7 nejlepších zvířecích hororů

Foto: Čelisti (Universal Pictures), Anakonda (Columbia Pictures), Hřbitov domácích zvířátek (Paramount Pictures)

Protivníci v hororových filmech mohou mít mnoho podob – duchové, zombie, démoni, na co si vzpomenete. Ale co se stane, když se například chování zvířete změní o 180 stupňů? Horory o zvířatech mají často úspěch, protože jsou v rámci reálného života možné a představitelné. Koneckonců, kdo může říct, že se tyto případy nemůžou skutečně stát? Například snímek Medvěd na koksu, který jde do českých kin 23. února byl inspirovaný skutečnými událostmi. Pojďme se podívat na nejlepších sedm hororových a děsivých snímků, kde figurují zvířata.

7. Arachnofobie (1990)

Foto: Walt Disney

Arachnofobie je stejně komediální jako strašidelné dobrodružství, ze kterého mrazí. Po výzkumné cestě do Venezuely, která skončí smrtí fotografa, se do Ameriky dostane pavouk, který vlezl do jeho rakve. Následkem toho se vyrojí legie pavouků, kteří se snesou na dům doktora Rosse Jenningse (samozřejmě arachnofoba) a jeho rodiny. V průběhu příběhu se pavouci zvětšují a jsou stále zlejší, což má za následek záhadná úmrtí, která nelze vysvětlit ničím jiným než Jenningsovým největším nepřítelem.

6. Nejlepší přítel člověka (1993)

Foto: New Line Cinema

V rozporu se svým názvem je film Nejlepší přítel člověka svědkem toho, jak se milovaný rodinný mazlíček proměnil v opravdovou hrůzu, díky pokusům na zvířatech. Lori Tannerová je vpuštěna do testovací laboratoře v naději, že přinese reportáž o týrání zvířat, a brzy vidí, že nešťastnými subjekty jsou domácí tvorové. Přirozeně znechucená rozsahem jejich týrání zařízení opouští, ale na cestě ven jí je v patách Max, statný pes se skrytými genetickými vylepšeními. Tento film je v podstatě stejně srdcervoucí jako děsivý, když sledujeme, jak zmanipulovaná DNA mění štěně v chladnokrevného zabijáka. Lori si není vědoma jeho pravé povahy, a tak se psa ujme, což má obludné následky, protože se pustí do masakru.

5. Cujo, vzteklý pes (1983)

Foto: Warner Bros.

Cujo je tragickým příkladem toho, proč byste měli svá zvířata vždy nechat očkovat. Pokousaný vzteklým netopýrem se z nemotorného bernardýna s dobrými úmysly rychle stává hrozba pro společnost. Donna a Tad, sehraný tým matky a syna, jsou uzavřeni v autě a uvězněni na dlouhé hodiny v úmorném vedru, zatímco venku řádí Cujo. Jejich snaha se zdá být marná, ale naštěstí Donnino pohotové myšlení zachrání situaci právě včas. Film zachycuje nehynoucí oddanost psů, i když v krajně nepříznivém podání.

4. Anakonda (1997)

Foto: Columbia Pictures

Anakonda, vklíněná do amazonské divočiny, varuje, že džungle je plná nejrůznějších nedotknutelných tvorů, zejména gargantuovských. Dokumentární filmový štáb je nevědomky vtažen do svých záběrů svého života poté, co zkříží cestu posedlému lovci. Společně se snaží pronásledovat prastarého hada, který straší v deštných pralesích, což se brzy zvrátí, když je jejich objekt navštíví otřesným způsobem. Hadi ani nemusí být velcí, aby byli hroziví, takže tento film opravdu zvyšuje faktor strachu.

3. Hřbitov domácích zvířátek (1989)

Foto: Paramount Pictures

Původní adaptace Hřbitova domácích zvířátek z 80. let je jednou z nejmrazivějších adaptací klasických děl Stephena Kinga. Film převedený na velké plátno odhaluje nevýslovné rodinné trauma, které se skrývá na stránkách původního románu. Ale bez objevu titulního zvířecího pohřebiště a toho, co leží hned za ním, by nebylo příběhu. Čím dál tím víc popudlivý kocour, kterého Louis přivede ze záhrobí, je prvním z oživených savců, který povstal ze země, a jeho chladná povaha odpovídá jeho špinavému vzhledu.

2. Ptáci (1963)

Foto: Universal Pictures

Film Ptáci, který z nevinných ptáků dělá okřídlené hrůzy, je osvědčeným hororovým kouskem od krále hororů Alfreda Hitchcocka. Jako obrovský dešťový mrak, který se soustředí nad jedním nešťastným městem, dotyční ptáci přeruší mnohem víc než jen rodící se milostný vztah mezi Melanií Danielsovou a Mitchem Brennerem. Bombardování obyvatel kalifornského města Bodega Bay a jejich množství stačí k tomu, aby se vám tento film vybavil, až uvidíte shlukující se hejno. To, co může znít jako směšná premisa, se stává skutečně děsivým díky několika nezapomenutelným scénám.

1. Čelisti (1975)

Foto: Universal Pictures

Jedno z nejklasičtějších filmových děl Stevena Spielberga Čelisti je zvířecím hororem, který musíte vidět. Soundtrack dodnes nahání posluchačům strach a objevuje se a vystupuje v mnoha dalších dílech. Žralok funguje jako obří příklad toho, co se stane, když se lidé vměšují do divoké přírody. Poté, co je žralok spatřen, se úřady vydají toto nepolapitelné monstrum z hlubin vylovit, což se ukáže být nebezpečnějším počinem, než se předpokládalo. Film ukazuje nehybnou sílu jednoho z nejmohutnějších vrcholových predátorů planet.

Nepřehlédněte v kinech