Chladno, mokro, déšť, vítr a dokonce sníh, to byly kulisy letošního ročníku Vuelta Ciclista a la Región de Murcia Costa Cálida (1.1). Právě kvůli sněhu bylo nejdelší stoupání nahrazeno jiným, kratším.

Závod se jezdí od roku 1985 a Češi v něm zanechali výraznou stopu. V letech 2002 a 2003 byl podvakráte 2. Jan Hruška a v roce 2010 ho vyhrál František Raboň. O pět let později závod dokončil na 3. místě Zdeněk Štybar a před třemi lety obsadil 2. místo Josef Černý. Letos ale naši cyklisté další pódiové umístění přidat nemohli, protože tu nestartovali. 

Rekordmanem závodu je Alejandro Valverde, který k pěti vítězstvím přidal ještě tři 2. a jedno 3. místo

Po první sprinterské prémii kolem 50. km odjela 17členná skupina. Ale vše se zase sjelo. Před druhou vrchařskou prémií se vytvořil nový únik 5 závodníků. Dva cyklisté Electro Hiper však postupně nestačili, takže 25 km před cílem jela vepředu trojice ve složení Iván Romeo (Movistar), Paul Ourselin (TotalEnergies) a Harry Sweeney (Lotto Dstny). Na peloton, o jehož tempo se starali především jezdci UAE Emirates s pomocí vybraného závodníka Cofidisu, měli náskok přes 2 minuty.

Romeo je ve svých 19 letech letošním novicem v dresu Movistaru. Ourselin je 28letý univerzál, který se nějakými výraznějšími úspěchy zatím chlubit nemůže. Největším dosavadním úspěchem 24letého Sweeneyho je vítězství na malé Lombardii, tedy určené jezdcům do 23 let, v roce 2020.

20 km před cílem, při stoupání na třetí vrchařskou prémii, převzali v pelotonu otěže cyklisté Ineosu. V tomto obtížném 5,5 km dlouhém stoupání, které se mezi 2. a 3. km vyhouplo k 10 %, se trojice vepředu rozpadla a peloton, z něhož se začalo nastupovat, se početně zredukoval, i když stále to vypadalo na přibližně šedesátku jezdců.

15 km před cílem byl jako poslední pohlcen hlavní skupinou Sweeney. Lotto Dstny si ale i potom počínalo společně s Ineosem velmi aktivně. Pak už se jen letělo k cíli. Ten byl umístěn na konci téměř kilometrového stoupání s několika protisměrnými zatáčkami, končící u arabského majáku z 9. století, tyčícího se nad cartagenským přístavem. 

Nejlépe si to rozjeli borci UAE, z nich se na špici dostal Matteo Trentin, ale neodolal v posledních desítkách metrů ataku soupeřů, z nichž nejúspěšnější byl Ben Turner z Ineosu před Simonem Clarkem z týmu Israele a Jordi Meeusem z Bora-hansgrohe.

Pro 23letého Bena Turnera to bylo jeho premiérové vítězství v profi pelotonu.

Simonu Clarkovi (na snímku vlevo) to letos už potřetí nevyšlo. Byl 2. na australském šampionátu, 3. na Cadel Evans Road Race a nyní tedy opět o chlup jen 2.