Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii

Letos to bude již šestatřicet let, co měla premiéru hudební komedie režiséra Jaroslava Soukupa Discopříběh. I po tolika letech stále láká diváky k obrazovkám. Pojďte si přečíst pár zajímavostí z natáčení.

-reklama-


Láska na place

Romanovi Piklovi, který hrál Jirkova nejlepšího kamaráda Romana, se během konkurzu natolik zalíbila Jaroslava Bobková-Stránská, která ztvárnila kadeřnici Jitku, že se rozhodl nabízenou roli ve filmu přijmout. Ve filmu se on nešťastně zamiloval do Jitky a ona zase do Jirky, ale v reálném životě bylo vše jinak. Tvořili totiž pár ještě 4 roky po skončení natáčení.

Konkurz dopadl jinak, než zamýšlel

Roman Pikl se díky filmu stal hercem jedné role. Nikdy se netoužil stát věnovat herectví, a i ke své jediné roli se dostal velmi neobyčejně. Původně totiž přišel ukázat svoji hudbu a texty k filmu. Když poté zjistil, že toto již zajišťuje Michal David, zašel bez ostychu za režisérem a řekl mu, že už tam teď nemá co dělat a že odchází. Toho to natolik překvapilo, že mu ihned nabídl roli Romana.

Nahatý Hrušínský přilákal tisíce lidí

Opravdu velké pozornosti se dostalo scéně, ve které Rudolf Hrušínský nejml. běží přes celé náměstí nahý. V jeden okamžik se na natáčecím místě sešlo neuvěřitelných 7500 lidí. Natáčení probíhalo na náměstí v Plzni, kde se točila většina filmu. Aby tuto scénu mohli natočit, musel si štáb půjčit od Škodovky největší jeřáb v republice. Ten pak mohl kameramana vyzvednout až do výšky 70 m. Když ale přijeli s jeřábem na náměstí, potýkali se s dalším problémem. Jeřáb byl příliš těžký a celé plzeňské náměstí je podkopáno chodbami. Scénu se jim nakonec podařilo natočit a na žádné komplikace nedošlo.

Spálená a opuchlá, přesto roli získala

Jaroslava Bobková-Stránská alias Jitka tehdy šla na konkurz k Discopříběhu bez větších ambicí. Navíc byla hodně spálená od slunce. Před časem řekla v rozhovoru pro TV Nova: „Byla jsem pozvána na casting, kam jsem původně vůbec nechtěla jít, moc jsem si nevěřila. Nakonec jsem tam šla. Pamatuju si, že bylo horko a já byla ten den na sluníčku a hrozně jsem se spálila. Vypadala jsem jako spařené prasátko, celá opuchlá. Přišlo mi to tak absurdní, že v tomto stavu jdu na casting na hlavní roli, že jsem dostala záchvat smíchu a nemohla jsem se zastavit. To se panu režisérovi tak líbilo, že mě vybral.“

Slzy smíchu

Představitelka Jitky dostala školení od profesionální kadeřnice, jak správně oholit vlasy Hrušínskému. Nakonec z toho ale sešlo a celé to natočili tak, že ruce, které holí vlasy, patří kadeřnici. Na natáčení této scény, ve které musí Jitka plakat nad Jirkovými vlasy, nemusela herečka využít ani umělé slzy, protože plakala opravdu, ale smíchy. Scénu kvůli tomu museli natáčet opakovaně. Nakonec se to podařilo a po smíchu není ve filmu ani památky. Roman Pikl v jednom rozhovoru před lety uvedl: „Trvalo to celý půlden, postupně mu zkoušeli různé účesy, třeba na pankáče, nebo měl ostříhanou jen půlku hlavy a podobně. Obvykle se pro potřeby natáčení dávají hercům kapky na slzení, ale Jarka je vůbec nepotřebovala, brečela smíchy. Já zase pořád nemohl dát ten nešťastný výraz, vždy jsem se musel začít smát a mohlo se točit nanovo.“

Komedii Discopříběh můžete zhlédnout na Primě v neděli 12. února od 22:20.

Zdroje: tvguru, csfd.cz, ctidoma.cz

-reklama-