Rakušan zastavil zakázku a nařídil mimořádnou kontrolu v NAKIT

Agentura nedokázala splnit zakázku pro vnitro, argumentuje ministr vnitra

Ministerstvo vnitra si za desítky milionů korun objednalo modernizaci projektu CzechPoint, který má lidem usnadnit život. Dodavatelem byla státní agentura NAKIT, která si na služby najímala externí dodavatele. Ke konci loňského roku se ale zjistilo, že NAKIT oproti slibům do projektu CzechPoint požadované služby nedodal. A teď se řeší proč.

Ilustrace: Shutterstock.com

“Je z toho velké pozdvižení, všichni se v tom nyní hrabou a zjišťuje se, kde se stala chyba. Dva roky se čerpaly služby a nemají výsledek,” popsal v aktuálním časopise Neovlivní.cz jeden z pracovníků NAKIT, ovšem pod podmínkou anonymity.

Problém nicméně následně na dotaz Neovlivní.cz potvrdili ministr vnitra Vít Rakušan i jeho náměstek Lukáš Kolářík, který má problematiku IT a tím i NAKIT na starost. Ministerstvo vnitra jednoznačně tvrdí, že problém je na straně NAKIT.

“Jakmile jsem dostal informaci, že NAKIT zakázku i přes opakované sliby nedokáže splnit a požaduje za ni víc peněz, ministerstvo vnitra zakázku zastavilo,” uvedl k případu ministr Rakušan (STAN).

A stejně vidí situaci i náměstek Kolářík: “Ukázalo se, že NAKIT má problémy s dodáním díla.”

V NAKIT nyní úřadují kontroloři, v agentuře probíhá také interní šetření. „Nařídil jsem mimořádnou kontrolu, která stále probíhá. Jakmile budu znát výsledky, podniknu na jejich základě další kroky. Nicméně důležité je, že jsme zakázku zastavili dřív, než jsme za ni zaplatili, takže nám nevznikla žádná finanční újma,“ dodal ministr Rakušan.


ČTĚTE TAKÉ: NAKIT, Dzurilla a pralinky za 200 tisíc


Ministerstvo vnitra skutečně za zakázku nezaplatilo, NAKIT ale dodavatelům podle vyjádření zaměstnanců agentury platil. Stát tedy už dnes tratil, jen to šlo z jiné než ministerské kapsy. “Jde téměř o sto milionů korun, které NAKIT proplatil. Jenže se ukázalo, že to, co za ně firmy dodaly, je nepoužitelné, nebo využitelné jen zčásti. Vnitro to NAKIT odmítlo proplatit, a v agentuře je tak stomilionová díra,” uvedl již citovaný zaměstnanec NAKIT.

Dlouholetý šéf NAKIT Vladimír Dzurilla, který z rozhodnutí Andreje Babiše (ANO) poslední roky agenturu řídil a platil za jeho oblíbence, k případu odmítá cokoli říkat. “Už v NAKIT nepracuji, za firmu hovořit nemohu. Tu zakázku si samozřejmě pamatuji, ale komentovat nic nemohu. Obraťte se na NAKIT,” řekl Dzurilla, za jehož éry problém začal.

Ačkoli na ně Dzurilla odkazuje, současní zástupci NAKIT rovněž mlčí. “Do ukončení kontroly se k jejímu průběhu nemůžeme vyjadřovat,” reagoval na veškeré dotazy mluvčí agentury Lukáš Trnka.

Zaměstnanci NAKIT v neformálních rozhovorech připouštějí chyby v agentuře. Shodně ale tvrdí, že klíčový a hlavně dlouhodobý problém je v nastavení celého systému. “Zjednodušeně řečeno, nemělo to pána a nikdo nevelel. NAKIT byl prostě dlouhodobě neuhlídaný a neřízený vnitrem,” odhaluje fungování další ze zaměstnanců agentury.

Co se dělo poslední roky v NAKIT? Kdo měl hlídat a nehlídal? A kolik nás to bude stát? Zákulisí státní agentury popisujeme v únorovém časopise Neovlivní.cz.


Text je součástí projektu Očista státní správy, který podpořil Nadační fond rodiny Orlických


Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email