Hrůzné Nagano. O debaklu Slováků, jemuž bezmocné hvězdy jen přihlížely

  15:19
Zatímco Češi na den přesně před pětadvaceti lety zahajovali cestu za svým největším úspěchem, zdrcení Slováci se z Nagana, dějiště hokejového turnaje století, vraceli. Překvapivě už po kvalifikaci. Se skvělým týmem, který toužil po medaili. S křivdou a myšlenkami na nespravedlivě promarněnou šanci.
Zklamaní slovenští hokejisté po porážce v olympijské kvalifikaci v Naganu od...

Zklamaní slovenští hokejisté po porážce v olympijské kvalifikaci v Naganu od Kazachstánu. Prohra 3:4 je vyřadila z postupu do elitní skupiny. | foto: Profimedia.cz

Ve slovenských médiích termín Nagano stále negativně rezonuje. Vzpomínají na „horor“, „noční můru“, „hokejové Waterloo“.

Slováci si od rozdělení federace museli razit složitější cestu. Přestože spadli do nižší kategorie mistrovství světa, v kvalifikaci si vybojovali místo na hrách v Lillehammeru. Základní skupinou prošli z prvního místa, jenže ve čtvrtfinále vypadli s Ruskem.

Za další čtyři roky doufali, že se opět dostanou na hlavní turnaj, poprvé s hráči z NHL. A asi i snili, že tentokrát se cennému kovu přiblíží ještě víc.

V PROBLÉMECH. Slovenský hokejista Oto Haščák na olympijských hrách v Naganu v utkání proti Rakousku.

V kvalifikačních bojích čelili postupně Rakousku, Itálii a Kazachstánu. Začali hrozivě – remízou 2:2. Následná vydřená, ale veledůležitá výhra 4:3 znamenala, že k postupu stačilo 10. února zvítězit nad Kazachy.

Výběr tehdejšího kouče Jána Šterbáka v utkání dvakrát vedl, ve třetí třetině pak sledoval soupeřův obrat, nicméně skóre srovnal. Než v 59. minutě ujel Alexander Koreškov a rozhodl...

„Byla to velká pohroma,“ vzpomínal pro RTVS reportér Rádia Slovensko Jozef Jarkovský.

„Dost drsné, těžké období, cítili jsme frustraci,“ přešel usměvavý obránce Ľubomír Višňovský po páteční exhibici v O2 areně k zamyšlenému neutrálnímu výrazu.

Utrpení zámořských borců na tribuně

V únoru 1998 pod pěti kruhy debutoval. Těžko se po čtvrtstoletí pouštěl do obšírného hodnocení, jakkoli čas leccos zahojil.

„Bylo to nespravedlivé, na olympiádě prostě mají hrát ti nejlepší a nám to neumožnili,“ vadí mu dodnes.

Hokejové Waterloo. Nagano je český sen, ale slovenský zmar

Souboje s Rakouskem a s Itálií mužstvo odehrálo bez hráčů z NHL. Do klíčového klání s Kazachstánem mohli nově naskočit dva další hokejisté ze zámoří, útočník Peter Bondra z Washingtonu s Róbertem Švehlou z Floridy.

Třetí místo obsadil forvard Róbert Petrovický, který se ten ročník zrovna pohyboval v AHL a už naskočil do předešlých dvou klání.

Kvintet velkých jmen sledoval zápas jen z tribuny: Žigmund Pálffy (New York Islanders), Jozef Stümpel (Los Angeles), Miroslav Šatan (Buffalo), Pavol Demitra (St. Louis) a Richard Zedník (Washington).

Miroslav Šatan a Žigmund Pálffy

Všichni v hledišti Aqua Wing Areny jen sledovali, jak jejich krajané na ledě vstřebávají debakl a jak Kazaši bouřlivě slaví jeden z nejslavnějších a nejslastnějších okamžiků.

Slovensko vstávalo do truchlivého rána.

„Seděli jsme tam jak blbci,“ vyhrkl Stümpel.

„Byli jsme nažhavení a cítili ten nejhorší pocit nemohoucnosti. Určitě šlo o nespravedlnost, z kvalifikace se stala loterie. Letěl jsem z New Yorku, další kluci z Bostonu, takže to bylo i strašně náročné... Za dva dny jsme se zase vraceli a nemohli hrát olympiádu, já už jsem ji potom snad ani nesledoval,“ připouštěl v Praze Pálffy.

