Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve válce na Ukrajině zahynuly už stovky dětí, uvedla prokuratura

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto
Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto
Foto: FREE Photo Tereshchenko Oleg / UNIAN

Nejméně 461 dětí přišlo od začátku války na Ukrajině o život, dalších 922 jich bylo zraněno. Podle ruské redakce BBC to dnes oznámila ukrajinská generální prokuratura. Válku proti Ukrajině rozpoutalo Rusko loni 24. února. Nejvíce dětí přišlo k úhoně v Doněcké, Charkovské, Kyjevské, Chersonské, Záporožské, Mykolajivské, Černihivské, Luhanské a Dněpropetrovské oblasti.

Prokuratura upozornila, že nejde o definitivní údaje, ve výčtu jsou zahrnuty pouze děti, jejichž jména se podařilo potvrdit. V mnoha regionech pokračují boje a na okupovaných územích není sčítání ztrát možné.

Vinou bombardování a ostřelování bylo poškozeno 3126 školních zařízení. Z toho 338 bylo zničeno úplně.

Organizace spojených národů k 6. únoru potvrdila smrt 7155 civilistů, včetně 438 dětí. Upozornila také, že mrtvých a zraněných je pravděpodobně mnohem více. Uváděná čísla zahrnují pouze zdokumentované a potvrzené oběti války.

Od začátku války bylo poškozeno také 1218 zdravotnických zařízení. Z toho 540 nemocnic bylo poškozeno částečně a 173 úplně, řekl agentuře Ukrinform ministr zdravotnictví Viktor Ljaško. Největší škody utrpěla zdravotnická zařízení v Charkovské, Doněcké, Luhanské, Mykolajivské a Chersonské oblasti.

Témata:  válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy