Německý astronaut Gerst by rád letěl na Měsíc, považuje ho za osmý kontinent

foto Zkušený německý astronaut Alexander Gerst (na snímku z 9. února 2023) by se mohl stát jedním z Evropanů, kteří v rámci mise Artemis poletí na Měsíc.

Brémy (Německo) - Zkušený německý astronaut Alexander Gerst by se mohl stát jedním z Evropanů, kteří v rámci mise Artemis poletí na Měsíc. Návrat na Měsíc považuje Gerst za důležitý krok rozvoje lidstva, přirozenou družici Země vnímá jako osmý kontinent, kde se lidstvo může dozvědět mnohé nejen o historii své planety, ale také o její budoucnosti.

"Měsíc je osmým kontinentem Země," řekl Gerst na setkání s novináři v severoněmeckých Brémách, kde Evropská kosmická agentura (ESA) společně s koncernem Airbus ukázala tisku montáž servisních modulů pro loď Orion. Právě na této kosmické lodi by se Gerst mohl vydat na Měsíc. Zda se tak stane, jasné zatím není, bez šancí ale rozhodně není. Doposud Gerst pobýval ve vesmíru dvakrát, celkem zde strávil takřka jeden rok.

"Rozhodně bych chtěl na Měsíc letět. Nevím ale, zda budu vybrán já, nebo některý z mých kolegů," řekl Gerst. To, že Evropané na Měsíc poletí, je jisté. V lunárním programu Artemis vedeném americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) mají evropští astronauti místa rezervovaná, zdůraznil David Parker, který má v ESA na starosti robotický i pilotovaný vesmírný průzkum. Žádná konkrétní jména ani termíny však Parker nezmínil.

Touhu projít se po Měsíci neskrýval ani Španěl Pablo Álvarez Fernández, kterého ESA loni v listopadu představila jako jednoho z pěti budoucích kariérních astronautů. Do úzkého výběru se tehdy dostal i český stíhací pilot Aleš Svoboda, kterého ESA vybrala do záložního týmu astronautů.

"Měsíc je jistě snem každého astronauta, je třeba ale postupovat krok za krokem," řekl Fernández na otázku, zda bych chtěl být v programu Artemis. Poznamenal, že jeho dalším krokem, na který se nyní soustředí, je zahájení kosmického výcviku. Svou budoucí kariéru, která ho může zavést na oběžnou dráhu kolem Země nebo na Měsíc, označil jako největší dobrodružství svého života, které bude mít zároveň přínos pro lidstvo. "Posouváme hranice technického vědění, což nám v konečném důsledku pomůže i zde na Zemi," řekl.

O významu průzkumu a dobývání kosmu hovořil i Gerst. "Z vesmíru nahlížíte na naši planetu v úplně jiné perspektivě. Uvědomíte si třeba, v jakém rozsahu je kácen prales v Amazonii, jak strašné to je. A začnete se bát o tuto planetu. Cítíte dokonce odpovědnost či výčitky, když vidíte všechnu tu krásu a to, jaké škody pácháme," řekl.

Vesmírný výzkum může pomoci s řešením tíživých problémů Země, zároveň pomůže lépe planetě porozumět. A nejlepší místo pro takový výzkum a pozorování je podle Gersta Měsíc. "Je to archa naší historie. Může nám hodně říct o tom, jak se Země utvářela. A může nám pomoci dozvědět se něco i o budoucnosti Země," řekl. Měsíc je podle něj také ideální ke sledování toho, jaká nebezpečí Zemi z kosmu hrozí.

Gerst vidí návrat na Měsíc rovněž jako součást cesty lidí na Mars a dále do kosmu. "Na vesmírné stanici na oběžné dráze kolem Země se můžeme naučit, jak žít na Měsíci. A na Měsíci se můžeme naučit hodně o tom, jak žít na Marsu," řekl.

Zkoumání Měsíce přirovnal Gerst k objevování Antarktidy. "Lidé si řeknou, Měsíc je daleko, stojí hodně peněz se tam dostat. A přesně to samé si říkali o Antarktidě před sto lety. Výprava tam, to bylo na dva roky. A několik expedic se vůbec nevrátilo," řekl. Návrat na Měsíc se ale podle něj vyplatí, protože díky rozvoji vědy a techniky přinese výhody celému lidstvu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď