Hledá se 38. rovnoběžka. Proč Arestovič mluvil o ukončení války podle „korejského scénáře“


Je naprosto zřejmé, že  za kulisami  se toho ohledně Ukrajiny  a tamní války  asi leccos  děje. Sem tam drobnosti uniknou a není  snadné z nich cokoliv  slepit. Jde  spíše  o hádání, kam  by  nějaká  uniklý  nebo domnělý  dílek tohohle  vražedného puzzle  mohl být zasazen, než nějaké opravdové  skládání.

Nicméně je zcela  zřejmé,  že  minimálně dvě linie  jednání  opravdu existují.  Tu zřejmější  reprezentuje  stále zřejmější a hysteričtější snaha  Západu  po dalším a stále  větším vyzbrojování Ukrajiny, aby  se odvrátil její kolaps  na frontě. Tuhle linku  je možné, kvůli  Zelenského neustálým požadavkům  sledovat  celkem kontinuálně.

Ale  existuje  i druhý, daleko méně zřetelný, nicméně daleko zajímavější směr  –  nějaké možné a realizovatelné řešení, které by ukončilo horký konflikt. Minimálně na nějakou dobu.

Kosa už v tomto směru leccos v minulých týdnech publikovala. Vždy  z naprosto neotřesitelných západních zdrojů. Otázkou ovšem je, kam až  New York Times, Washington Post a podobní mohou  ve  svých úvahách zajít a  jaké interní informace, k nimž  jsou schopni se  dostat  ještě  pustí, aby  Bidena a jeho  administrativu  neblamovali.

Už hodně  dlouho považuji za naprosto nejrelevantnější a  nejspolehlivější  zdroj informací k ukrajinské  válce  ukrajinský  web Strana.ua. Čerpá , jako Kosa  především ze západních pramenů, ale  dokáže  si najít  neveřejné informace i  z ukrajinské nebo ruské strany. A především  – nikomu se nezodpovídá, před nikým se neklaní.Pro mne superžurnalistika!!!! Takhle  si představuji novinářskou práci!

V sobotu vyšel na  Straně.ua  zásadní článek, který se zamýšlí nad možným ukončením konfliktu. Je to bez debaty  vrcholně zajímavé čtení. takže  jdeme na  věc:

В поисках 38 параллели. Почему Арестович заговорил об окончании войны по „корейскому сценарию“

podle překladače

Hledá se 38. rovnoběžka. Proč Arestovič mluvil o ukončení války podle „korejského scénáře“

Alekxej Arestovič, nedávno odvolaný z Kanceláře prezidenta (OP), opět vzbudil pozornost svými výroky.

Během videokonference s odborníky z Ukrajinského institutu budoucnosti bývalý poradce OP řekl, že konec války s Ruskem nemusí být takový, jak Ukrajinci doufají .

A že nebude možné vrátit všechna území obsazená Ruskem vojenskými prostředky a že  k tomuto názoru může dojít i Západ. Pak mohou západní spojenci podle Arestoviče hovořit o scénáři tzv. „Dvou Korejí“, tedy kdy se aktuální  frontová linie stane skutečnou, byť mezinárodně neuznanou hranicí mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

Nutno říci, že tato myšlenka není nová a západní odborníci se k ní skutečně neustále vracejí.

Ukrajinské úřady to kategoricky odmítají a trvají na válce až do dosažení hranic v roce 1991, včetně Krymu.

Přesto je pozoruhodné, že poprvé od března 2022, kdy probíhala jednání mezi Kyjevem a Moskvou o ukončení války, jeden z nedávných klíčových mluvčích oficiální moci, Arestovič, připustil možnost korejského scénáře.

Zda je to použitelné v ukrajinských podmínkách, zkoumala   „Strana“ .

Očekávání exodu

Nejprve  to, co řekl Arestovič.

Připouští, že výsledek války s Ruskem nemusí splnit očekávání ukrajinské společnosti. Klidně se může stát, že nedojde k úplnému vojenskému vítězství, což znamená, že nebude možné osvobodit všechna území anektovaná Moskvou.

„Cesta z této války nemusí být vůbec taková, jaká se nám zdála před třemi měsíci, po úspěchu Chersonské operace. A ne proto, že by zákeřní Američané nedávali zbraně nebo se zpožděním, ale proto, že úspěch vyžaduje nejméně 400 tisíc dokonale vycvičených vojáků, navíc se zbraněmi NATO, aby to všechno rozdrtili a osvobodili území. Máme to? Ne. Bude to příští rok? Nebude. Nebude dostatek výcvikových zařízení…“- řekl bývalý poradce OP.

Západní partneři už podle něj ke stejnému názoru docházejí a Ukrajina na nich  „totálně závisí“.

„Co by měl Západ dělat? Scénář dvou Korejí. Vytvořit Jižní Koreu se zárukami,“ řekl Arestovič s tím, že s touto možností by Ukrajina mohla získat spoustu bonusů.

Ale připouští, že mnozí na Ukrajině nejsou připraveni přijmout takový výhled, který je plný vážného odmítnutí veřejným míněním.

„Co se stane se společností, která se zaměřila na nerealisticky nafouknutá očekávání, ale dostane podmíněný Minsk-3? Takové jaro nenaplněných očekávání nás tak tvrdě zasáhne – ohledně  morálky a ve všem ostatním – že budeme prostě ochromeni,“ řekl a  varoval bývalý poradce prezidentské kanceláře.

Později, po negativní rezonanci způsobené těmito prohlášeními (která byla v rozporu s oficiálním stanoviskem ukrajinských úřadů), Arestovič na  svém telegramovém kanálu objasnil, že mluvil o „korejském scénáři“ jako o jednom z možných, protože na Západě tomu se tohle uvažování  stalo   seriózním tématem „think tanků“ na úrovni korporace RAND, která nedávno vydala rozsáhlý materiál o možnosti takového vývoje událostí na Ukrajině.

„Potřebujeme hodně, abychom vyhráli válku přímo a vyhnuli se „scénáři dvou Korejí.“ Ale především to vyžaduje schopnost klidně analyzovat možnosti a vypočítat tahy v nejtěžší hře, “ napsal Arestovič v objasnění.

„Perlu“ nechci

Takzvaný korejský scénář (více o tom, jak válka v Koreji začala a skončila zde ), je skutečně častým hostem článků západního tisku a seriózních analytiků.

V lednu na toto téma vyšla zpráva známého amerického výzkumného centra RAND corporation, mezi jehož klienty patří i Pentagon. Vlkova poznámka: viz tahle Kosa

Jak napsala Strana, materiál s názvem „Vyhněte se dlouhé válce“ analyzuje tři možnosti ukončení nepřátelství na Ukrajině:

-absolutní vítězství,

-příměří a

-politické urovnání.

Absolutní vítězství (jako to, které získali spojenci ve druhé světové válce) je podle centra krajně nepravděpodobné.

Pravděpodobnost některých jednání je naopak velmi vysoká . Příměří povede ke zmrazení nepřátelství na frontové linii, která se stane obdobou 38. rovnoběžky na Korejském poloostrově. Návrat k jednání však podle RAND brzdí vzájemná důvěra ve vlastní vojenský úspěch a nesouhlas s výsledkem války vyplývající ze součsného  výsledku.

V červnu 2022 diskutoval odborník na mezinárodní záležitosti David Ignatius ve svém sloupku pro noviny The Washington Post o idei rozdělení Ukrajiny na dvě části.

Připustil, že Spojené státy by na tuto variantu mohly jít, opět po vzoru Koreje. V roce 1953 se přijetí tohoto rozhodnutí Washingtonem interpretovalo  jako znamení porážky.

„Jižní Korea je ale dnes jedním ze světových ekonomických skvostů,“ píše Ignatius a naznačuje, že by to mohla být vyhlídka poválečné Ukrajiny.

Fejetonista se domnívá, že s Ruskem probíhá „implicitní vyjednávání“ a v určitém okamžiku „přejdeme k přímým jednáním o vyřešení tohoto hrozného konfliktu“. Washington ale doufá, že dodávka západních zbraní a odpor ukrajinské armády posílí vyjednávací pozici Kyjeva.

Lze si také vzpomenout na článek ve Foreign Affairs od předsedy Chicagské rady pro globální záležitosti („Chicago Council on Global Affairs“), bývalého velvyslance USA při NATO Ivo Daaldera a Jamese Goldgeira ze Stanfordské univerzity.

Píšoí, že Západ čelí vyhlídce na vleklý konflikt na Ukrajině, ve kterém nejsou žádné známky vítězství jedné ze stran, ani míru. A zde autoři připomínají, že „ne všechny války končí – nebo končí mírovými dohodami“, a uvádějí příklad korejské války, která oficiálně pokračuje navzdory příměří z roku 1953, nebo války mezi Izraelem a Sýrií z roku 1973, na které se strany dohodly pouze ke stažení vojsk, nebo ruská anexe Krymu v roce 2014 a „velice zmrazený“ konflikt na Donbasu až do invaze v roce 2022.

Takže Arestovič má pravdu, když mluví o živé diskusi o korejském scénáři na Západě.

Mimochodem, jeho úvaha byla zaznamenána v Rusku a interpretována po svém.

Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace, exprezident Dmitrij Medveděv, například naznačil, že Ukrajina  diskutuje o „korejském scénáři“, který by jí umožnil stát se s pomocí Západu zdáním Jižní Koreje a neztratit  naději na osvobození okupovaných území.

Medveděv se však domnívá, že v ukrajinské verzi nejsou žádné podobnosti s oběma Koreami. Rusko nevytvořilo „další Ukrajinu“ na kontrolovaných územích, analogicky se Severní Koreou, ale zahrnulo do svého území „Donbas a další oblasti“, což je navíc  „největší stát s plnou suverenitou a nejimpozantnějšími  zbraněmi“. Celkově ale považuje rozhovory o „dvou Korejích“ za „první krok k poznání reality, která se vyvinula na bojišti“.

To nezůstalo bez odezvy ze strany ukrajinských úřadů. Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov ve svém mikroblogu na Twitteru napsal, že „Ukrajina není Korea“. Řekl také, že ne Ukrajina, ale Rusko chce „korejský scénář“ a snaží se jej prosazovat prostřednictvím různých zemí.

„Nebudou existovat žádné 38. a další paralely, příběhy a scénáře jiných lidí vnucené zvenčí. Souřadnice pohybu „ruské válečné lodi „jsou nastaveny, nepředpokládají se žádné změny, ukrajinské obranné síly pracují,“ řekl Danilov.

Medveděvovou odpovědí by zřejmě měl být i post šéfa prezidentské kanceláře Andreje Yermaka v Telegramu: „Úkol je jasný:

  • Vylomit zuby Rusům na východě.
  • Zničte jejich ekonomiku sankcemi.
  • Vraťte hranice z roku 1991 vojenskými prostředky.
  • Zajistit potrestání zločinců a izolaci Ruské federace.

Armáda podpoří Zelenského

Experti, s nimiž se „Strana“ hovořila, přiznávají, že nebyla náhoda, že Arestovič začal mluvit o „korejském scénáři“. Podle politologa Ruslana Bortnika se tímto způsobem „testuje veřejné mínění“.

„Nejde jen o test reakce na takový scénář, ale také o pokus snížit militarizmus  nálad, připravit společnost na to, že válka bude dlouhá a nebude možné osvobodit všechna území v zemi. Obecně si myslím, že Arestovič byl vyhozen , mimo jiné proto, aby říkal nepopulární, až nebezpečné věci, aniž by zatížil  Bankvou / sídlo ukrajinského prezidenta -pozn.vlk/,“ komentuje pro Stranu expert.

Že Arestovič svými „korejskými“ výroky záměrně testuje „sílu vítězného vyprávění“, připouští i politolog Vadim Karasev. „To ale může být i jeho osobní pohled,“ domnívá se odborník.

Ukrajinská vláda, jak si myslí, stále má na paměti „korejský scénář“, navzdory  popírání tohoto. Co ji může na takové variantě výsledku války přitahovat?

„Nikdo neřekne, že se jedná o Minsk-3 (tedy nové dohody, jaké byly uzavřeny na Donbasu v Minsku v letech 2014 a 2015 – . pozn -prezident Porošenko… Pro ni to bude známka porážky, kterou   jí nikdo  neodpustí. Ale pro politické vedení může dohodu podpořit nebo dokonce podepsat armáda nebo např. prostředníci – třeba  Američané, aby se otupila ostrost kritiky a současné úřady mohly jít k volbám. Podobně jako prezident Arménie Pašinjan, který prohrál minulou válku v Karabachu s Ázerbájdžánem. Ale  vítězstvím v parlamentních volbách  získal Pašinjan větší prostor  pro manévr k nalezení možnosti vyřešit konflikt s Baku,“ říká Karasev.

Zdůrazňuje však, že o takovém scénáři se bude v prezidentské kanceláři vážně uvažovat pouze v případě, že se situace na frontě zkomplikuje nebo se válka bude velmi  protahovat.

Ruslan Bortnyk zase pochybuje, že v blízké budoucnosti můžeme hovořit o seriózní   možnosti aplikovat princip  „38. rovnoběžky“, protože za prvé ji veřejné mínění na Ukrajině neakceptuje. Na to nejsou připraveni ani lídři západních zemí. A zdaleka není pravda, že je třeba připraveno vedení Ruska.

„Zatím globální hráči – Rusko a Západ usilují o to, aby si navzájem uštědřili geopolitickou porážku. Příměří v „korejském stylu“ by mělo být doprovázeno souhlasem těchto stran s jeho uzavřením, svoláním konference jako Jalta v roce 1945. Zatím nevidím žádné známky připravenosti,“ říká Bortnik.


Takhle  hodnotí  vyhlídky na mír  nebo příměří  ukrajinský  web Strana.ua. Za mne  dobrý, realistický článek. To Arestevičovo  myšlení nahlas  bylo opravdu  stejně překvapivé, jako zajímavé. Hned v první minutě, co se objevilo na internetu. Řekněme  si rovnou, že  jako jeden z mála  má vhled do současné pozice a skutečných možností Kyjeva  i do stavu jednání  Zelenského se západními papaláši. Jakkoliv  nyní  už pár  dnů možná nikoliv. Ale  pořád  jeho vědomosti překračují  to, čím disponují novináři. A je jedno z jak renomovaného západního zdroje. Za kulisami se prostě  cosi vaří. Co to bude , jak horké a hořké a pro koho více, na  to si ještě  asi dost dlouho počkáme. Ale  RAND nezveřejnil tu svoji poslední studii jen tak pro nic za nic. Už jsem psal, že bych byl chtěl vidět Zelenského obličej v okamžiku, kdy  mu přišla  na stůl….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.