Hlavní obsah

Bojkot kvůli Rusům! Čeští boxeři budou chybět na letošním MS

Po USA a dalších státech se rozhodla k bojkotu i Česká republika, která nevyšle na boxerské MS mužů a žen své reprezentanty. Vedení domácí asociace je bojkotuje kvůli přístupu mezinárodní federace k Rusku a Bělorusku.

Mistrovství světa v boxu žen v roce 2022 pořádalo Turecko. Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí sdělil agentuře ČTK prezident České boxerské asociace (ČBA) Marek Šimák.

"Stejné stanovisko, jako Česká boxerská asociace, jsme dávali už dříve. Vadí nám to. Je to špatně. Asociaci vede Rus, který je v hodně blízkém vztahu s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem, a vše platí Gazprom," uvedl Šimák. Jako první o rozhodnutí ČBA informoval Radiožurnál Sport.

Mezinárodní boxerská asociace IBA vedená kontroverzně zvoleným ruským prezidentem Umarem Kremljovem totiž navzdory stále platnému doporučení mezinárodního olympijského výboru MOV všem federacím, povolilo návrat na mezinárodní scénu boxerům z Ruska a Běloruska. A to dokonce se všemi národními symboly a hymnami.

IBA je kvůli rozsáhlé korupci, neprůhlednému financování a jednostranné ekonomické závislosti na ruském Gazpromu dlouhodobě v konfliktu s MOV a jeho doporučeními.

MOV tak asociaci už dříve odebral organizování olympijských turnajů a kvalifikací na ně. Do budoucna kvůli vládě Kremljova a spol. vážně hrozí boxu vyřazení z olympijského programu.

MS žen je na programu v indickém Dillí od 15. do 31. března. Šampionát mužů bude hostit uzbecký Taškent od 1. do 14. května.

Je podle vás správné, že čeští boxeři kvůli Rusům a Bělorusům nepojedou na MS?
ano
80,3 %
ne
19 %
nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 26696 čtenářů.

Reklama

Související témata: