Černé na bílém. Ukrajinská jednotka ponese historicky nacistický titul

15.02.2023 16:52

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pomocí dekretu udělil 10. samostatné horské útočné brigádě ozbrojených sil Ukrajiny čestný titul Edelweiss. Bývalý hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) upozorňuje, že naposledy nesla název Edelweiss nacistická protipartyzánská jednotka působící během druhé světové války na území Slovenska. Právě na spojitost s nacismem v této souvislosti odkazují četná ruská média.

Černé na bílém. Ukrajinská jednotka ponese historicky nacistický titul
Foto: archív autora
Popisek: Heinrich Himmler a příslušníci zločinecké ukrajinské divize SS Galizien.

Text na oficiálních stránkách ukrajinského prezidenta Zelenského informuje o vydání dekretu o udělení čestného názvu 10. samostatné horské útočné brigádě pozemních sil Ozbrojených sil Ukrajiny.

„S ohledem na příkladné plnění stanovených úkolů v průběhu obrany územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny příslušníky 10. samostatné horské útočné brigády pozemních sil Ozbrojených sil Ukrajiny uděluji čestný název Edelweiss. Brigáda bude dále označována jako 10. samostatná horská útočná brigáda ‚Edelweiss‘ Ozbrojených sil Ukrajiny,“ uvádí Zelenskyj.

Neoficiálně brigáda nesla tento název již od svého založení v roce 2015 po ruské anexi Krymu, Edelweiss je vyobrazen na jejím znaku. Tisková služba brigády komentovala prezidentovo rozhodnutí na Facebooku. Zdůraznili, že brigáda hájí svůj čestný název každý den v těžkých bojích za Ukrajinu.

„Jsme hrdí na to, že jsme to, co všichni znáte – Edelweiss! Protože pro nás to není jen květina. Je to symbol vznešeného cíle, ke kterému všichni sebevědomě kráčíme. Vítězství bude naše!“ prohlásila 10. brigáda, jak informuje ukrajinský server Gordonua.com.

Název této nacionalistické ozbrojené skupiny je podle ruských webů příhodný, protože prý dokazuje oprávněnost „speciální operace“ proti ukrajinským nacistům. Naposledy totiž užívala název Edelweiss nacistická 1. horalská divize za druhé světové války.

„1. horalská divize Edelweiss třetí říše bojovala proti Rudé armádě, mimo jiné na Ukrajině, Donbasu a severním Kavkaze. Podílela se také na obsazení Polska a operacích proti partyzánům v Itálii, Jugoslávii, Československu a Řecku. Je známo, že nacistická divize se dopustila válečných zločinů včetně deportací židovského obyvatelstva v Polsku do táborů a poprav italských válečných zajatců v Řecku a Albánii,“ píše například ruský server Life.ru.

Spojitosti si všiml i bývalý český politik Michal Hašek, který na svůj facebook zkopíroval text Wikipedie o nacistické jednotce Edelweiss. „Abwehrgruppe 218, též známá pod krycím jménem Edelweiss nebo Kampfgruppe Edelweiss, byla speciální protipartyzánská jednotka působící během druhé světové války na území Slovenska… Ústředí jednotky se nacházelo v Žilině a v Kremnici a do konce prosince mělo okolo 250 členů. Velitelem byl sudetský Němec z Liberce major SS-Sturmbannführer Erwein von Thun-Hohensteinm,“ cituje Wikipedii Hašek.

„Mužstvo tvořili občané SSSR, Ukrajinci, příslušníci kavkazských národů, Němci a Slováci. Slováci přidělení k jednotce byli dobrovolníky vybranými z řad bývalých příslušníků Speciální jednotky Slovenské pracovní služby… Specializovaný výcvik směřoval k boji proti partyzánům, proběhl společně s jednotkou Einheit Josef od 5. 10.–30. 10. v Rarborku u Malacek. Součástí byl vojenský a ženijní výcvik, zejména nácvik pročesávání lesů a nočních poplachů,“ pokračuje Hašek a připomíná zejména nejznámější akce jednotky, které vešly do dějin jako jedny z nejbrutálnějších akcí na civilním obyvatelstvu na území Slovenska.

„Mezi nejznámější akce jednotky měl být útok na partyzány vyprázdněné vesnice Kľak (21. ledna 1945) a Ostrý Grúň (24. ledna 1945).[6] Tyto přepadové akce, při kterých došlo k brutálním masovým vraždám civilního obyvatelstva jsou považovány za jedny z nejbrutálnějších nacistických odplatných akcí na území Slovenska. Za některé akce bylo velení jednotky speciálně pochváleno Heinrichem Himmlerem,“ uvádí Hašek citaci z Wikipedie, kde se dodává, že za tyto akce byli slovenští velitelé jednotky po válce souzeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…