Slyšte, lidé! – Novinky vydavatelství Hevhetia 2022/2023

Slyšte, lidé! – Novinky vydavatelství Hevhetia 2022/2023

Pořad v souvislostech


Novinky vydavatelství Hevhetia 2022/2023
Budeme vysílat

Střípky z židovské hudby 2024
Střípky z židovské hudby 2024
Sólo pro trubku 2024
Vysílali jsme


Sólo pro kytaru 2024

Sólo pro kytaru 2024

Novinky z country hudby 2024
Audioarchiv

Hudební vydavatelství Hevhetia sídlí v Košicích, ale svým významem slovenskou scénu přesahuje. V pořadu Slyšte, lidé! si představíme některé z titulů, které na této značce vyšly v druhé polovině roku 2022 a na samém začátku roku 2023. Těšit se můžete na úryvek z abstraktního kabaretu hudebníka a vysokoškolského pedagoga Júlia Fujaka, na novinku českého bubeníka a skladatele Otty Hejnice, na píseň jazzové zpěvačky Marty Kloučkové, na ukázku z alba zhudebněné poezie v podání Františka Báleše nebo na novinku slovenského kytaristy Davida Kollara a norského trumpetisty Arveho Henriksena. Premiéra 18. února 2023.

V létě 2021 se v Bratislavě konal festival vydavatelství Hevhetia, určený především pro pozvané novináře. Jednou z koncertních premiér, které tehdy bylo možné ve studiu Slovenského rozhlasu zhlédnout, byl „fjúžn abstraktní kabaret“ TransVAXitions! pod taktovkou skladatele experimentální hudby, organizátora, hudebníka, kulturologa, vysokoškolského pedagoga, estetika Júlia Fujaka. V nadžánrovém kabaretu si autor se svými spoluhráči pohrával se slovem VAX, evokujícím vakcinaci, tedy očkování, ale také jeden z prvních osobních počítačů ze 70. let s názvem právě VAX. Tématem představení nebyla jen digitalizace a vakcinace nebo transvakcinace, ale také zmutovaná identita současného člověka vůbec pod heslem „Nejsem vakcinovaný, ale cítím se tak.“ V základní sestavě projektu byli vedle Fujaka saxofonista Nikolaj Nikitin, kytarista Miloš Železňák nebo producent elektronické hudby Ján Boleslav Kladivo. V roce 2022 pásmo TransVAXitions! vyšlo na CD. 

Vedle experimentální hudební produkce, která tvoří velkou část katalogu Hevhetie, vydává toto vydavatelství i kvalitní alba přístupná řekněme mainstreamovějším posluchačům. Mezi ně můžeme zařadit vánoční album skupiny Nebeská muzika, nazvané Šťastné a nebeské. Kapela o něm na svém webu píše: „Najdete na něm poklady vydolované z oravské a terchovské strany legendárního vrchu Malé fatry. Nápaditá aranžmá ve stylu world music s bohatým lidovým instrumentářem zachycují lokální kulturní tradici od adventu po svátek Tří králů.“ Rozhovor s kapelou si můžete pustit z webu Hudební rozhovory.cz.

Významným koněm ze stáje vydavatelství Hevhetia je kytarista Miloš Železňák. Ten se pohybuje v prostředí opravdu rozmanitých hudebních stylů. Dlouhodobě spolupracuje například s folkovou písničkářkou Zuzanou Homolovou, natočil vlastní písňová alba i jazzrockové nebo experimentální kolekce instrumentální hudby. Jeho nejnovější dvojalbum se jmenuje Apória a představuje dvě tváře Železňákovy tvorby – akustickou a elektrickou. Dvojalbum nahrál se svým triem, které dále tvoří basista Adam Hudec a bubeník Jozef Ragan.

Český jazzový bubeník a skladatel Otto Hejnic v roce 2022 vydal u Hevhetie dvě nová alba. První z nich, This Is How It Is, natočil se svým stabilním triem, které tvoří basista Josef Fečo a pianista Ondrej Krajňák, který však tentokrát hrál na elektrické piano. Druhé album s názvem Beringia vzniklo pod hlavičkou mezinárodní formace Otto Hejnic Organism a autor je představil naživo na festivalu Hevhetie, kterýse v roce 2022 konal v Trnavě. Tam jsme také s bubeníkem natočili rozhovor, který najdete opět na www.hudebnirozhovory.cz. Vedle Hejnice na tomto albu hrají špičkový americký varhaník Brian Charette a britský saxofonista Osian Robert. Konceptuální album Beringia je inspirováno zaniklou zemí, která existovala mezi Asií a Severní Amerikou.