Právě na něj v průběhu utkání, které se v závěrečné části obrátilo v neprospěch Slováků, mířily objektivy televizních kamer. Strašně moc chtěl na led. Hned vzápětí pronášel, že „necítil nenávist, ale trpěl jako zvíře a letí zpátky do New Yorku“.

„Žigo přišel do kabiny a ptal se, co děláme, proč sem vůbec přijížděl. Takhle nás sjel a vracel se zpátky,“ vzpomínal Višňovský.

Vadim Glovatskij z Kazachstánu (vlevo) bojuje o puk se Slovákem Peterem Bondrou v kvalifikačním utkání na ZOH v Naganu, v němž Kazachstán vyhrál 4:3 a postoupil do elitní skupiny.

Bondra, jeden ze dvou „šťastlivců“, co mohli dění na ledě aspoň ovlivnit, zase pronesl: „Cestovali jsme čtrnáct hodin, spal jsem tři a rovnou šel do zápasu. Byly to ty nejčernější dny, jaké jsem v hokeji zažil. Mám pocit, že ještě za dvacet let se budu hrůzou budit ze spánku... Nejraději bych se někde schoval a utekl myšlenkami do jiného světa.“

Právě přímá účast mu možná nakonec děsivý zážitek učinila ještě nesnesitelnějším.

Neznámý virus a Bačův zápas o život

Na obhajobu slovenského zklamání, v těžkých problémech se hokejisté ocitli už při odletu do Japonska. Takřka polovinu týmu poskládaného z hráčů v Evropě zasáhl neznámý virus, kupříkladu útočníci Zdeno Cíger s Jozefem Daněm či obránce Róbert Pukalovič zápolili s vysokými teplotami.

Bývalý trenér slovenské hokejové reprezentace Zdeno Cíger.

Jiný bek, Jerguš Bača, se dokonce trápil s horečkou přesahující 41 stupňů a skončil v kómatu. Letadlo, které z přípravného kempu mířilo do dějiště her, muselo nouzově přistát.

„V tu chvíli mi bylo všechno úplně jedno, byl jsem tak vyčerpaný, že mi chyběla i síla bojovat,“ popisoval v mrazivé výpovědi pro deník Šport Bača, který okamžitě putoval do nemocnice.

„Měl skoro nehmatatelný pulz a pět minut byl v bezvědomí. Vypadalo to, že vážně umře,“ přiznával tehdy lékař Miloslav Klíma.

Slováci dopláceli na poměrně pozdní přílet do zcela odlišného prostředí i chybějící léky na palubě. Třeba proti střevním potížím, jak podotýkal Pukalovič.

„Nemohli jsme jíst ani trénovat. Pamatuju si, jak jsem chtěl během turnaje něco sníst, abych nabral síly. Vkročil jsem do jídelny, rozhlížel se a bylo mi na zvracení, takže jsem si nic nedal,“ vybavil si Daňo pro server Aktualne.sk.

Tak odstartoval – společně s dalším nezdarem o čtyři roky později v Salt Lake City – jeden z největších strašáků slovenského hokeje. Lehkou náplastí pro ně byl aspoň zlatý triumf jejich sousedů.

Patrik Eliáš, Jan Hlaváč, Lubomír Višňovksý a Martin Ručinský na TK k utkání hokejových legend Česká republika - Slovensko, které se uskuteční 10. února 2023 v O2 areně při příležitosti oslav 25. výročí vítězství českého týmu na ZOH v Naganu 1998.

„Čechům jsem fandil a držel palce,“ usmál se opět Višňovský.

Obdobně ústa protáhl také Pálffy: „Pro nás jsou to smolné vzpomínky, ale jsem moc rád, že aspoň Češi vyhráli a mají si co připomínat.“

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17,  aktualizováno  21:01

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Je fajn být součástí něčeho nového, těší se Vejmelka na stěhování v NHL

30. dubna 2024  19:33

Na brněnském ledě, na kterém býval před odchodem do NHL více než pět let doma, si brankář Karel...

Kouč Rulík pozval do přípravy před MS pětici finalistů extraligy

30. dubna 2024  17:32,  aktualizováno  19:26

Kouč hokejové reprezentace Radim Rulík pozval do týmu, který se připravuje na domácí světový...

Vítkovický útok posílí kanadský útočník Nellis. Přichází ze Slovenska

30. dubna 2024  17:12

Hokejisty extraligových Vítkovic posílí kanadský útočník Anthony Nellis. Devětadvacetiletý hráč...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...