Hlavní obsah

Šermíř Choupenitch byl třetí na Grand Prix v Turíně

Šermíř Alexander Choupenitch obsadil třetí místo na turnaji Grand Prix v Turíně. Na stupně vítězů v této sérii se osmadvacetiletý fleretista dostal potřetí v kariéře.

Foto: Tomáš Kříž

Ilustrační foto.

Článek

"Je to jeden z největších úspěchů mé kariéry. Grand Prix v Turíně bylo naposledy před koronavirovou pandemií a je to jeden z největších turnajů. Je více bodovaný než turnaje Světového poháru, prostě jako grandslamový turnaj v tenise," uvedl v tiskové zprávě Choupenitch.

Bronzový medailista z olympijských her v Tokiu porazil v Turíně čtyři soupeře a musel prokázat velkou psychickou odolnost. "Vlastně ve všech zápasech jsem prohrával, ale dokázal to až na semifinálový duel vždy otočit. Bojoval jsem jako lev. V boji o čtvrtfinále dokonce 5:11 a všechny zápasy jsem otočil až na ten semifinálový. Tam jsem s Italem Filippem Macchim prohrával zase 5:11, snížil jsem ještě na 11:12, ale potom už mi nestačily síly," řekl Choupenitch k semifinálové porážce 11:15.

Radost Choupenitchovi udělalo v Turíně i vítězství nad francouzským kamarádem Maximem Pautym, jemuž dokázal oplatit porážku ze čtvrtfinále prosincového Světového poháru v Tokiu. "Každopádně to je mega úspěch a jeden z největších v mé kariéře. Olympiáda má samozřejmě větší dosah, ale šermuje na ní 32 lidí, zatímco tady bylo přes 200 šermířů včetně dvaceti elitních Italů, takže ještě větší konkurence," dodal.

Na Grand Prix se brněnský rodák dostal na stupně vítězů po dlouhých osmi letech, v roce 2015 byl druhý v Šanghaji a rok předtím třetí v Benátkách. Ve Světovém poháru je jeho největším úspěchem stříbro z roku 2014 z La Coruni.

Reklama