Výhled Saxo na letošní první čtvrtletí (2): Přechod, který akcie zabolí

Téma týdne
V roce 2022 jsme viděli, jak úspěšné entity z éry globalizace klopýtavě zahájily přechod do další, zatím neznámé fáze. Co leží na druhé straně, je v tuto chvíli těžké předvídat, ale Saxo má za to, že co bylo úspěšné během globalizace, už ve světě geopolitiky a návratu k bipolárnímu světu dvou odlišných hodnotových systémů tolik úspěšné nebude.
Americké akcie přijdou o převahu nad svými evropskými protějšky. Evropa může jen získat, tvrdí hlavní akciový stratég Saxo Peter Garnry. Foto: Saxo Bank

Nefunkční modely, které dřív tak dobře fungovaly, budou mít do budoucna problém. Digitalizace, tedy síla dominující akciovým trhům od Velké recese, po zavedení vakcín proti covidu-19 ztrácí dech.

Opětovné otevření ekonomik bylo rychlejší, než se očekávalo, a prudce zvýšilo poptávku ve fyzickém světě. Odvětví založená na hmotných aktivech tak už třetím rokem podávají lepší výkon než svět nehmotný – a tento trend sotva začal.

PSALI JSME:
Výhled Saxo na letošní první čtvrtletí (1): Dosavadní modely nefungují

Americké akcie tak přijdou o převahu nad svými evropskými protějšky. Deglobalizace nabírá na síle, válka na Ukrajině zhoršuje energetickou krizi a svět potřebuje fyzická aktiva. Evropa může touto změnou jen získat.

Na evropských akciových trzích je totiž mnohem víc firem, které budou v tomto novém prostředí zelených energetických technologií, těžby, automatizace, robotiky a pokročilých průmyslových komponent prosperovat.

Společnosti připravené na vyšší úrokové sazby, růst mezd a vysokou inflaci nabídnou vysokou návratnost kapitálu, případně vysoké provozní marže, a zároveň akcie za rozumnější cenu.

PSALI JSME:
Zajímavé alternativy k americkým akciím?

Exportně orientované země, jako je Německo, Jižní Korea a zejména Čína, které byly tak úspěšné v předchozích desetiletích, začnou patrně postupně prohrávat se zeměmi, jako je Indie, Vietnam či Indonésie, ale i s regiony střední a východní Evropy a severní Afriky, kde si najde zpracovatelský průmysl nový domov.

Úspěšnější budou i země na jih od Sahary, které zažijí investiční rozkvět díky evropskému hladu po energiích a materiálech, jakmile bude ze hry vyřazeno Rusko. Při pohledu blíž ke Spojeným státům vydělá na zpracovatelském průmyslu Mexiko a na komoditním supercyklu jihoamerické země.

Autor je hlavní akciový stratég Saxo
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Na embargu na ruský diesel nejvíc vydělají Turecko, Maroko či Indie

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Konec týrání, jatka budou na kamerách

Analýza
Česká vláda udělala další krok směrem k ochraně zvířat. Od začátku roku 2026 budou provoz na všech tuzemských jatkách monitorovat kamery. Ministerstvo zemědělství si od tohoto kroku slibuje výrazné omezení týrání zvířat při porážení.