Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové vyjádří v neděli soustrast s oběťmi zemětřesení v Turecku a Sýrii

10. února 2023
Čtení na 2 minuty
Zemětřesení v Turecku a Sýrii - únor 2023 (FOTO: Repro video Sky News)
Zemětřesení v Turecku a Sýrii - únor 2023 (FOTO: Repro video Sky News)
Romové z České republiky chtějí v neděli vyjádřit soustrast s oběťmi zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií. Zpravodajský server Romea.cz o tom informoval Richard Samko. Počet obětí již přesáhl číslo 20.000.

“Romové pojďme vyjádřit soustrast s obětmi zemětřesení v Turecku a Sýrii. Sejděte se každý ve svém městě. Nejlépe na hřbitově u centrálního kříže v neděli 12. 2. v 15 hodin a zapalme svíčku a pomodleme se,” uvedl Richard Samko.

V Praze se uskuteční pietní akce na Olšanských hřbitovech. “Setkáme se za deset minut tři před hlavním vchodem, pak půjdeme k centrálnímu kříži, kde zapálíme svíčku,” uvedl Richard Samko.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně v noci na pondělí a následný o něco slabší otřes způsobily u hranic Turecka a Sýrie obrovské škody. Zřítily se tisíce budov, v nichž spali lidé. Více obětí zatím hlásí turecké úřady, protože katastrofa mimo jiné zasáhla i několik velkých měst. Prohledávání sutin postupuje pomalu a i vzhledem k velmi chladnému počasí proto panují obavy, že počet obětí výrazně poroste. Záchranné operace ztěžují i následné otřesy, kterých seismologové od pondělí zaznamenali na 650, uvedl úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD).

“Zemětřesení zasáhlo oblast o rozloze 110.000 kilometrů čtverečních… Jde o třetí největší zemětřesení po otřesech v Anatolii z roku 1668 a v Erzincanu v roce 1939,” řekl dnes podle agentury Anadolu v parlamentu viceprezident Fuat Oktay. Zraněných je podle něj bezmála 64.000 lidí. Turecký úřad AFAD sdělil, že v postižených regionech zasahuje přes 113.000 záchranářů, z toho je téměř 6000 odborníků ze zahraničí včetně Česka. Z oblasti katastrofy bylo dosud evakuováno přes 28.000 lidí.

V Turecku se dosud našla těla 17.134 lidí, uvedl ve čtvrtek večer AFAD. Na severu Sýrie zahynulo podle vlády v Damašku a opoziční organizace Bílé přilby, která působí v regionech ovládaných povstalci, 3377 lidí. Syrská státní média uvádějí 1347 obětí v oblastech kontrolovaných vládou, Bílé přilby na twitteru informovaly o dalších 2030 mrtvých a bezmála 3000 zraněných v povstaleckých regionech.

V Sýrii pomoc komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace, velmi složitý je přístup do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon