15. února 2023 • 12:15

Jankto, Australané i vítěz bundesligy. Kteří fotbalisté oznámili coming out?

Autor: TV iSport, peš
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Na coming out Jakuba Jankta reagoval celý sportovní svět. Záložník Getafe, momentálně hostující ve Spartě, se stal asi nejvýznamnějším fotbalistou, který tento krok učinil během aktivní kariéry. Kteří jsou ti další?

  • JUSTIN FASHANU 

    Úplně prvním, kdo oznámil coming out, byl Angličan Justin Fashanu. Odehrál skoro čtyři sta profesionálních zápasů, začínal v Norwichi, prošel Manchesterem City, Newcastlem, hrál v USA, Kanadě, končil na Novém Zélandu. V roce 1981 se stal prvním fotbalistou černé pleti, za kterého někdo zaplatil milion liber.

    Jeho kariéra po velkém oznámení o homosexuální orientaci začala upadat. Po životních letech v Norwichi pro něj neměli v Nottinghamu Forrest pochopení. Především pak tehdejší kouč Brian Clough, který ho dusil a jednou na něj dokonce během tréninku zavolal policii. Fashanu se přiznal pro bulvární deník The Sun za 70 tisíc liber.

    Jeho život skončil tragicky. Ve Spojených státech byl 17letým mladíkem falešně obviněn ze znásilnění. Když si pro něj šla policie, on už byl zpátky v Anglii, kde se oběsil. Celý smutný příběh čtěte ZDE>>>

    Justin Fashanu se proslavil tím, že se jako první britský fotbalista přiznal k homosexuální orientaciFoto Profimedia

  • ANTON HYSÉN 

    V roce 2011 o své orientaci promluvil Švéd Anton Hysén. Je synem někdejšího obránce Liverpoolu a Fiorentiny Glena Hyséna, Premier League hráli i jeho bratři. Sám kopával nanejvýš za Häcken, po velkém počtu zranění se ale propadl až do čtvrté švédské ligy, v minulosti ovšem nastupoval za reprezentační sedmnáctku. 

  • JOSH CAVALLO

    Coming out před dvěma lety učinil Australan Josh Cavallo. Levý obránce s jedním startem za reprezentační tým do 20 let, stále nastupuje v australské nejvyšší soutěži za Adelaide. Předtím než novinku oznámil, řekl to spoluhráčům a následnou emotivní řeč v kabině natočily kamery pro účely dokumentární série o australské lize. 

    Australský fotbalista Josh CavalloFoto Profimedia.cz

  • ANDY BRENNAN 

    Rovněž v Austrálii proběhl coming out současného útočníka Melbourne Andyho Brennana. Podle svých slov to spoluhráči i diváci vzali v pohodě, zároveň si byl vědom, že třeba v Anglii, by jeho oznámení způsobilo (negativnější) poprask. Devětadvacetiletý Brennan zatím celou kariéru strávil právě u protinožců. 

  • ROBBIE ROGERS

    Američan Robbie Rogers oznámil, že je gay v roce 2013, potom co skončil v anglickém Leedsu a plánoval ukončení kariéry. Přece jen si ale ještě kopačky o tři měsíce později nazul znovu a další tři roky nastupoval za Los Angeles Galaxy. Definitivně skončil až před šesti lety po sérii zranění, kvůli kterým vynechal celý ročník 2016-2017. 

    Robbie Rogers oznámil svou orientaci a následně i konec kariéryFoto Profimedia

  • THOMAS HITZLSPERGER

    Po konci kariéry oznámil svou orientaci bývalý německý reprezentant Thomas Hitzlsperger. Má bronz z mistrovství světa 2006 a stříbro z Eura 2008. Hrál Premier League za Aston Villu a West Ham, bundesligu vyhrál se Stuttgartem, nastupoval taky za Wolfsburg a Lazio. „Trvalo mi dlouho, než jsem s definitivní platností zjistil, že jsem gay, a před několika lety jsem pochopil, že bych nejraději žil s jiným mužem. Nestyděl jsem se, ale teprve teď, když jsem uzavřel kariéru, jsem vycítil, že nastala pravá chvíle, abych se svou orientací vystoupil na veřejnosti,“ komentoval celou záležitost. Podporu mu vyjádřila i tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová, on pro změnu teď ocenil krok Jakuba Jankta.

    Thomas Hitzlsperger se jako jeden z mála otevřeně přiznal ke své homosexuální orientaciFoto Profimedia

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud