Jiří Březina starší: Fazole

10. únor 2023

Mezi dobou, kdy kupujete hračky vlastním dětem a kdy je pak kupujete vnoučatům, uplyne zhruba dvacet let. Vstoupit po takové pauze do hračkářství není jen tak.

Šíře nabídky vám vezme dech, žasnete nad technickou dokonalostí jedněch hraček a i nad nevkusem těch druhých. Ceny vám pak zvednou obočí u všech bez rozdílu.

V tom monstrózním obchodě mi naskočily vzpomínky na hračky, se kterými jsem si kdysi hrál sám a představoval jsem si, jak uboze by vypadaly vedle těch dnešních zázraků.

Vyhráli jsme si i s obyčejnými fazolemi, které nám rostly na plotě. Když dozrály, vyloupali jsme je z lusků a měli jsme univerzální materiál, náklad do dětských aut a vláčků, zboží na prodej, platidlo i střelivo. Fazole byly krásně žíhané, lesklé a díky své tvrdosti prakticky nezničitelné. Těm zajímavě vybarveným jsme dokonce dávali jména.

Jenže pořád to byly jen obyčejné fazole. Kampak s nimi na dnešní děti! Nebo snad ne? Vrtalo nám to doma hlavou a rozhodli jsme se fazole vyzkoušet na našich vnucích. Jsou to uživatelé hromady dokonalých technických hraček, zkušení šoféři flotily dálkově ovládaných vozidel všeho druhu a svrchovaní páni několika kilogramů lega. Zaujme je půl kila fazolí?

Přinesli jsme je domů. K žíhaným klenotům mého dětství měly daleko, byly mrňavé a špinavě bílé, protože jiné neseženete. Už proto ten pokus nevzbuzoval velké naděje. Jenže jsme se nestačili divit. Kluci se na fazole vrhli a hráli si s nimi až do večera. I teď po několika letech jsou fazole stále v kurzu. Plní s nimi korby aut, skladují je, vaří z nich a vůbec si s nimi hrají úplně stejně jako kdysi my. A úplně stejně nadšeně.

Nespornou výhodu nabízí fazole i rodičům. Šlápnout na ně bosou nohou je daleko příjemnější, než když se vám totéž povede s kostkou lega.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.