MultiVersus – Shaggy vs. Batman

11. 2. 2023
 

Vítejte ve hře MultiVersus z univerza Warner Bros., ve vesmíru pohádek a světoznámých filmů nebo seriálů. Slavná kinematografie, která nadchla celý moderní svět, se objevila právě v námi recenzované hře. Kdo by neznal postavy jako Superman, Batman, Rick, Bugs Bunny nebo nejnovější počin ze světa DC – Black Adam? Samozřejmě se objeví pro Čechy nebo Slováky i méně známé postavy, jako je třeba Garnet nebo Reindog, vytvořený pro tuto příležitost. Co tohle všechno pojí, je právě námi recenzovaná hra MultiVersus. V ní se totiž potkají všechny zmíněné i nezmíněné postavy světa Warner Bros. v jednom napínavém fight duelu. V jednoduchosti bychom mohli MultiVersus nazvat takovým animovaným, pohádkovým dítětem hry Mortal Kombat. Kdyby se přece jenom našel čtenář, kterého minula kultovka, jakou je Mortal Kombat, tak MultiVersus je v podstatě 1v1 (resp. 2v2) akční hra, ve které se koukáte na dvě (resp. čtyři) bojující postavy z profilu. Princip MultiVersa je docela jednoduchý. Vaším úkolem je za pomocí různých chmatů a hmatů odhodit svého soupeře pryč z hrací plochy. Pokud se vám to povede, vyhráváte první kolo a po získání dvou takových kol vyhráváte celou hru.

Daň za free-to-play

Jak jsem v podnadpisu načal, pozitivum i negativum hry je její zařazení k free-to-play titulům. Je sice fajn za titul neplatit, ale také rozumíme vývojářům, že z pouhého „Pán Bůh zaplať“ se chleba koupit nedá. Proto ve hře naleznete spoustu mikrotransakcí a po delší době hraní si člověk řekne, jestli by nebylo lepší si ji spíše zakoupit a mít v ní víc „reklamního klidu“ a méně zamknutých otravných ikon, které za odemčení chtějí patřičné finanční ohodnocení. Nechybí Battle Pass, obchod a dvě měny, samozřejmě jedna z nich funguje v kurzu 450 Gleamium (herní měna) = 4,99 € z vaší peněženky. Nesmíme zapomenout ani na skiny a další kosmetické doplňky. Za toto všechno vám hra naopak poskytuje vícero variací hraní. Naleznete tady tři základní možnosti hraní, které se dál dělí na další skupiny. První z nich je hraní s boty, druhá s lidmi a třetí zatím uzamčená možnost – ranked. Možností a variací hraní je vícero, a proto s partou kamarádů dokáže MultiVersus na pár her zabavit. Postavy se dělí na specifické skupiny. Máte tady bruisery v čele s Tazem, pak tanky s Iron Giantem, kteří mají docela silnou obranu, nebo zabijáky, jako je třeba Arya Stark nebo Harley Quinn. Na konec zbyli supporti, které zastupuje Steven Universe, a mágové, jako je třeba Tom a Jerry.

Vyplatí se MultiVersus „nekoupit“?

V konečném důsledku MultiVersus není vůbec špatná hra. Bezplatným přidáním do knihovny na Steamu ji můžete s vaší partou otestovat a pořádně si to mezi sebou nandat. Popřípadě když je váš kamarádský soupeř ze slabšího soudku, můžete hrát s ním a vyzvat random soupeře nebo další dva kamarády. Jak jsem už zmínil, variací hraní je spousta, ale Multiversus není hra na dlouhé hodiny. Většina zápasů skončí po pár minutách a celková doba hraní se u mě moc neprotáhla. Po několik fightech mě to už táhlo za jinými hrami, s bandou přátel ale hra zabaví i na delší dobu. Výhodou je i možné crossplayové hraní, a tak pařba s kamarády může začít naplno. Animace hry jsou na vysoké úrovni a značka WB tady neztrácí na lesku. Zajímavým plusem v této kategorii jsou originální animace u každé z postav. Ty mají pro ně typické rysy, které pak využívají v boji. Třeba Shaggy se bez sendviče nepohne a Lebron se svým basketbalovým míčem dělá divy. Ani zvuková stránka nezaostává a audio dodává hře lepší atmosféru. U některých postaviček se dokonce setkáváte s originálním dabingem, které můžete znát z jejich kinematografických adaptací. Koneckonců je vidět, že když jste ten správný kuchař, kterým se nás studio Player First Games snaží přesvědčit, že je, a máte to správné kulinářské zboží, dokážete připravit i z mixu ingredienci docela zajímavý herní počin. Netřeba však opomenout, že za šikovným kuchařským týmem musí stát kvalitní dodavatel a Warner Bros. Games se tohoto úkolu zhostil dobře. Však ono se to dělá, když má člověk ty správné lidi a ty správné licence.

Multiversus je free-to-play hra stylu Mortal Kombat, tedy 2D mlátička v pohledu z profilu. Vydavatel Warner Bros. Games zpřístupnil vývojářům velké množství licencí a kluci z Player First Games se této možnosti chytli asi v nejlepším možném směru. Hra se neseká, nepadá a má zajímavé animace i zvukovou stránku. Crossplayové hraní vám umožní zahrát si s kamarády přes téměř jakoukoliv lepší herní techniku a vy se tak můžete spolu zabavit v dalším dobrém multiplayerovém titulu. Negativem je singleplayer, který na delší dobu nemá čím zaujmout. Největší nešvar ale tkví v přehlcení hry mikrotransakcemi, které začaly být časem docela otravné.

Klady
  • animace
  • žádné bugy ani pády hry
  • crossplay
  • originální dabing
Zápory
  • po čase stereotypní
  • mikrotransakce
Platforma PC
  • Datum vydání 19.07.2022
  • 0.0

    Doporučujeme

    Pavol Kunca

    Pavol je typický vášnivý hráč, ktorý na hry nemá čas. K hernej stoličke ho posadila stará dobra 1.6, ktorej sa drží do dnešných dní. Akčné strieľačky sú jeho „domovské vody“ a preto nedá dopustiť na herné série ako Far Cry alebo Mafia. Nevyhýba sa ani stratégiám, športovým, či rôznym puzzle logickým hrám. Ako perfekcionista rád dohráva hry na 110%, kedy loví každý jeden možný achievement. Okrem hrania sa rád vzdeláva, veľa cestuje a ani šport či kniha mu nie sú cudzie pojmy. Rozhodne nejakým tým pivečkom s priateľmi nepohrdne.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.