Dalším hudebníkem, už mnoho let spojeným se značkou Hevhetia, je kytarista, skladatel a experimentátor David Kollar. Ten kdysi začínal jako jazzový a jazzrockový kytarista, ale velmi rychle přesáhl hranice své rodné země i jazzu a dnes se jako experimentální kytarista-vizionář potkává se špičkovými světovými hráči napříč žánry a na nahrávky jeho mezinárodních projektů vycházejí nadšené recenze v zahraničním tisku. V září 2022 mu vyšlo nové album A Sense of Destiny, na kterém – zdaleka ne poprvé – spolupracoval s norským trumpetistou Arvem Henriksenem. Jejich nové společné album je zvukově sevřené, s velkým důrazem na každou jednotlivou notu a na zvuk akustických nástrojů, samozřejmě v kombinaci s elektronikou.

David Kollar účinkuje jako host také na albu Zánikový horizont skupiny Trilobeat. Tu tvoří flétnistka Katka Mikulová, pianista Jakub Mikula, bubeník Marek Sasko a baskytarista Norbert Neuschl. Mezi dalšími hosty jsou významný americký hráč na syntezátory Adam Holzman, mimo jiné někdejší spoluhráč Milese Davise, dále kytarista Vladimír Mikláš nebo basista Michal Šelep. Hudba skupiny Trilobeat je – jak je to u katalogu Hevhetie obvyklé – žánrově pestrá. Na jedné straně se dotýká artrocku, na straně druhé nu-jazzu.

Už druhé sólové album u Hevehtie vydala také česká jazzová zpěvačka a písničkářka Marta Kloučková, jinak členka vokální skupiny Skety. Její novinka Stopa snu obsahuje 11 písní, z toho osm zcela autorských a ve třech případech se jedná o zhudebněné Martiny básně. Ke dvěma složil hudbu kytarista David Dorůžka a k jedné pianista Vít Křišťan. Většina textů vznikla v době epidemie covidu, kdy Kloučková, jak říká, prožívala turbulentní období v osobním životě a zároveň měla více času na psaní. Zpěvačku na albu doprovázejí oba zmínění hudebníci a dále ještě kontrabasista Jaromír Honzák a bubeník Marek Urbánek.

Úplnou novinkou je album Básne múzické skladatele a pianisty Františka Báleše a jeho ansámblu, který dále tvoří zpěvák Matúš Uhliarik, kontrabasista Vladimír Máčaj a bubeník Juraj Šušaník. František Báleš získal cenu Radio_Head Award za své předchozí album Sonety, na kterém zhudebnil básně Pavla Országha Hviezdoslava. Tentokrát záběr rozšiřuje a k Hviezdoslavovi přidává Rudolfa Dilonga, Janka Kráľe, Milana Rúfuse a další básníky. Říká: „Toto album je hudebním odrazem mé fantazie, která se zlehka ubírá po cestě poetických příběhů. Dokonalé tvary melodií, harmonií a rytmů už přede mnou vytvořili Hviezdoslav, Dilong, Smrek, Kostra, Kráľ a Rúfus. Mou touhou bylo pouze je citlivě přenést do podoby písní.“

Hudební vydavatelství Hevhetia spolupracuje také s několika špičkovými hudebníky z Polska. Jedním z nich je skladatel a pianista Krzysztof Kobyliński, který nedávno natočil už druhé společné album s košickým sborem Voces Gregorianae Cassovienses. Spolupráce vznikla tak, že si Kobyliński slovenský sbor pozval na festival do Glivic. V rozhovoru pro naše rádio vyprávěl: „Byla radost je poslouchat. A tak jsem krátce po koncertě oslovil vydavatele Jana Sudzinu a jeho prostřednictvím jsem se jich zeptal, jestli by si třeba nechtěli zazpívat mou hudbu.“ Brzy na to se rozběhla spolupráce na prvním albu Spero, která obsahuje především Kobylińského klavírní hru s občasným hostováním sboru. To byl rok 2020. O dva roky později vyšlo CD Exspecto, na kterém naopak dostal hlavní slovo sbor a autor skladeb, Krzysztof Kobyliński, jej doprovází.

Light Outside je název nového alba bubeníka, hráče na perkuse a skladatele Marka Szarvaše a jeho hostů. Szarvaš je bubeník a hráč na perkuse a také skladatel. Ke spolupráci na svém novém autorském albu si přizval nejen skvělé další jazzové muzikanty, ale také výborné zpěvačky: Susanna Jara pochází z Ukrajiny Polska a na Slovensku působí také v kapele Hrdza. Druhou zpěvačkou na albu je Veronika Harcsa, jazzová interpretka z Budapešti. Marek Szarvaš ve svých skladbách na albu kombinuje prvky jazzu a lidové hudby.

Na závěr pořadu budeme poslouchat českou zpěvačku Mirku Novak. I rozhovor s ní si můžete pustit z našeho webu Hudební rozhovory.cz. Mirka Novak má zkušenosti s jazzem, funkem i soulem, ale své první sólové album s názvem Malbum vystavěla z písní nazpívaných beze slov a bez doprovodu nástrojů. Pracuje se smyčkami svého vlastního hlasu, případně s hosty-zpěváky, lidský hlas zde slouží jako hudební podklad i jako rytmický doprovod.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!