Články - obsah článku

Článek   Komentáře   Seznam článků   |<   <<   >>   >|  
Létavka ušatá
Ing. Štěpán Cigánek
(na AKVARKO.cz vyšlo 9.2.2023)
Základní údaje

Latinský název: Polypedates Otilophus
Rozšíření: Asie (Indonésie – Borneo)
Biotop: tropický les (okraje nížinných deštných lesů, druhotné porosty, zahrady)

Létavka ušatá je středně velká, až velká stromová žába, zbarvením se podobá kůře stromů nebo suchému listí. Po stranách hlavy má vodorovně zaoblené výrůstky připomínající uši. Mají až nezvykle dlouhé prsty na předních i zadních nohách zakončené výraznými polštářky. Samice jsou mohutnější a větší, dosahují délky i přes 10 cm. Samici jsou štíhlejší a menší s délkou do 8 cm. Tento druh žab vykazuje celodenní aktivitu s vrcholem ve večerních hodinách chvíli po zhasnutí.



Podmínky chovu:

Tento druh patří k těm méně náročným s tolerancí na extrémy. Teplota v teráriu by se měla pohybovat mezi 22 – 28 ˚C, krátkodobě snese i teplotu nad 30 ˚C. Terárium by, ale samozřejmě mělo být umístěno tak, aby na něj nemohlo svítit během dne přímo sluníčko a nedocházelo k pravidelnému přehřívání. Vlhkost je dobré udržovat mezi 60-80 %, při vlhkosti kolem 80-90% je nutná dobrá ventilace. Terárium není nutné rosit, pokud zajistíme vlhkost pomocí substrátu nebo vodní plochy. Vodu pro žáby zajistíme umístěním vhodné nádrže, misky nebo jezírka, kde budeme pravidelně udržovat čistou vodu. Tento druh je dobrým plavcem a nevadí jim ani větší hloubka, pokud jsou umístěny nějaké vhodné výlezy (větvičky, skalky atd.). Jako substrát je vhodné použít říční štěrk nebo oblázky, rašelině a lignocelu, který se na žáby může lepit se raději vyhneme. Pro osvětlení můžeme použít libovolné led žárovky nebo pásky s denním spektrem. Tento druh žab nevyžaduje UV. Do terária je možno umístit slabý UVB zdroj pro tropické živočichy, ale není to nutností. Jelikož se jedná o větší druh žab, je vhodné zvolit i pevnější rostliny, jako je Potos nebo Monstera. Žáby rády přes den odpočívají v horních patrech terária na větvích nebo bambusových tyčích, které jsou ve vodorovné poloze. Pro 2-3 ks dospělých žab tohoto duhu doporučuji terárium se základnou 40x40 cm a výškou alespoň 80 cm nebo vyšší.



Krmení:

Jelikož se jedná o větší druh stromových žab, je možná škála krmení poměrně široká a lehce dostupná. Nejčastějším krmením jsou dospělí cvrčci (obecní i banánoví) dále sarančata, šváby nebo žížaly a červy. Osobně veškeré krmení sypu vitamínovým komplexem s obsahem vitaminu D3 (například Repashy superfoods - Supervite)

Rozmnožování:

Jedná se o tropickou žábu reagující na období dešťů, které simulujeme zvýšením vlhkosti pomocí rosení nebo dešťové komory. Samci na to reagují večerním kvákáním, které umí být poměrně hlasité. Samice se začnou zdržovat u nádrže s vodou. Amplex může trvat i několik dní a pokud je samice připravena na kladení, umístí pěnové hnízdo někam nad vodní hladinu. Většinou hnízdo lepí na shluk listů nebo do rohu skel. Pulci se poté vyvíjí 9-10 dní. Po této době buď celý kokon spadne do vody a pulci vyplavou nebo dojde k protržení a pulci postupně napadají do nádrže s vodou.



Pro dobrý vývoj pulců udržujeme teplotu vody kolem 25 ˚C a pulce krmíme krmením pro dravé akvarijní ryby. Vývoj pulce k metamorfóze je poměrně dlouhý, první žabky metamorfují většinou po cca. 3 měsících, poslední i po roce.

Mladé žabky krmíme cvrčky příslušné velikosti. Vzhledem k tomu, že čerstvě metamorfovaná žába je ve velikosti přes 2 cm, přijímají již od začátku menší střední cvrčky.



Závěrem mohu svědomitě říci, že Létavky ušaté jsou velmi nenáročný druh vhodný i pro začínajícího chovatele, kterému budou dělat, při dodržení několika základních (hlavně hygienických) požadavků, v chovu radost. Jsem přesvědčen, že tento druh čeká na objevení mezi chovateli a jejich aktuální raritnost je jen otázkou času.

Při výběru chovanců se snažte preferovat přímé chovatele, velká většina zvířat nabízených na burzách nebo internetu, jsou importy. Mimo podpory importů samotných, je velká pravděpodobnost špatného zdravotního stavu, vlivem stresu při transportu z jejich domoviny. Aklimatizace importovaných kusů je rovněž náročnější a hrozí i zavlečení parazitů nebo nemocí. Z tohoto důvodu, by měli zejména začínající chovatelé, raději preferovat uměle odchovaná zvířata.



Pokud mě nebo jiného chovatele budete kontaktovat, jistě se domluvíte, kdy odchov plánuje a získáte i další podrobné rady a zkušenosti.

Ještě přidám pár fotografii:






Přeji všem mnoho chovatelských úspěchů a radosti.
Text a foto: Ing. Štěpán Cigánek
 
Komentáře k článku:
K tomuto článku nebyl dosud napsán žádný komentář.
Vložit nový příspěvek do diskuze
Článek   Komentáře   Seznam článků   |<   <<   >>   >|