Malá událost s velkou budoucností.  Ctěnický hudební festival

Další pouť za hudbou nás zavede na severovýchodní okraj Prahy do zámeckého areálu ve Ctěnicích poblíž Vinoře. Právě tady se totiž, paradoxně za éry covidu, v létě 2021 narodil – a o rok později i navzdory nedaleké válce zdárně rozvinul – festival klasické hudby, který stojí za pozornost. Rozměrem jde sice o relativně malou hudební přehlídku pro několik stovek návštěvníků, ale zároveň díky oslnivému obsazení prvotřídních pěveckých či instrumentálních hvězd o událost s velkou budoucností.

Jak je ale možné, že koncem července, kdy se Ctěnický hudební festival koná, na něm vystupují pěvecká „esa“ s široce mezinárodní prestiží, jako je – seřazeno abecedně – basbarytonista Peter Kellner, sopranistka Kateřina Kněžíková, mezzosopranistka Štěpánka Pučálková či sopranistka Slávka Zámečníková? Ale také barytonista Jiří Rajniš či sopranistka Lucie Kaňková? Anebo instrumentalisté typu harfistky Kateřiny Englichové, kytaristy Lukáše Sommera, hobojisty Viléma Veverky? A řada dalších? Taková plejáda je přece u festivalu, který vznikl teprve roku 2021 a to nejlepší má proto teprve před sebou, velice neobvyklá.

Za vše může – v tom nejlepším smyslu slova – vinořský patriot a zároveň čelný český znalec operního světa. Hudební publicista, organizátor, ale také – po svém tatínkovi – grafik. Také však vinořský zastupitel. Jak všechno stihne paralelně se svým rodinným životem, je pro mě záhadou. Nicméně to však pan Robert Rytina, protože o něm je řeč, zdárně zvládá. A jako předseda festivalového výboru využívá svých známostí k tomu, aby do Ctěnic získal k letním vystoupením na tamním zámku absolutní špičky svého oboru.

Přitom, jak už to bývá, vzniklo vše vlastně náhodou. Psal se rok 2020, když Robert Rytina připravoval pro Ctěnice pozoruhodný projekt s Kateřinou Kněžíkovou. Premiérové koncertní provedení opery Giacoma Pucciniho Vlaštovka, v němž roli průvodce a vypravěče ztělesňuje herec pražského Divadla Y Jan Jiráň. Zasáhl ovšem covid. „Když se mi poté Kateřina ozvala s tím, že by měla na uskutečnění našeho plánu čas v létě 2021, reagoval jsem nadšeně, ale i s obavami,“ vzpomíná Robert Rytina. Jeho noční můrou byla, jak jinak, proměnlivá škála opatření proti epidemii.

A tak ho napadlo, že by v termínu od 27. do 29. července 2021 mohl v areálu Ctěnického zámku uspořádat „alespoň“ akci pro, řekněme, stovku diváků. Malý hudební festival. „Nakonec jich přišlo pět set,“ dodává Rytina s tím, že každý z odlišně pojatých koncertů měl slibný ohlas. Po úvodním večeru dvou půvabných dam, Kateřin Kněžíkové a Englichové, nastala na závěr druhého festivalového dne chvíle pro tři zástupce rozvětvené hudební rodiny Kaňkových. Mladou pěvkyni Lucii, jejíž mezinárodní kariéra nabírá na obrátkách, doprovodili její otec Michal na violoncello a strýc Libor na housle. Zazněly ukázky z tvorby barokních skladatelů – Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela či Antonia Vivaldiho.

Ctěnice leží, jak už řečeno, na severovýchodním okraji Prahy, zhruba deset kilometrů od centra. Kdysi zde vyrostla středověká tvrz s mohutnou věží coby vchodem, obehnaná vodním příkopem. V polovině 16. století byla přestavěna na renesanční zámek, o dvě stě let později klasicistně upraveného do dnešní podoby. Ta ovšem od roku 1945 dostávala po několik dekád na frak; zámek i okolní překrásný park chátraly před očima. Až rok 1993 přinesl převedení areálu pod hlavní město Praha a naději na jeho postupnou opravu a smysluplné oživení.

Budiž konstatováno, že kromě expozic, jak stálé tak dočasných, a možnosti vychutnat si báječné prostředí jak při akcích pro veřejnost tak během běžných návštěvních hodin, přispívá výrazně k přitažlivosti tohoto místa i Ctěnický hudební festival. Jak pod střechou, tak na půvabné piazzetě, stulené uprostřed stavby pod širým nebem, lze v polovině letních prázdnin slyšet a vidět dechberoucí výběr hvězd. Navíc v dramaturgii, kterou Robert Rytina rok za rokem piluje.

Více prozradí Jiří Vejvoda v dalším díle pořadu Slavná auditoria. Premiéra pořadu je připravena na pondělí 13. února 2023 v 19 hodin. Reprízy si poslechněte ve čtvrtek16. 2. v 22:00 a v sobotu 18. 2. v 10:00.

Foto: Profimedia

Podcast