladině Lipna nyní jezdí pouze jeden přívoz

06.11.2023 18:12

Startují oblíbené výlovy, rybáře čekají dva největší rybníky Rožmberk a Bezdrev

10.10.2023 19:07

Festival otevřených sklepů, 32 vinařství na Znojemsku nabídne 335 vín

21.09.2023 20:14

Sportovní areál Vltava v Českých Budějovicích se otevřel veřejnosti

12.07.2023 16:47

České Budějovice jsou evropským městem kultury 2028, porazily Broumov

02.07.2023 17:20