Patria (Patria Finance)
Přeprava  |  12.02.2023 09:06:00

Uber jede na plný plyn. Jak řeší návrat lidí do kanceláří? - Víkendář

Ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi hovořil na Bloombergu o tom, že jeho firma je „do každého počastí“. Jeho výsledky by se totiž měly chovat mírně proticyklicky. Ve druhé části rozhovoruse mimo jiné zaměřil na program odměn a návratu zaměstnanců do kanceláře jeho společnosti i jinde. Na CNBC pak o Uberu a jeho akciích diskutoval Dan Ives z Wedbush Securities a Josh Brown z Ritholtz Wealth Management.

Khosrowshahiodpovídal také na dotaz týkající se programu odměn založeném na akciích. Uvedl, že téma odměn bylo složitější v době, kdy velké technologické společnosti typu Meta a Google ve velkém přijímaly nové zaměstnance a nabízely vysoké odměny. Nyní ale nastalo období „mnohem větší disciplíny“, které je podle experta zdravější. A Uber bude aktivně upravovat odměny spojené s akciemi na základě toho, jak si finančně povede. K tomu dodal, že nechce, aby týmy ve firmě byly velké, protože „s malými je větší zábava“ a umějí dosáhnout stejných výsledků.



Na dotaz týkající se snahy „vrátit zaměstnance zpět do kanceláře“ Khosrowshahi odpověděl, že zvyky se mění těžko. Bylo to znát, když lidé měli více pracovat doma a nyní když se zase mají vracet zpět do kanceláří. Uber konkrétně požaduje, aby úterky a čtvrtky byly dny, kdy probíhají nejdůležitější porady a kdy se scházejí týmy, zbytek týdne mohou lidé pracovat z domova. Důležitá je tedy flexibilita s tím, že v klíčových dnech by lidé měli být v kanceláři a o zbytku si rozhodují sami.

Khosrowshahi ke změnám v pracovním režimu dodal, že změny jsou vidět i na tom, jak moc jsou využívány služby jeho společnosti. Je totiž podle něj znát, že se lidé vrací zpět do kanceláří, tudíž více dojíždí. V podnikání tak opět dochází k většímu osobnímu kontaktu, a to expert vnímá pozitivně. Na dotaz týkající se odměn řidičů pak Khosrowshahi odpověděl, že v USA jsou „velmi zdravé“. V posledním čtvrtletí dosáhly v průměru 35 dolarů za hodinu, během které byl řidič aktivní (používal platformu, vyzvedával klienta a dopravil jej do cíle). „Máme likviditu, je tu poptávka a nabídka,“ řekl Khosrowshahi k situaci na trhu.



Na CNBC o akciích Uberu hovořil Dan Ives z Wedbush Securities. Ten po zveřejněných výsledcích zvedl svou cílovou cenu z 38 na 40 dolarů, akcie si podle něj povede lépe než zbytek trhu. V rozhovoru poukázal na dobré výsledky na úrovni EBITDA, tedy zisků před odpisy, úrokovými náklady a daněmi. Firma má přitom podle experta potenciál stát se skutečně globálním hráčem, na rozdíl od společností typu Lyft, které se specializují téměř výhradně na domácí trh.

Josh Brown z Ritholtz Wealth Management si na CNBC také pochvaloval poslední výsledky Uberu. Ty podle něj ukazují i na to, jakým omylem může být házení různých akcií do jednoho pytle s předpokladem, že mezi nimi existuje nějaký vztah. Uber totiž ukázala, že není „pandemickou akcií“. Tedy akcií, která těžila ze změn probíhajících ve společnosti a v ekonomice během posledních let, ale která bude nynídosahovat horších výsledků. Během pandemie dokázal Uber nahradit útlum v divizi dopravy lepšími čísly z doručování. Nyní jede „na plný plyn“ a je firmou, která má skutečně platící uživatele, na rozdíl od těch typu Twitter.



Zdroj: Bloomberg, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Přeprava:

St 14:12  ČSA od října změní obchodní model, pro klienty se nic nemění Tisková zpráva (Tisková zpráva)
St   9:24  Jindřišská zůstává majetkem České pošty, zájemce nenašla Ceskaposta.cz (Česká pošta)
14.05.2024  Česká pošta představila své služby na konferenci ISSS 2024 Ceskaposta.cz (Česká pošta)
13.05.2024  Česká pošta obnovuje na pobočkách prodej tisku Ceskaposta.cz (Česká pošta)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688