Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Senát kývl na zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem a mladistvým

Česko

  16:22
Senát zakázal prodej nikotinových sáčků dětem a mladistvým. „Často je používají děti i na základních školách a některé obaly graficky připomínají obaly bonbónů nebo žvýkaček. Můžeme se tak jen dohadovat, jestli někteří výrobci cílí záměrně na děti, nebo je to jen náhoda,“ uvedl místopředseda nejsilnějšího senátního klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich.

Pro zákaz bylo 55 ze 61 senátorů. Zákaz ještě musí potvrdit prezident.

Regulace prodeje nikotinových sáčků bude stejná, jaká už platí pro tabákové výrobky nebo elektronické cigarety. Návrh zpracovalo spolu s poslanci ministerstvo zdravotnictví. Vyhláškou omezí obsah nikotinu v nikotinových sáčcích a vzhled obalů, aby nebyly tolik lákavé pro děti.

„Jako ředitel školy vím, že v minulosti mohl pozorný učitel snadno odhalit žáky, kteří kouřili cigarety. Odhalit, zda děti používají nikotinové sáčky, je téměř nemožné,“ uvedl Grulich, který kromě toho, že je senátorem za TOP 09, vede Základní a Mateřskou školu Trivium v Dobřanech.

„Je důležité udělat tu regulaci,“ řekl šéf senátního klubu Starostové a nezávislí Jan Sobotka. To, že Senát zákaz potvrdí, je tak prakticky jisté.

Senátorka Daniela Kovářová tvrdila, že ani zákaz neodradí mladistvé od toho, aby zkoušeli dostat se k nikotinovým sáčkům.

Zákaz prodeje má platit nejen pro klasické obchody, ale také pro automaty a pro e-shopy, jejich provozovatelé by museli předem hlásit systém ověřování věku ministerstvu zdravotnictví.

Nikotinové sáčky se vkládají do úst mezi dáseň a horní nebo spodní ret. Původně byly schválené pro ty, kteří se snaží odvyknout od kouření klasických cigaret. Odborníci ale evidují případy předávkování dětí, které jsou spojené s užíváním nikotinových sáčků.

Senát podpořil zákaz šíření teroristického obsahu na internetu

Horní komora parlamentu potvrdila zákaz šíření teroristického obsahu na internetu.

Dá policii právo přikázat pronajímatelům serverů pro webové stránky, aby znepřístupnili teroristický obsah. Jde například o záběry teroristického útoku nebo záznamy poprav.

„Zákon má chránit národní bezpečnost v online prostoru,“ řekl již dříve ministr vnitra Vít Rakušan. Půjde třeba o případy, kdy by někdo vyzýval na internetu k obsazení parlamentu nebo k jinému obdobnému násilí proti jakékoli skupině obyvatel. Zákon se netýká šíření běžných dezinformací.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.