Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Team Jorge. Izraelští hackeři ovlivňovali za stamiliony volby po celém světě

  13:04aktualizováno  15:28
Pomocí hackerských útoků, sabotáží a automatizovaných dezinformací na sociálních sítích zmanipulovali více než 30 volebních procesů po celém světě. Skupina novinářů z několika evropských zemí odhalila tým izraelských kontraktorů. Za své služby si nechávali štědře zaplatit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Konsorcium novinářů, které tým odhalilo, zahrnuje reportéry z 30 médií včetně francouzského listu Le Monde, německého týdeníku Der Spiegel, španělského deníku El País či izraelského deníku Haarec.

Projekt, který je součástí širšího vyšetřování dezinformačního průmyslu, koordinovala francouzská nezisková organizace Forbidden Stories, jejímž cílem je pokračovat v práci zavražděných, ohrožených nebo uvězněných reportérů.

Skupinu, kterou reportéři odhalili, vede 50letý Tal Hanan, bývalý příslušník izraelských speciálních sil, který nyní pracuje soukromě a používá pseudonymem Jorge. Do voleb v různých zemích se patrně tajně vměšuje již více než 20 let, píše The Guardian.

Hanana a jeho spolupracovníky, kteří používají název Team Jorge, podle tisku usvědčují tajně pořízené záběry a dokumenty, které The Guardian zveřejnil. Na detailní otázky ohledně aktivit skupiny Hanan neodpověděl. Odmítl však, že by se dopustil čehokoliv nekalého.

Soukromá služba, jež má klienty i v byznysu

Team Jorge podle The Guardianu spravuje soukromou službu, která nabízí tajné vměšování do voleb, po kterém nezbydou žádné stopy. Skupina má rovněž klienty z oblasti byznysu.

Hanan novinářům v utajení řekl, že jeho služby jsou k dispozici zpravodajským agenturám, politickým kampaním a soukromým společnostem, které chtějí tajně manipulovat veřejným míněním. Využívány podle něj byly v Africe, Jižní a Střední Americe, USA a Evropě.

Správné fake news dokážou svrhnout vládu, říká izraelský expert na kybernetiku

Záběry ze schůzek, které se konaly mezi červencem a prosincem loňského roku, tajně pořídili tři reportéři z médií TheMarker, Radio France a Haarec, kteří se vydávali za konzultanty pracující pro politicky nestabilní africkou zemi. Jednání byla vedena formou videohovoru a došlo také k osobnímu setkání v neoznačené kanceláři v průmyslové oblasti asi 30 kilometrů od Tel Avivu.

Jednou z klíčových služeb skupiny Team Jorge je sofistikovaný softwarový balík Advanced Impact Media Solutions neboli Aims. Ten ovládá tisíce falešných profilů na sociálních sítích Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Instagram a YouTube a e-mailové službě Gmail.

Profily má v některých případech i na Amazonu či Airbnb. Na více než šesti hodinách tajně nahraných schůzek Hanan a jeho tým hovořili o tom, jak umí shromažďovat zpravodajské informace o konkurentech, mimo jiné pomocí nabourání se do gmailových a telegramových účtů. Chlubili se tím, že podstrkují legitimním zpravodajským serverům materiály, které následně rozšiřuje software pro správu falešných profilů Aims.

Podstrčená sexuální hračka u politika

Jejich strategie se patrně soustředila zejména na narušování nebo sabotování konkurenčních kampaní: tým dokonce tvrdil, že nechal pomocí Amazonu doručit do domu politika sexuální hračku, aby u jeho manželky vyvolal dojem, že má poměr.

Etický neetický, zadání je stejné. Jde o peníze, říká hacker „světlé“ strany

V týmu jsou podle Hanana „absolventi vládních agentur“, kteří mají zkušenosti s financemi, sociálními médii a kampaněmi, ale také s „psychologickou válkou“, a působí v šesti kancelářích po celém světě. Schůzek se zúčastnili čtyři Hananovi kolegové, včetně jeho bratra Zohara Hanana, který byl označen za výkonného ředitele skupiny.

Ve svém úvodním projevu k potenciálním klientům Hanan tvrdil, že má tým v Řecku i ve Spojených arabských emirátech a že skupina byla zapojena do 33 prezidentských kampaní, přičemž ve 27 uspěla. Později také uvedl, že se podílí na dvou „velkých projektech“ v USA, ale tvrdil, že se v americké politice přímo neangažuje.

Slabé místo telekomunikační sítě

Reportérům naznačil, že některé z jeho hackerských metod využívají zranitelnosti v celosvětovém signalizačním telekomunikačním systému SS7. Ten je odborníky již desítky let považován za slabé místo telekomunikační sítě.

Team Jorge reportérům v utajení řekl, že přijímá platby v různé podobě, včetně kryptoměn, jako je bitcoin, či v hotovosti. Tvrdil, že si za zakázku účtuje šest až 15 milionů dolarů (132,6 až 331,5 milionu Kč).

Z uniklých e-mailů ale vyplývá, že si Hanan v minulosti říkal o mnohem skromnější honoráře. Jeden z nich naznačuje, že v roce 2015 si od dnes již neexistující britské poradenské společnosti Cambridge Analytica řekl o 160 000 dolarů za účast na osmitýdenní kampani v jedné latinskoamerické zemi.

Cambridge Analytica po skandálu se zneužitím dat z Facebooku končí

V roce 2017 se Hanan znovu ucházel o práci pro Cambridge Analytica, tentokrát v Keni, ale poradenská společnost ho odmítla s tím, že „400 000-600 000 dolarů měsíčně a podstatně více za krizovou reakci“ je více, než byli její klienti ochotni zaplatit.

Spolupráce s Cambridge Analytica

Neexistují žádné důkazy o tom, že by se některá z těchto kampaní uskutečnila. Jiné uniklé dokumenty však odhalují, že když Team Jorge v roce 2015 tajně pracoval na nigerijském prezidentském klání, činil tak společně s Cambridge Analytica, píše The Guardian.

Zjištění podle izraelského listu Haarec zároveň vyvolávají otázky ohledně výpovědi Britanny Kaiserové před britským parlamentem v roce 2018 v souvislosti se skandálem kolem společnosti Cambridge Analytica.

Kaiserová tehdy sice skutečně pomohla odhalit pochybné metody používané touto britskou politickou poradenskou firmou, avšak na dotaz, zda zná identitu jistých izraelských hackerů, které představila svým zaměstnavatelům a kteří společnosti Cambridge Analytica poskytli materiály získané hackováním, odpověděla, že si to „nepamatuje“. Podle Haarecu jsou zmínění hackeři podle získaných e-mailů právě skupina vedená Hananem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...