Tým Cyklostar Pirelli 2023 vsází na mládí, posiluje o Průdka a KTM

Jeden z nejstarších domácích týmů Cyklostar Pirelli oznámil novinky pro rok 2023. Nové tváře, nová kola a nové projekty...

Autor: Jan Němec
Foto: Jakub Thůma
Tým Cyklostar Pirelli 2023 vsází na mládí, posiluje o Průdka a KTM

 

Soupiska celku Jaroslava Žitného tak pro sezonu 2023 obsahuje celkem pět jmen. Elitního závodníka Josefa Jelínka nově doplňuje Matěj Průdek, další tři jména jsou nadějní kadeti: Kryštof Bažant, Aleš Řezáč a Adam Žitný. Zásadní novinkou v týmu jsou kola, závodníci budou v nadcházející sezoně spoléhat na rakouské KTM.

"Začínali jsme na Duratecu, pak nastoupil Author, potom Specialized, pak jsme deset let jsme jezdili na Treku, vloni to byl Head a letos máme KTM," vypočítává Jaroslav Žitný vývoj svého týmu. První rok se datuje do roku 2005, kdy celek Michelin MTB Team pod vedením Žitného a Ivana Sovy angažoval "třiadvacítkáře" Jaroslava Kulhavého. Nejúspěšněší český biker strávil v týmu, který měnil své názvy, šest sezon. V týmu strávil dlouhých jedenáct let i Jan Škarnitzl.


Zleva: Kryštof Bažant, Josef Jelínek, Matěj Průdek a Adam Žitný. Aleš Řezáč na fotografii chybí...

Tým tak nyní nastupuje už do své devatenácté sezony, v níž bude chtít navázat na dlouholetou práci, ale také se více věnovat mladým nadějím. Angažování hned tří kadetů, z nichž jeden - Kryštof Bažant - už svůj talent prokázal ziskem domácího titulu ve Stupně a mládežnického mistra Evropy, je začátek dlouhodobější vize Jaroslava Žitného, jenž nazývá "hledání nového Kulhavého".

"Za rok půjdou všichni tři do kategorie juniorů, kde bychom chtěli být absolutní domácí, ale i mezinárodní špička. Všichni tři mají obrovský sportovní talent po rodičích. Aleš Řezáč je syn slavného běžkaře Standy a má opravdu velký potenciál. Kryštof Bažant by měl startovat na MS cyklokrosařů v Táboře, kde bych chtěl útočit na top pětku. Hvězdná trojka, řekl bych, že je to další generace, která by mohla napodobit Kulhavýho, Štybara, Kreuzigera," pevně věří v úspěch mladých závodníků šéf Žitný.

Navíc jeho syn Adam má kromě výkonnostních cílů řekněme i výchovné. Je totiž diabetik. "Rád by dokázal, že ani taková nemoc, jako je diabetes 1. typu, není překážkou ve sportování. Chtěl by svým přístupem ukázat, jak pracuje a že nemoc nemusí být handicapem," prozradil Žitný.

Dva elitní zástupci Pepa a Mates mají cíl jasný - vrátit se zpátky a bojovat o nominaci do reprezentačního výběru, aby mohli startovat na mistrovství Evropy a světa. Pětadvacetiletý Matěj Průdek strávil poslední dvě a půl sezony ve vlastním týmu Multicraft MTB, v loňském roce zaznamenal například 7. místo na MČR XCO, pátý pak dojel ve finále Českého poháru v Harrachově.

Tým bude nově spoléhat na rakouské bicykly KTM, jezdit budou na celoodpružených modelech Scarp. "Naším cílem také je, aby v budoucnu mohli být továrními jezdci značky KTM," sdělil Žitný další dlouhodobý plán týmu. Jezdci budou mít kola vybavena komponenty koncernu Sram a pochopitelně plášti Pirelli. Tretry budou používat Northvawe a přilby Oakley.

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  2. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  3. Mistrovství světaČeský tým šestý ve štafetách, Francouzi vítězí
    Český tým šestý ve štafetách, Francouzi vítězí
  4. Ostatní závodyMČR Tábor: Boroš dorovnal Štybara se Šimůnkem, Zemanová potřetí
    MČR Tábor: Boroš dorovnal Štybara se Šimůnkem, Zemanová potřetí
  5. Týmy a klubyRoste nám další Kulhavý? Talentovaný junior Kryštof Bažant o sobě dává vědět
    Roste nám další Kulhavý? Talentovaný junior Kryštof Bažant o sobě dává vědět
  6. Světový pohárSP CX Namur: Junior Bažant bere druhé místo, v elitě vítězí Alvarado a Pidcock
    SP CX Namur: Junior Bažant bere druhé místo, v elitě vítězí Alvarado a Pidcock

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744