Hokej v číslech: Deset důvodů, proč Třebíč míří za výhrou v základní části

Foto: Sabina Prokešová, hstrebic.cz

Malý hokejový zázrak. Tak nazval šéf třebíčského klubu Martin Svoboda současné umístění Horácké Slavie, která má nakročeno ke svému historicky prvnímu vítězství po základní části Chance ligy. V čem je síla týmu?

DOMÁCÍ PEVNOST. Základní část spěje ke konci, stále však platí, že Horácká Slavia doma nebodovala pouze v jednom utkání! V KHNP Areně získala fenomenálních 59 bodů z 69 možných. Druhý nejlepší domácí tým v Chance lize? Prostějov, a to se třináctibodovým odstupem!

NEJLEPŠÍ DEFENZIVA. Horácká Slavia se jako jediný tým v počtu inkasovaných branek ještě nepřehoupla přes stovku, průměrně inkasuje pouze 2,15x za zápas. Druhý Vsetín má průměr obdržených branek 2,33, opět jde tedy o znatelný rozdíl.

ÚSPĚŠNOST ZÁKROKŮ. S nejlepší defenzivou pochopitelně souvisí i skvělé výkony gólmanů: Pavel Jekel s Janem Mičánem dohromady pochytají 92,60 % soupeřových střel. Vyšší úspěšnost už mají pouze brankáři z Frýdku-Místku.

TOP PŘESILOVKY. Horácká Slavia dominuje i dalším činnostem, třeba přesilovkám – průměrně jich využije 26,06 %. V tomto ohledu druhé Litoměřice mají přitom úspěšnost ani ne 22 %. Početní výhody táhnou především Martin Dočekal (22 přesilovkových bodů) s Ladislavem Bittnerem (deset gólů) a aktuálně zraněným Michalem Vodným (osmnáct asistencí).

ÚSPĚŠNÁ OSLABENÍ. I druhý speciální tým Třebíče patří k ligové špičce. Horáci ubrání 84,83 % soupeřových přesilovek, což je třetí nejvyšší úspěšnost v soutěži. Perfektní práci odvádějí třeba obránce David Tureček nebo forvard David Michálek.

DISCIPLINOVANOST. Jo, těžko naleznete v třebíčském týmu slabinu... Nejenže Horácká Slavia oslabení zvládá perfektně, současně v nich až tak často hrát nemusí: Třebíč dostala nejméně trestných minut ze všech účastníků Chance ligy. Zajímavý je propastný rozdíl mezi ní (343 TM) a v tabulce druhou Porubou (623 TM).

EFEKTIVITA. Horácká Slavia, jak je jejím zvykem, není týmem, co by vysloveně určoval tempo hry. Hodně vsází na obranu, o čemž svědčí třeba vyrovnaný poměr střeleckých pokusů pro a proti. Ale... Třebíč si v klíčových okamžicích počíná mimořádně efektivně. Sedm vítězných branek zaznamenal Ladislav Bittner. Důležité je i to, že hned v 26 zápasech z dosavadních 48 šla do vedení jako první. Lepší vstupy do utkání mají pouze Litoměřice.

NEJLEPŠÍ LAJNA V LIZE. Martin Dočekal, Ladislav Bittner a Matěj Psota tvoří nejlepší formaci v soutěži. Dohromady vstřelili 63 branek, tedy málo vídaných 50 % všech gólů svého týmu! Prvně jmenovaný útočí na vítězství v obou nejsledovanějších statistikách ligy: v produktivitě i tabulce střelců. 

TVŮRCE HRY NA MODRÉ. Dočekal vládne bodování útočníků, Třebíč má navíc i nejproduktivnějšího obránce v lize: Antonín Bořuta se po 41 utkáních chlubí bilancí 5+28. Hned 21 bodů zaznamenal v přesilovce.

TÝMOVOST. Horácká Slavia se rozpočtem nemůže rovnat Vsetínu, Porubě, Prostějovu či Zlínu, přesto složila tým, který může vyhrát základní část a klidně udělat úspěch i v play off. Důležité je, že každý v mužstvu zná svoji roli: produktivitu táhne první lajna, se secondary scoringem zase pomáhají Radim Ferda, David Michálek či Jakub Malý. Obrana pak stojí třeba na Davidu Turečkovi a Danielu Poizlovi, které přitom loni nechtěli v Sokolově. V systému trenéra Kamila Pokorného herně vyrostli, stejně tak třeba další bek Michal Furch

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz