zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Přehlídka Jižní spojka a Otáčivé hlediště 2023

Dana Verzichová a Dan Kranich (Hamlet)

autor: archiv divadla   

zvětšit obrázek

Letošní 4. ročník divadelní přehlídky Jižní spojka můžeme označit za pokračování tradice. Ačkoliv je léto ještě daleko, příznivci Otáčivého hlediště v Českém Krumlově budou mít možnost seznámit se se soubory Jihočeského divadla už nyní. Od 16. 2. 2023 do 17. 4. 2023 se představí v žánrově pestré paletě činohra, balet a Malé divadlo na 5 pražských scénách. Tyto soubory už od roku 1958 pravidelně hrají také před Otáčivým hledištěm.

V českokrumlovském zámeckém parku letos diváci uvidí osvědčené činoherní hity Dracula a Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) v režii Martina Glasera.
Letos naposled se diváci mohou před Otáčivým hledištěm těšit na Muže dvojhvězdy v režii Petra Formana. Příběh létajícího muže podle románu Alexandra Grina „Zářivý svět“ sklidil od své premiéry v roce 2021 velký divácký úspěch, ale i ocenění divadelní kritiky. Josef Lepša získal za scénografii a animaci k představení Muž Dvojhvězdy prestižní Cenu divadelní kritiky za rok 2021 v oboru scénografie.

V premiéře uvedou titul Egon Schiele - Autoportrét. Choreografie se ujal významný český tvůrce Jan Kodet a režie duo SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. V podání souboru baletu Jihočeského divadla uvidíte velké taneční divadlo inspirované detaily z obrazů, kreseb, básní a dopisů muže, který předběhl svoji dobu, který se pokoušel osvobodit ducha člověka, překročit hranici morálky a splynout s přírodou. Egon Schiele je neodmyslitelně spjat s Českým Krumlovem.

Druhým rokem uvádí originální projekt Malého divadla. Režisér Janek Lesák a dramaturgyně Natálie Preslová představili Úplně celou českou historii během jedné hodiny. Představení pro rodiny s dětmi a školy, které se chtějí o historii dovědět zábavnou formou o mnoho víc než ve škole. „Úžasné představení. Perfektní spojení vtipu a naučných faktů. Naprosto neuvěřitelný výkon všech účinkujících. Pokud se bude tato hra ještě na Otáčivém hledišti někdy hrát, pojedeme na ni s rodinou moc rádi znovu. Opravdu nezapomenutelný zážitek.“, popisuje svůj zážitek z představení divačka Hana.

Nespornou kulturní událostí letní sezóny na Otáčivém hledišti se stalo v loňském roce Händelovo oratorium Mesiáš. Jeho scénické provedení je dílem režiséra a současného uměleckého šéfa opery Jihočeského divadla Tomáše Ondřeje Pilaře a dirigenta Davida Švece. Velkolepá barokní slavnost, která rozžije prakticky celou zahradu a vrací jí její původní ráz a smysl. Scénografické řešení odpovídá dávné tradici barokních slavností, jež sahá až do Händelovy doby.

V letošním roce pořídí Česká televize záznam tohoto mimořádného uměleckého počinu. Pořízení televizního záznamu se rozhodl finančně podpořit Bohemian Heritage Fund a Česká televize jedná i se zahraničním koproducentem.

Divadelní přehlídku Jižní spojka 2023 zahájí na Jatkách78 sugestivní taneční divadlo Mechanický pomeranč na námět Anthonyho Burgesse. Dle dostupných pramenů se jedná o vůbec první taneční přepis světoznámého románu. Surreální taneční grotesku uvádíme v choreografii Tomáše Rychetského, Ondřeje Vinkláta a v režii Tomáše Rychetského a Pavla Šimáka.

Inscenacemi Hamlet v režii Jakuba Čermáka, Perplex v režii Natálie Deákové a Události v režii Kashy Jandáčkové se představí činoherní soubor Jihočeského divadla. Události uvádíme v rámci Mezinárodního divadelního festivalu Nová komedie. K inscenacím, které přiváží do Prahy, šéfka činohry Martina Schlegelová uvádí: „Jsem ráda, že se letos v Praze představíme s několika výraznými inscenacemi z naší klubové scény Na Půdě. Koncipujeme ji jako progresivní prostor, kde si můžeme dovolit bez obav experimentovat. A velmi mě těší, že si v Budějovicích našla své nadšené publikum a je prakticky pořád vyprodaná.“

Divadlo X10 se na jeden den promění ve vesnici kmene Navajů. Skutečné osudy chlapce z rezervace indiánského kmene Navajů, který toužil nahlédnout za horizont. Životní příběh navajského šamana Blackhorse Mitchella z Ameriky 50. let 20. století představí inscenace režiséra Petra Haška Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se.

PROGRAM JIŽNÍ SPOJKY 2023

16. 2 / Mechanický pomeranč / Jatka78
23. 2 / Hamlet / NoD
3. 3 / Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se / Divadlo X10
4. 3 / Perplex / Studio Švandova divadla
17. 4 / Události / Divadlo Komedie
Vstupenky na www.jihoceskedivadlo.cz.

13.2.2023 14:02:20 Redakce | rubrika - Zprávy

Časopis 17 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Bastard (Městské divadlo Brno)

Články v rubrice - Zprávy

Nová výzva Kašpar.Dramatik

Martin Hofmann (Cyrano)

Spolek Kašpar je soubor, který je již více jak třicet let etablovaný na české divadelní scéně. Aktuálně hraje ...celý článek


Pořád jsem to já poprvé v Pardubicích

Eliška Lásková a Petra Janečková (Pořád jsem to já)

Východočeské divadlo uvádí novinku, hru Pořád jsem to já, kterou autorka Christine Mary Dunford napsala podle ...celý článek



Časopis 17 - sekce

HUDBA

Levnější lístky na Brod 1995 jen do dubna

Aneta Langerová (Foto: Helena Kadlčíková)

Za necelé čtyři měsíce 17. srpna se v Českém Brodě uskuteční v pořadí 11. ročníku hudebního festivalu Brod 199 celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Svěrákova hořká komedie o válečných letech

Po strništi bos

Po strništi bos
Hořká komedie o válečných letech strávených na malém městě. Pražská rodina Součkových se mu celý článek

další články...