Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svět

„Jsem taky člověk.“ Skotská premiérka Sturgeonová po osmi letech končí

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznamuje svůj konec ve funkci. (15. února 2023) foto: AP

Nicola Sturgeonová rezignuje na post skotské premiérky, který zastává od roku 2014. Oznámila to na tiskové konferenci. Ve funkci zůstane, dokud nebude vybrán nový lídr Skotské národní strany, který ji nahradí. Uvedla, že nastal správný čas odejít. Hovořila také o osobní dani, kterou si působení ve vrcholné politice vybírá.
  12:21aktualizováno  13:10

Šéfka Skotská národní strany (SNP) své rozhodnutí, o němž už předtím informovala BBC, oznámila na tiskové konferenci v Edinburghu. Stanici předtím sdělila „že už má dost“.

„Vždy jsem věřila, že součástí dobrého úřadování by bylo vědět, kdy je ten správný čas uvolnit místo někomu jinému... V hlavě i v srdci vím, že ten čas je teď,“ prohlásila. Dodala, že učinila kroky k zahájení volby nového lídra SNP a že zůstane na svých postech, dokud volba neskončí.

Dvaapadesátiletá Sturgeonová je nejdéle vládnoucí premiérkou Skotska a také první ženou ve funkci. Funkci převzala v listopadu 2014 od Alexe Salmonda po neúspěšném referendu o nezávislosti.

Nyní Skotsko usiluje o další hlasování, soud však zakázal jeho uspořádání bez souhlasu Londýna. Sturgeonová prosazuje osamostatnění v návaznosti na odchod Británie z Evropské unie, který skotští voliči v roce 2016 nepodpořili.

V poslední době byla Sturgeonová pod tlakem nejen kvůli této porážce pro skotské nacionalisty. Potýkala se také s kontroverzí kolem transgenderové ženy odsouzené za znásilnění dvou žen před změnou pohlaví a umístěné do ženské věznice, média zmiňují také kauzu půjčky od premiérčina manžela pro SNP.

Sturgeonová řekla, že její rozhodnutí není reakcí na „krátkodobé tlaky“. „Toto rozhodnutí vychází z hlubší a dlouhodobější úvahy,“ citovala ji BBC. Práci v čele regionální vlády popsala jako nesmírně náročnou a naznačila, že už nechtěla „vydávat ze sebe této práci absolutně všechno“. „Nečekám žádné famfáry, ale jsem kromě politika taky člověk,“ řekla.

Sturgeonová odchází z funkce bez zjevného nástupce. Někteří komentátoři poznamenávají, že její odchod může významně ovlivnit nejen hnutí za skotskou nezávislost, ale celou britskou politiku. Případné oslabení SNP by mohlo pomoci Labouristické straně, která po více než deseti letech v opozici usiluje o návrat k moci.

Ve skotských volbách v letech 2016 a 2021 Sturgeonová dovedla SNP k jasným vítězstvím. Od roku 2015 strana získává také většinu skotských křesel v Dolní sněmovně.

Autoři: ,