5 tipů jak zrychlit metabolismus v zimě

Praha, 14. února 2023 – Zimní období se tradičně spojuje s odpočinkem a zpomalením životního tempa, to se ale může projevit i na našem „línějším“ metabolismu. Tuto část roku provází větší lenošení, tedy méně pohybu na čerstvém vzduchu a zároveň více zkonzumovaného jídla během dlouhých zimních večerů prosezených u televize nebo knížky. Pojďme rozhýbat metabolismus, ať kila letí dolů! Tipy jak na to, nám poradil výživový poradce The 1:1 Diet Lukáš Vrána. 

1. Dělejte si přestávky mezi sezením

Většina z nás má sedavou práci, na kterou nejsou naše těla uzpůsobena. Je proto potřeba dávat si pravidelné pauzy a rozhýbat se. Projděte se po kanceláři, vyšlápněte si pár schodů, protáhněte se u stolu. I rychlá rozcvička se počítá!

2. Přidejte na talíř více bílkovin

Na zpracování bílkovin tělo vynaloží mnohem více energie než na tuky nebo sacharidy. A přesně to potřebujeme. „Dostatečný příjem bílkovin tak nejen že zasytí žaludek, ale také nakrmí hladové svaly a pomůže spalovat energii. Proto by tato makroživina měla být součástí každého jídla. V jídelníčku to znamená sýr k pečivu nebo jogurt k ovoci v rámci snídaně, maso či luštěniny k obědu nebo vejce v salátu k večeři,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána. 

3. Hlídejte si pitný režim

Naše tělo je ze 60-70 % tvořeno vodou. A právě v prostředí vody se odehrávají procesy získávání energie. Když naše tělo dostatečně a pravidelně hydratujeme, dokáží mitochondrie (důležité organely, které pro nás vyrábějí energii) plnit svou funkci o něco lépe. V každém případě sáhněte raději po neochucené vodě než po slazených nápojích. 

4. Zapojte cvičení se zátěží

Činky z vás neudělají hned kulturistu, ale pomohou udržet štíhlou postavu, vyrýsovat svaly a v kombinaci s vhodnou stravou snížit procento tělesného tuku. Odborníci doporučují střídat kardio cvičení a silový trénink. Ještě několik hodin po tréninku spalujete průměrně více kalorií než před ním. Cvičení se závažím spolu s adekvátním příjmem bílkovin vede k nabírání svalové hmoty, která je metabolicky aktivnější než tuk. Dochází tak ke zrychlení metabolismu. 

Obsah obrázku žena, osoba, okno

Popis byl vytvořen automaticky

5. Klíčový je dostatek spánku

Dodržujte aspoň sedmihodinový spánek denně, ideálně přidejte o hodinu až dvě více. Respektujte svůj přirozený biorytmus a zaměřte se na kvalitu spánku. Tu ovlivňuje třeba teplota v ložnici, kde by mělo by být vyvětráno a teplota kolem 20 stupňů. Pomůže také kvalitní matrace nebo večerní rituály – nejlépe žádné elektronické obrazovky před spaním. Naopak je lepší snažit se o celkové zklidnění, například pomocí relaxačních technik. 

Na závěr myslete na to, abyste vše dělali s mírou tak, aby vám to bylo příjemné. Na cestě k úspěšnému zhubnutí se určitě nevyhnete úpravě jídelníčku a pravidelnému pohybu. A pokud na to nechcete být sami, zkuste si najít výživového poradce. 

Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Program The 1:1 Diet je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři. Využívá klinicky testované nízkoenergetické produkty, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitamíny a minerály. Produkty The 1:1 Diet jsou registrovány jako obohacené (fortifikované) potraviny splňující přísné legislativní podmínky EU i ČR.

The 1:1 Diet pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. To vše pod dohledem vyškoleného výživového poradce. 

Celý program je opřený o výsledky lékařských studií. „Jednou z nich je i studie DiRECT, která dlouhodobě potvrzuje účinky nízkoenergetického jídelníčku na redukci váhy, ale i na jiné zdravotní faktory, například prokázanou remisi diabetu druhého typu u několika desítek procent účastníků,“ vysvětluje Lukáš Vrána, výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet. 

Historie programu Cambridge Weight Plan sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě. 

www.spolukiladolu.cz