Knižní novinky druhého únorového týdne: Kniha dvou cest, V pasti, Dům hedvábí a Hněv chobotnice

Novinky z nakladatelství Euromedia, které vycházejí ve druhém únorovém týdnu: Jodi Picoultová je velmi úspěšná americká spisovatelka. Napsala již téměř tři desítky románů a díky svým mnohovrstevným příběhům s kontroverzní – často lékařskou – tematikou, které zachycují krizové okamžiky v životě obyčejných lidí, si získala obdiv čtenářů i respekt kritiky. V nakladatelství Ikar právě vychází její nový román Kniha dvou cest.

Nakladatelství Ikar vydává také povídkový soubor V pasti z pera další zkušené autorky, tentokrát tuzemské – Kláry Janečkové. Po 12 románech s převážně ženskými hrdinkami se tentokrát Klára Janečková rozhodla v devíti povídkách odkrýt nejrůznější lidské slabosti a trápení a také odvahu jim čelit.

Pokud máte rádi historické rodinné ságy, možná vás v loňském roce oslovil Dům hedvábí od Tabey Bachové. Česky už vyšly první dva díly, nyní vychází třetí a poslední část úspěšné trilogie ze slunného italského Veneta, nazvaná Dům hedvábí – Odkaz. Vydává rovněž Ikar.

Pro milovníky napětí připravilo nakladatelství Kalibr skvělý ekologický thriller Hněv chobotnice, odehrávající se v blízké budoucnosti. Napsali jej společně Dirk Rossmann a Ralf Hope a děj strhujícího příběhu volně navazuje na úspěšný román Dirka Rossmanna Deváté chapadlo chobotnice.

Jodi Picoultová: KNIHA DVOU CEST

Dawn Edelsteinová sedí v letadle a protože se schyluje k havárii, připravuje se na nouzové přistání. Hlavou jí proběhne spousta myšlenek, ale nejvíce ji překvapí, že žádná se netýká jejího manžela – místo něj vidí ve vzpomínkách muže, jehož naposledy viděla před patnácti lety…

Dawn nehodu letadla jako zázrakem přežije. Proto se snaží zahnat i všechny pochybnosti, které se tak náhle vynořily. Má přece dobrý život. Doma ji čeká manžel Brian, milovaná dcera a její práce, kdy klientům ulehčuje přechod mezi životem a smrtí.

Jenže kdesi v Egyptě žije vědec Wyatt Armstrong, který odkrývá starověká pohřebiště. Archeologii se Dawn kdysi také věnovala, ale život ji nakonec zavál jinam. A když se teď zdá, že jí osud nabízí druhou šanci, – už si není tak jistá volbou, kterou kdysi učinila…

Jodi Picoultová (* 1966) je velmi úspěšná americká spisovatelka. Napsala téměř tři desítky románů, jichž se prodalo přes 40 milionů výtisků v 35 zemích po celém světě. V roce 2003 získala cenu New England Bookseller Award a většina jejích titulů se ihned po vydání vyhoupla na první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times.

Klára Janečková: V PASTI

Karla se potýká s dávným traumatem, Madlen se snaží odpoutat od despotického partnera a Irena zase překonává zklamání z nevydařeného manželství. Většina z nás se alespoň jednou za život setkala s problémem, jenž se jevil jako neřešitelný. Mnohdy se do takové situace dostaneme vlastním přičiněním, někdy jsou ale na vině nemilosrdná kola osudu, která nás zastihnou nepřipravené.

Hrdinové této povídkové sbírky na takové zdánlivě nepřekonatelné překážky narážejí – ocitají se takzvaně v pasti – a každý z nich se s tím pere po svém.

Sbírka povídek V pasti odkrývá lidské slabosti, trápení, ale také odvahu jim čelit. Upozorňuje na nebezpečí internetových seznamek a sociálních sítí a poodhaluje svět dnešní mládeže, který je temnější a komplikovanější, než se na první pohled zdá. Spisovatelka Klára Janečková při psaní zúročila léta praxe v roli dětské psycholožky a čerpala z životních příběhů skutečných lidí.

Klára Janečková (*1979) vystudovala psychologii na olomoucké Univerzitě Palackého a roky působí jako školní psycholožka na dvou základních školách, kde se zabývá problematikou šikany, kyberšikany a krizovou intervencí pro rodiny i žáky. Kromě toho píše odborné články do médií a pomáhá v rozvoji začínajícím talentům. Energii dobíjí hudbou všech žánrů, tancem, jógou, cestováním a třemi kočkami.  Žije a pracuje ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem na východní Moravě.

Tabea Bachová: DŮM HEDVÁBÍ – ODKAZ

Dům hedvábí přímo překypuje štěstím. Angela a Vittorio plánují svatbu a Nathaliin synek je zdejší malé sluníčko. Nad rodinou se ale začínají nečekaně stahovat mračna. Vittoriův syn se vrací do Itálie a zahrnuje otce spoustou výčitek. Navíc se projeví jako osudová chyba, že Lorenzo zatím oficiálně neuznal Angelu za svou dceru. Příbuzní jeho první ženy totiž vznesli nárok na Dům hedvábí…

Angela a její blízcí se tak ocitnou v nebezpečí, že přijdou o tkalcovnu hedvábí i o svůj milovaný domov… Třetí díl úspěšné rodinné ságy ze slunného italského Veneta.

Tabea Bachová byla operní dramaturgyní, než se začala naplno věnovat psaní a literatuře. Narodila se v Hölderlinově městě Tübingenu a vyrůstala v jižním Německu a ve Francii. Studium ji zavedlo do Mnichova a Florencie. Dnes žije se svým mužem v idylické vesnici ve Schwarzwaldu, výchozím bodu jejích četných cest do celého světa. Nádherné krajiny, které přitom poznává, se pak vynořují jako kulisy v jejích ženských románech.

Dirk Rossmann, Ralf Hoppe: HNĚV CHOBOTNICE

Píše se rok 2029 a svět postihla klimatická katastrofa. Lidstvo bojuje o přežití. Společenství států pod vedením Klimatické aliance se snaží zabránit chaosu a hladomoru. Spoléhá na nejúčinnější nástroj: superpočítač.

Nejmodernější kvantový stroj však padne do rukou zločinci s geniálním, ale současně zvrhlým mozkem. Zabránit nejhoršímu mohou jen dva lidé, kteří se vydají na nebezpečnou misi kolem světa. Jejich cíl je prostý: zachránit planetu. Napínavý ekologický thriller z blízké budoucnosti, jenž se však v kontextu současných mezinárodních událostí stal  svědectvím naivního vnímání světové politiky, a Ruska především, dřív než stačil spatřit světlo světa.

DIRK ROSSMANN se narodil roku 1946. V roce 1972 založil první německý řetězec samoobslužných prodejen s drogistickým zbožím. Dnešní koncern ROSSMANN pro­vozuje 4 100 poboček v Německu a řídí sedm společností v zahraničí včetně České republiky.

You may also like...