Kopecký a Skřivanová i rekordy. Ve Stromovce se rozdávaly vícebojařské tituly

Závěrečným soutěžním dnem vyvrcholilo v Hale Otakara Jandery v pražské Stromovce mistrovství České republiky ve vícebojích. Ondřej Kopecký ho ozdobil šestitisícovým výkonem.

Ondřej Kopecký měl pro mistrovské klání dva cíle, a to zisk titulu a pokoření potvrzovacího výkonu Českého atletické svazu směrem k halovému mistrovství Evropy. Tuto misi splnil na výbornou, a navíc ji ověnčil šestitisícovým součtem. Podařil se mu už první den, kdy si vytvořil tři dílčí osobní rekordy a v podobném duchu pokračoval i druhý den, kdy si nejprve doběhl pro nový osobák na šedesátce překážek, kde s časem 8,02 jen těsně nestačil na tréninkového kolegu Viléma Stráského. V tyči pak zdolal rovných pět metrů a na kilometru přidal další kariérní maximum 2:40,98. Po třech letech se tak mohl opět radovat ze zlaté medaile na halovém mistrovství České republiky v sedmiboji a navíc se vůbec poprvé v kariéře dokázal přehoupnout přes hranici šesti tisíc bodů. S výkonem 6024 se dostal na šestou pozici našich historických tabulek. Sedmibojařský osobák si vylepšil o 135 bodů. Už potřetí v této sezóně se těšil z osobního rekordu v sedmiboji stříbrný Vilém Stráský. Tentokrát si ho posunul velmi výrazně, a to o 156 bodů až na 5850 a vybojoval svou první medaili na halových vícebojařských mistrácích. Poprvé vystoupal na stupně vítězů v kategorii mužů také bronzový Matyáš Franěk, jenž si poskládal osobák 5246 bodů.

V soutěži žen nakonec na poslední chvíli zrušila svůj start obhájkyně posledních dvou titulů Dorota Skřivanová. O to otevřenější se čekal boj o mistrovské zlato. Nakonec si pro něj však celkem s přehledem dokráčela Barbora Zatloukalová, která se po dvou bronzech a jednom stříbru konečně dočkala kovu nejcennějšího a zkompletovala tak medailovou sbírku z halových šampionátu v pětiboji. Jako jediná se dokázala dostat přes čtyři tisíce bodů, když její vítězný součet činil 4074 bodů. Svou první mistrovskou medaili v kariéře získala stříbrná Veronika Nedvědová. Svěřenkyně Gabriely Dvořáková posbírala 3901 bodů. Bronz vybojovala při své mistrovské premiéře mezi dospělými Natálie Olivová za 3791 bodů.

V sedmiboji juniorů byl dlouho ve vedení Tomas Järvinen z Atletiky Jižní Město. O to přišel až v závěrečném kilometru a z titulu se nakonec radoval třebíčský Adam Havlíček, kterému se parádně vydařila tyč (480) i závěrečný kilometr (2:42,79). Po sedmi disciplínách tak nasbíral 5627 bodů, což mu kromě mistrovského zlata vyneslo také sedmé místo v historických národních tabulkách. Järvinen bral stříbro za 5512 bodů a ve stejné statistice se posunul na desátou pozici. Bronz z minulého roku obhájil královehradecký Štěpán Štefko za 5204 bodů, jenž potvrdil, že je špičkovým překážkářem. Šedesátku s ploty zvládl za velmi kvalitních 7,95.

Suverénní mistrovskou jízdu ozdobenou národním rekordem předvedl v sedmiboji dorostenců českobudějovický Michal Rada. Loňský žákovský šampion ukázal, že si umí s přehledem poradit s přestupem do vyšší věkové kategorie, když si v každé ze sedmi disciplín vylepšil osobní rekord a jeho vítězný součet činil 5432 bodů, čímž o 62 bodů vylepšil třináct let starý český rekord Václava Sedláka. 

Naprosto zasloužené zlato brala v kategorii juniorek kopřivnická Adéla Tkáčová. Ač byla ještě loni dorostenkou, mistrovskému vícebojařskému měření sil o věkovou kategorii výše naprosto dominovala. Ve všech pěti disciplínách si vytvořila nové osobní rekordy a na šedesátce překážek (8,60), v dálce (572) a na závěrečné osmistovce (2:21,26) byla nejlepší z celého startovního pole. Výsledkem byl vítězný součet 3884 bodů, který ji řadí na deváté místo historických statistik tohoto šampionátu v kategorii do 20 let. 

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy