V Pardubickém kraji jsou v provozu i sjezdovky v níže položených oblastech

10. únor 2023 09:41

Skicentra v Pardubickém kraji slibují dobré sněhové podmínky. Dál postupně rozšiřují nabídku lyžování. Na svazích je směs technického a přírodního sněhu. Zalyžovat si lidé mohou i v níže položených oblastech.

Areál Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku je aktuálně celý v provozu. Nabízí deset kilometrů sjezdovek, lyžování včetně lyžařské školy je denně od 08:30 do 16:00. „Běžkařské trasy jsou otevřeny v plné délce. Běžkaře přepravíme lanovkou k horním trasám od chaty Slaměnka,“ uvedla marketingová manažerka areálu Jitka Kadlčíková.

Areál nabízí i jiné aktivity než lyžování. Turisté přijíždějí na visutý most Sky Bridge 21 a na Stezku v oblacích, mohou jet také lanovou dráhou nebo se svést na bobové dráze. Vleky a lanovky jsou podle Kadlčíkové bez čekání.

Ideální podmínky

Skicentrum Buková hora na Orlickoústecku nyní připravuje areál na víkend, kdy budou otevřené všechny sjezdovky a pojedou všechny vleky a lanovky. „Na Heroltické sjezdovce rozhrnujeme technický sníh, od pátku bude její velká část v provozu. Otvíráme i Třebovskou sjezdovku,“ řekl Per Toman ze skiresortu. Podle něj je díky jarním prázdninám dobrá návštěvnost.

V příměstském skiareálu v Hlinsku na Chrudimsku je zavřená pouze černá sjezdovka, ostatní jsou v provozu včetně vleků. Na svazích je asi půl metru sněhu. Nabízí lyžování denně od 08:00 do 20:00. Výjimkou je neděle, kdy skicentrum vypíná vleky v 17:00.

„Sníh i počasí jsou ideální. Dolní polovinu černé sjezdovky využíváme pro bobování a sáňkování. Na vleky se čeká do pěti minut, mají velkou kapacitu. Už se projevují jarní prázdniny, zvykli si k nám lyžaři přijet i z větší dálky. Vyjde je to levněji než pobyt na velkých horách,“ řekl Robert Vokáč z hlineckého skiklubu.

I některé menší areály jsou otevřené. V Přívratu na Orlickoústecku je v provozu Smrková sjezdovka. Od minulého pátku zprovoznili sjezdovku také v Trhové Kamenici na Chrudimsku. Zalyžovat si lidé mohou i na sjezdovce v Poličce na Svitavsku nebo od soboty bude otevřeno v Dlouhoňovicích na Orlickoústecku. Mimo provoz je areál Peklák u České Třebové na Orlickoústecku.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související